Ergenlik nedir? Nasıl atlatılır?

18.11.2021
141
Okuma Süresi: 10 dakika
A+
A-
Ergenlik nedir? Nasıl atlatılır?
oy

Ergenlik nedir? Nasıl atlatılır? Çocuklarda Ergenlik Dönemi Nasıl Atlatılır? Ergenlik, çocukların farklılıklar yaşadığı bir psikolojik süreçtir. Çocuklar hormonal ve fizyolojik tavırların yaşandığı bir sürece girer. Bu süreç çocukluk ile yetişkinlik arasında, gidip gelen bir davranıştır. Çocuğun aniden yetişkin tavırları ve aniden çocuksu tavırları arasında değişkenlik gösteren bir durumdur. Bu değişiklikler hem çocukta hem de ailede çok zor bir dönem haline gelir. Ergenlik çağına gelmiş bir çocuğun, aile ile bağlarının kopmaması çok önemlidir. Bu dönemi sağlıklı atlatmanın tek yolu, bilinçli ebeveynlerle, adım adım ve emin adımlarla ilerlemekten geçer.

Ergenlik nedir?

Bilinçsiz ebeveynlerin yaptıkları en büyük hata ergenlik dönemine girmiş, çocukların büyüdüklerini kabul etmemeleridir. Davranışlarında ona göre sergilemeye devam ederler. Bu da ailede büyük bir sorun açmakta en büyük rolü oynayan etkenlerden biridir. Ergen çocuk ailesinden nefret etmeye başlar. Aile bağlarını bir anda koparıp, onu anlayan, onun yanında olan kişileri bulmaya çalışır. Ergenlik nedir? Bu yüzden ergen çocuğun hayatına aldığı herkesin, onun yanında kalma süreleri farklılık gösterir. Ergen çocuk büyümek ve çocukluk arasında sürekli bir değişkenlik geçirdiği için, bu durumda saçmalamaları, mantıklı davranmamaları, kafasının her an karışık olması, kendini farklı ve yanlış yönlere çekmesi, hayatının bir parçası olmaya başlamıştır.

Ergenlik Nasıl atlatılır?

Eğer aile bu durumda çocuklarının destekçisi olmayıp, onun yanında olmazlar ise, çocuk için geri dönülmez yollara girilmesi hayatına kaçınılmaz olur. Ergenlik dönemi çocukların ve ailenin en zor atlattığı dönemlerden biridir. Hem aile hem de çocuk, bu dönemi oldukça zor atlatır. Ani davranışlar sergileyen bir çocuk, yetişkin ebeveynlerin yanında oldukça zor bir çocuk haline gelir. Çocuğun sergilediği tavırlar v e davranışlar, anne ve babayı çok zorlar. Kafaları karışan ebeveynler, çocuğun psikolojik yönünü anlamaya çalışırlar. Sürekli değişkenlik gösteren ergen, ailenin zor olan bu durumunu daha da zor hale getirir. İyi bir anne babanın , bu durumu oldukça basit yöntemlerle sağlıklı atlatabilmeleri mümkündür. Çocuğunuza yapacağınız davranışlarınızla, hem aile bağınızı güçlendirip, hem de çocuğunuzun bu dönemi, akranlarından daha kolay atlatmasını sağlamanız mümkün olacaktır.

 Ergenlik Çağındaki Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

İlk adımınız, çocuğunuzun büyüdüğünü kabullenmek olsun. Ona artık bir yetişkin gözüyle bakmalı, çocuğunuzla iletişimi, ona göre sağlamalısınız. Geçirdiği her değişkin yönünde, ona artık bir yetişkin olduğunu hissettirin. Ergenlik Nasıl atlatılır? Yaklaşımlarınız her daim olumlu yönde olsun. Ergenlik dönemine girmiş bir çocuğun, ebeveynlerdeki olumsuz davranışları, çocuk için dayanılmaz ve katlanılmaz bir hale gelir. Alt üst olan çocuk psikolojisi, anne ve babanın tutarsız davranışlarıyla, bu dönemi içinden çıkılmaz bir hale getirir. Çocuğu anlamayan bir anne baba, çocukla bütün bağlarını bu dönemde koparır. Ergenlik Nasıl atlatılır? Tek başına kalmış bir ergen, hem duygusal, hem de beden olarak bir çöküntü dönemine girer. Bu dönemde yanlış yollara düşmesi, çocuk için kaçınılmazdır. Çocukların bu döneminde anne ve baba desteği çok önemlidir. Anne ve babası yanında olan bir ergen, kişisel gelişimini ergenlik dönemini atlatırken de, çok sağlıklı bir şekilde geliştirmeye devam edebilir. Anne ve babanın bu dönemde vereceği tam destek ile çocuk, bu dönemi oldukça rahat atlatacaktır.

