Evde verimli ders çalışma teknikleri nelerdir?

02.08.2021
500
Okuma Süresi: 10 dakika
A+
A-
Evde verimli ders çalışma teknikleri nelerdir?
oy

Evde verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? Ülkemiz ve dünyanın yeni sürece girdiği bu dönemde evde eğitim en önemli odak noktası olmuş durumda. Yatağımız ve diğer uyaranlara maruz kalmadan ders çalışmak ve sınavlara hazırlanmak artık giderek daha zorlaşmakta. Bu dönemi verimli çalışarak nasıl atlatacağımızın detayları bu makalede bulabilirsiniz.

Ders çalışmayı zorlaştıran uyaranlar nelerdir?

En başta neyin tehdidi altın da olduğumuzu bilerek başlanmalı. Her şeyin dijitalleştiği bu dönemde bizlerin zaaflarını kullanarak dikkatlerimizi dağıtan ve verimli çalışmak isteğimize engel olan en büyük sorunları tanıyalım.

Öncelikle olarak evimizin kara kutusu televizyon ve her an ulaşabilme durumundayız. İnternet ve telefonlar da bu dönemde dışarıyla tek iletişim kaynağımız olduğu için sürekli olarak elimizin altında. Bu iki büyük sorun bizlerin zaaflarını kullanarak bir hipnoz etkisi yaratmaktadır. İndirdiğimiz sosyal medya hesapları günün ve saatin nasıl geçtiğinin farkına bile varmamızı engellemektedir.

Evde Faydalı Ders Çalıma Taktikleri

Uyku düzenimiz ve yemek düzenimiz de evde sürekli durmaktan kaynaklı olarak bozulmuş durumda. Önceden okuldan veya işten geldikten sonra düzenli yemek saatleri şimdi günün ücra saatlerine kaymış durumdadır.

Kısaca özetlemek gerekirse uyku, yemek, sosyal medya hesaplarında gezmek, aile aktivitesi olan televizyon izlemek bizim dikkatimiz dağıtan temel unsurlardır.

Verimli ders çalışmak eşittir etkili öğrenme

Öğrenme, algılamanın ilk bölümü sonrasında beyinde gerçekleşir. Uyaranın (bilgi) bilinçli olarak algılanması, anlamlandırılması ve kaydedilmesi süreçleri (bellek) beyin hücrelerince (nöronlar) gerçekleştirilir. Beyin hücrelerine nöron (sinir hücresi) adı verilir. Nöronların uzun ve kısa uzantıları vardır.

Evde Ders Çalışma Önerileri

Bu tür durumda iki farklı uyaranın olması halinde beyinin nöronlarının çalışma kapasitesi azalmakta ve belleğe yüklenememektedir. Evde verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? Etkili bir öğrenme; bilgi gelir, kısa süreli hafızaya yerleşir ve 48 saat içinde tekrarlanırsa kalıcı hafızaya aktarılır. Aylık ve yıllık tekrarlar ile tam bir öğrenme gerçekleşir. Bu matematik ve diğer sayısal dersler için ise daha farklıdır. Beyin formülü bilse bile ancak test ve pratik uygulayarak öğrenebilir. Bunun için ise haftalık ve aylık test çözmek gereklidir.

Ders Çalışmaya Yönelik Birkaç etkili öğrenme önerileri:

  • Not almalı etkin dinlemeli ve tekrar yapmalıdır.
  • Ders ve dersin konularına göre doğru ders çalışma yöntemi kullanmalıdır.
  1. Sözel dersler için zihin haritası, konu çalışırken anahtar kelimeler ile not alma teknikleri, görseller çizerek anlayabilirsiniz.
  2. Başkalarına ya da aile üyelerine anlatarak öğrenebilirsiniz.
  3. Sayısal dersler için ise uygulayarak kendiniz çözdüğünüz sorulardan esinlenerek sorular yazabilirsiniz.
  • Uzaktan eğitim ders görüyorsanız ya da konu dinleyecekseniz ön çalışma yaptıktan sonra dilenmeniz gerekir.

Şu ana kadar etkili öğrenme ve verimli çalışmak istediğimiz halde dikkatimizi dağıtan uyaranları öğrendik. Şimdi asıl meseleye odaklanabilecek ön hazırlık çalışmamızı yaptık.

Verimli ders çalışmak için yapmamız gerekenler nelerdir?

  1. Uyku düzeni

Verimli çalışmak için öncelikle uyku düzenini ayarlamamız lazım beyinin en çok bilgiyi aldığı saatler güneşin doğuşu ile açık bir zihindir. İnsanın ortalama uykusunu alabilmesi için 3 uyku döngüsüne ihtiyacı vardır. Bu her bir döngü ortalama üç saattir bu da bir devir etmektedir. Kısacası 8-9 saatlik tam uyku açık bir zihin ve bedene kavuşmamızı sağlayacaktır.

