Kalp nakli nedir ?

03.05.2021
36
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Kalp nakli nedir ?
oy

Kalp nakli nedir ? Kalp nakli kısaca gerektiği şekilde çalışamayan yani yeterli fonksiyon gösteremeyen kalbin sağlıklı bir kalp ile değiştirilmesi işlemidir. Organ bağışı yapmış sağlıklı bir birey öldüğünde, o bireyin böbrek,karaciğer,akciğer ve kalp gibi organları hazırlanarak daha önceden organ nakli kararı alınmış hasta bireylere nakledilir. Kalp nakline neden olabilecek bazı hastalıklar şunlardır: Gelişmiş kalp yetmezliği, aritmi, kardiyomiyopati(kalp yetmezliğine neden olan kalp kası bozukluğu), koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklardır.

Kalp nakli nedir ? Nasıl Olur ?

Nakile uygun olup olunmadığına nasıl karar verilir ?

Hastanelerin nakil ekipleri her bir bireyi değerlendirir. Kardiyologlar, cerrahlar ve diğer ekip üyelerin kalp naklinin fayda sağlama durumuna karar vermek için birlikte çalışırlar. Nakile uygunluk aşamasında değerlendirilen faktörler şunlardır: Kalp hastalığının şiddeti, nakil ameliyatını engelleyecek başka bir hastalığınızın olup olmadığı, yaş, kilo ve boy gibi faktörlerdir.

 Nakil sonrası riski arttırabilecek hastalıklar nelerdir ?

Damar hastalıkları, hepatit, akciğer hastalıkları, kanser,böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı bu hastalıkların başında gelir.

 Kalp nakli ameliyatı ne kadar sürer ?

Eğer VAD cihazınız varsa ameliyat 3 veya 4 saat civarında sürmektedir.

Eğer nakil ameliyatı öncesi göğüs ameliyatı olmanız gerekiyorsa 6 ila 8 saat civarında sürmektedir.

 Kalp nakil sürecinin dört aşaması nedir ?

 Nakil öncesi muayeneleri ve testleri: Bu aşamada nakile uygun olup olmadığınızı görmek amacıyla muayeneler ve testler yapılır.

Bekleme listesi: Uygun olduğunuz görülürse bekleme listesine eklenirsiniz ve nakil edilecek kalp bulunana kadar kardiyolog takibinde olursunuz.

Kalp nakli ameliyatı: Donör kalbi hazır olduğunda koordinatörünüz tarafından aranır ve ameliyat günü için hastaneye çağırılırsınız.Ameliyatınızı olur ve taburcu olursunuz.

Takip süreci: Hastaneden ayrıldıktan sonra diyet,egzersiz,ilaçlar ve takip randevularıyla sürekli olarak gözlem altında olursunuz.