 Çocuğunuza Önce Anne Ve Baba Sonra Onunla Arkadaş Olmaya Çalışın

Çocuklar, ergenlik döneminde kendilerini oldukça yalnız hissederler. Ne kadar ilgi gösterseniz de, çocuk sürekli geçirdiği değişken ruh haliyle, kendini her zaman yalnız hisseder. Çocuğunuza göstereceğiniz, arkadaşlık yönünüzle çocuğun bu dönemi, kendini yalnız hissetmeden atlatacağını sağlamış olacaksınız. Kendini yalnız hissetmeyen bir ergen ise, bu dönemde ki yaşadığı karmaşıkların altından rahatlıkla kalkabilecek bir özgüvene sahip olacaktır. Ergenlik Nasıl atlatılır? Çocuğunuzla bu dönemde yapacağınız arkadaşlık, hem sizin hem de çocuğunuzun ailevi bağını daha da güçlendirmede büyük önem taşır.

 Özel Hayatına Saygı Duyun

Çocukluk döneminden çıkmaya başlamış, yetişkin dönemine girmeye başlayan her çocuğun özel hayatı, daha da özelleşmeye başlamıştır. Vücudunda ki değişiklikler, duygu ve düşünce yolları ve daha bir sürü süreç, çocuğun özel hayatının en büyük rolü haline gelir. Bazı çocuklar bu dönemi çok rahat atlatırken, bazı çocuklar ise bu tür değişiklikleri kabullenmekte oldukça zorluk çekerler. Vücutlarında gerçekleşen değişiklikler, çocuklar için zor bir süreçtir. Aniden oluşan değişiklikler, ergen çocukların toplum içinde ki davranışlarını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Çocukluk ve yetişkinlik arasında gidip gelen ergen, toplumda ki davranışlarıyla oldukça dikkat çeker.

Vücut değişikliği öyle bir hale gelir ki, görünüşte bir yetişkin olarak görülen çocuk, ruhen çocuksu tavırlara da yer verir. Bu dönem bir ergenin atlatabileceği en zor dönemlerden biridir. Duygu değişiklikleri, hormonal değişimler bir ergen için çok zor hale gelir. Bu duyguları kendi özverisiyle yaşamak ve bu duyguların üstesinden, kendisi tek başına gelmek ister. Bu yüzden özel hayatının, bu tür değişikliklerin kendiyle kalmasını ister. Bu dönemde özel hayata saygıyı ilk ailesinden bekler. Anne ve babanın bu dönemde çocuklarına gösterdikleri sevgi, saygı ve anlayış oldukça önemlidir.

 Çocuğunuzu Dinleyin

Sağlıklı bir iletişimin en önemli yolu, dinlemekten geçer. Karşı tarafı dinlemediğiniz sürece, o kişinin ne anlatmak istediğini anlayamazsınız. Anlamadığınız bir konu hakkında da yorum yapamazsınız. İletişim bozuklığunun en önemli kuralı, dinlememektir. Ergenlik dönemine girmiş bir çocuk, genellikle çok zor konuşur. Ergenlik Nasıl atlatılır?Kendi halinde herkesten bağımsız bir yaşama dönemine girer. Her an her saniye, yalnız kalmak ister. Bu süreç aile için çok zor bir süreçtir. Bu dönemde çocuğunuzla iletişime geçmek, oldukça önemlidir. Çok az konuşan bir ergenin, her kelimesi çok önemlidir. Çocuğu dinlemenin ve onu anlamaya çalışmanın, bu dönemde ebeveynlerin rolü oldukça önemlidir. Anne ve baba önce dinlemeyi öğrenmelidir. Çocuğunu dinleyip ve anlayan bilinçli ebeveynler, çocuklarının bu dönemini çok daha kolay atlatmalarını sağlayacaklardır. İletişim bağını koparmayan bir aile, en zorlu dönemleri, el birliği ile çok az yara alarak, atlatmış olurlar. Çocuk ile bağları kopmadan, onun her anının yanında olmayı başarırlar. Her zaman en büyük destekçisi hep ailesi olan bir çocuk, kişisel gelişimini eksiksiz tamamlar. Onu dinleyen ve anlayan bir aileye sahip olmak, bir çocuğun hayatta ki en büyük şansıdır.