  1. Ortam

İnsan alışkanlıkların idame ettirdiği bir varlıktır. Her akşam dişinizi fırçalarsanız uykunuzu dişinizi fırçalama ile entegre etmiş olursunuz. Ve dişinizi fırçalamadan yatamazsınız yatsanız dahi rahat edemezsiniz. Bizim de yapmaya çalıştığımız şey bu olacak. Evimizde bir köşe yapacağız odamız varsa yatak, salon vs yerlerde değil bir masada ve bu masa güneş alan bir yerde olmalı. Fazla eşya olmamalı masanın üstünde sadece çalışacağınız araç gereçler bulundurulmalıdır. Muhakkak bir içecek ve atıştırmalık bulunmalıdır ama bunlar büyük tabaklarda değil ufak çerezliklerde olmalı ve kalkmak için bahaneniz olmamalıdır. Böylece verimli çalışma isteğimizin bahanelerini ortadan kaldırabiliriz.

Sesten artırılmış bir ortam sabahın erken saatlerinde mevcuttur. Yine de çalışacağınız zaman aile üyelerinin haberdar edip size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Açık televizyon kısılabilir yan odada oturanlar daha ufak konuşabilir.

Yapılan en büyük hatalardan biri ise kulaklıkla müzik dinlemektir. Konsantrasyonunuzun tamamını dağıtmakla kalmaz öğrenmeniz 0de sekteye uğratır.

Özetlemek gerekirse sade ve her zaman çalıştığınız bir ortamda verimli ders potansiyeliniz artacaktır.

  1. Çalışma süresi

Beynimizin odaklanma kapasitesi en çok sevdiğimiz bir konu dahi olsa en fazla 40 dakika kadardır. Bir anda oturup 5 saat masadan kalkmamak sizi çalışmış yapar ama verimli çalışma noktasında eksik bırakır. En fazla 40 dakikadan sonra molalar verin ama bu mola dönüşleriniz her zaman bir plana bağlı kalmalı kahve içeceğim, annemle konuşacağım, evi temizleyeceğim gibi ne yaptığınızı muhakkak bilmelisiniz. Zamanı siz yönetmezseniz zaman su gibi akıp gider ve bizim elimizde beş dakika veya on dakika fazla uyuduğumuzdan kaybettiğimiz sınavın pişmanlığı kalır.

Pomodora tekniği vs. teknikleri araştırarak kendinize ait en iyi yolu bulabilirsiniz. Her insan farklı bir çiçek gibidir bu yüzden belli temel şeyler haricinde hepimizin çalışma prensipleri farklı olacaktır.

  1. Beslenme

Verimli çalışmak ile beslenmenin pek bir alakası olmadığını ilk başta düşünülebilir. Ancak bu iki eylem de birbiriyle ilişkilidir. Beynimiz öğrenirken enerji harcar ve atp sentezi gerçekleşir. Bundan mütevellit iyi bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve bol su içilmelidir. Vücudumuzun `’i su olduğu için öğrenme eğilimindeyken bizi caydırmak isteyecek düşünce de gerekli olan suyun temini olacak. Çalıştığımız masasın hemen yanında mutlaka bulunmalıdır. Ders çalışırken ise bir şeyler yiyip içilmemelidir. En fazla kan şekerimizi yükseltecek kuru üzüm, kayısı gibi aperatif ürünler bulunmalıdır.

  1. Plan ve kararlılık seviyesi

Ne yazık ki hiç kimse istemediği bir konuyu çalışırken mutlu olamaz. Önünü görmediği bir şeyi yaparken tereddütte kapılması çok doğaldır. Bizler verimli ders çalışmak için bunların cevaplarını kendimize sık sık hatırlatmalıyız.

En başta ne için çalışıyoruz onu bilmemiz ve sürekli tekrar etmemiz lazım. Bu bir obje olabilir ya da istediğiniz bölüm okul meslek adını yazıp çalışma masanıza yapıştırabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse “Dr. Damla Sezginler”, ”Atatürk üniversitesi”, mühendis olacaksanız bir ev maketi, öğretmen olmak istiyorsanız bir kitap hep başköşenizde durmalıdır. Motivasyonunuzu yükseltmek için en güzel yöntemdir.

Ne için çalıştığımızı bildikten sonra nasıl çalışmalıyız sorusu gelir akla bunun cevabını bilmeden güne başlamak günü kaybetmek demektir. Bir gece öncesinden kendine hedef belirlemeli ve bu hedefe ulaşmalısınız. Ancak bu hedefler iki kotalı olmalı:

  1. Birincisi; kesinlikle gerçekleşmesi gereken ve yapılabilecek hedefler. Bu hedefler en fazla üç tane olmalı.
  2. İkincisi; o gün içinde yapmak istediğin hedefler olmalı telafisi olabilen hedeflerdir. Yaptıkça seni motive eden hedefler olmasına özen gösterilmelidir.

Kısa bir örnekle açıklayabiliriz;

16.05.2021

  1. Matematik ödevini yapmak
  2. Sözel a dersinden şu konudan şu kadar test çözmek
  3. Bir deneme

Hedefe ulaşınca kendinizin en zor gördüğünüz dersi seçebilirsiniz. Onu öğrenmeye başlamak sizi daha motive edecektir.

  1. Fizik konu dinle ve test çöz
  2. Coğrafya dersi zihin haritası çıkar.

Mutlaka Evde verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? ilgili yazamızdan fayda göreceksiniz örneklerle uygula yapabilirsiniz.