Tiyatro ve Oyunculuk Hakkında Bilgi

03.05.2021
163
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Tiyatro ve Oyunculuk Hakkında Bilgi
oy

TİYATRO-OYUNCULUK BÖLÜMLERİNE GİRİŞ İÇİN ÖZEL YETENEK SINAVLARI HAKKINDA BİLGİ Ülkemizdeki konservatuvar ve özel üniversitelerdeki GSF tiyatro, oyunuluk, sahne sanatları bölümleri ”YÖK” çatısı altında eğitim vermektedir. Dolayısıyla bu kurumlara YÖK’ün yapmış olduğu sınav(lar) ile giriş sağlanır. İster devlet üniversitesi olsun ister vakıf üniversitesi olsun her kurum bu sınavlardan bir başarı puanı ister. Fakar çoğu özel üniversiteler için bu sınavdan baraj puanını almış olmak (ham puan) yeterlidir. Devlette ise her bir ayrı kurum kendi yapacakları özel yetenek sınavına giriş için YGS puanını kendisi belirler.

KONSERVATUVAR YA DA GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİ PARALI MI? BURS İMKANI VAR MI?

Bu bölümler için göz ardı edilemeyecek bir nok var ki; o da okula ödenecek ücret. konservatuvarlarda her dönem için ayrı harç parası ödenir. Tiyatro ve Oyunculuk Hakkında Bilgi Ama özel üniversiteler için bu durum biraz daha farklo. Her vakıf üniversitesi o yılki mevzuatta belirlenen ücreti talep eder. Bu ücret GSF Oyunculuk Bölümleri için ortalama 20 ila 30 bin lira arası değişmektedir.

Vakıf üniversiteleri özel yetenek sınavları (ya da daha sonradan yapmış olduğu bursluk sınavı) ile birlikte kazanan öğrencilere sınav performansına göre burs vermektedir. (%-50-75-100) Bazı yıllarda üniversiteler kendilerini tercih etttiğiniz için sınavı kazandıktan sonra başka bir sınav yapmaksızın size burs verebilmekte. (%, 50, 50+10 gibi.) Bu verilen burs ”kampanya” gibi düşünülebilir.

KONTENJAN KAÇ KİŞİ İLE SINIRLI?

Devlet konservatuvarlarında kontenjan ortalama 8 ila 12 kişi arası olup, vakıf üniversitelerinde bu rakam 10 ila 20 arasında değişmektedir.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?

Özel yetenek sınavları YGS sınavından sonra yapılır. Genelde Temmuz, Ağustos ve Eylül tarihlerinde olur. Tiyatro ve Oyunculuk Hakkında Bilgi Fakat bazı vakıf üniversiteleri YGS puanı açıklandıktan sonra Nisan ayından Eylül ayına kadar sınav başvurusu kabul etmektedir. Bu sınavlardan geçtiğimiz yıllarda 100 TL gibi bir ücret alınmaktaydı. Artık bu ücret alınmamakta. Başvurular ve sınavlar artık ücretsiz yapılıyor.

Özel yetenek sınavları için kurumlar bu sınavın içeriği hakkında duyuru yaparlar. Sınavlar çoğunlukla 1 gün içerisinde birkaç aşama şeklinde olur fakat bazı üniversiteler aşamalar arasına 2 gün-1 hafta gibi zaman koyabilmekte. burda dikkat edilmesi gereken nokta; 1. aşamada kendi hazırladığınız tiradla girmekle beraber 2. aşamada ‘zorunlu parça’ verilebilir ve hazırlamak için az bir vaktiniz vardır.

ÖZEL YETENEK SINAVINDA NE SORUYORLAR? AŞAMALARI NELERDİR?

Özel yetenek sınavının içeriğine bakacak olursak genelde aşamalı sınavlardır. Kimi üniversite tek aşamada sınav yaparken bu aşamalar diğer üniversitelerde 5 aşamaya kadar çıkabilir. Bu aşamalarda oyunculuk, dans, müzik, genel kültür gibi sınavlar yapılır ve sizden doğaçlama, şarkı söyleme, şiir okuma, ritim, dans, müzik kulağı gibi beceriler aranmakla birlikte, drama tarihi ve genel kültür gibi bilgiler istenmektedir.

Özel yetenek sınavlarında en önemli aşamaların başında oyunculuk gelir. bu bölümde adaydan tirat (monolog) istenir. Aday tiradı kendi seçer ya da üniversitelerin -önceden duyurmuş olduğu- ‘zorunlu parça’ olarak istediği tiradı hazırlar. Genelde 1 komedi ve 1 dram tiradı istenir. Ayrıca bu aşamada şiir okuma, öykü ve fıkra anlatması da istenebilmekte. Hatta bir anda size bir durum verilebilir ve bu durumu sahnede doğaçlamanız istenebilir.

Bir diğer önemli aşama ise müzik bölümüdür. Şarkı söyleme, tek ses, çift ses hatta bazen 3 ses verme, ritim gibi müziğe olan yatkınlığınız ölçülür. Tiyatro ve Oyunculuk Hakkında Bilgi Ayrıca piyanodan verilen sesi algılayıp vermeniz (kulak) bu aşamada önemlidir.

Dans aşaması bireysel ya da grup olarak yapılır. Bir müzik verilir ve dans etmeniz istenir. Yahut hoca eşliğinde 3 yada 4’erli gruplar halinde size gösterilen hareketleri yapmanız beklenir.

Çok sık olmasa da bazı üniversiteler yazılı sınav aşaması da yapabilmekte. bu aşamada genel kültür ve/ve ya drama tarihi bilginiz ölçülür. Sözlü mülakat şeklinde de yapılabilmektedir. Bu size sınav öncesi bildirilecektir.

Başarılar, iyi çalışmalar…