Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?

20.09.2021
54
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?
oy

Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir? Kadın çalışanların en fazla merak ettiği araştırmalarını yaptığı hamile ve doğum yapan işçi hakları nelerdir sorusu olup cevaplar doğrultusunda hareket edilmektedir.

Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?

Hamile ve doğum yapan işçi hakları nelerdir sorusu pek çok evli olan kadın çalışanların bilgi arayışında olduğu sorular arasında yer almaktadır. Dünyanın pek çok yerinde hamile olan kadınların hem hamilelik döneminde hem de doğum yaptıktan sonra belli bir süre aralığında belirli haklara sahip olmaktadır. Kanun bakımından kadın çalışanlara tanınmış olan bu haklar izinler, çalışma süreleri ve kıdem tazminatı gibi haklar olarak cevaplar ortaya çıkmaktadır.

Çalışan Kadınların Hamilelik Hakları

Hamilelik sürecinde olan kadın çalışanların diğer çalışan kişilere göre hak ve ayrıcalıklarında farklılıklar olmaktadır. Böylece farklı alanlarda ayrıcalıklı olan çalışanlar özellikle sağlık kontrolleri için verilen izinler başta gelmektedir. Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?  İşverene kadın çalışanların hamilelik durumlarının bildirilmesi ile doktor tarafından belirlenmiş olan kontrol günleri için izinler verilmektedir. Bu izin günlerinde hamile olan kadın işçinin ücretinden kesinlikle her hangi bir yapılmadan izin verilmesi işverenin yükümlülüğü olmaktadır.

Hamile çalışan kadınların mesai saatleri genel olarak yasa gereği gün içinde 7 buçuk saatle sınırlı olmaktadır. Kadın çalışanlar hamilelik dönemi içinde günde en çok 7 buçuk saat kadar çalıştırılabilir. Bunların yanı sıra doğum öncesi dönemde kadın çalışanların gece çalışması kesinlikle yasak olmaktadır.

Çalışan Kadınların Doğum Sonrası Hakları

Çalışan kadınların doğum sonrası hakları konusunda pek çok çalışan kadın işçiler bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapmaktadır. Hamile kadınların doğum yapması ile işverenin yükümlülüğü devam etmektedir. Doğum sonrasında hem doğum yapan kadın çalışanın sağlığını hem de çocuğun biyolojik gelişiminin oluşmasını gözetme yükümlülüğü devam ederek sorumluluk sahibi olmaktadır.

Doğum sonrası kadın çalışanın 4857 sayılı iş kanunu gereğince doğum sonrasında tekli gebelik durumunda 8 hafta, çoğul gebelik durumunda ise 10 hafta olmak üzere analık hali izni söz konusu olmaktadır. Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?  Hamilelik süresince kadın çalışanın iradesi ile ya da erken doğum nedeniyle kullanılmayan doğum öncesi izin süreleri kadın çalışanın ğum sonrası iznine eklenmektedir.