Ekonomi Nasıl Gidiyor?

26.04.2022
24
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Ekonomi Nasıl Gidiyor?
oy

Ekonomi Nasıl Gidiyor? Ülke genelinde ekonomi kimilerine göre çok iyi, kimilerine ise çok kötü gidiyor. Ekonomi çok iyi gidiyor diyenlerin birçoğu aslında destekledikleri siyasi partiye olan bağlılıklarından kaynaklı olarak bu söylemi dillendiriyor. Çünkü konunun gerçek uzmanları olan finans uzmanları ile konuşulduğunda ülke genelinde ekonominin çok da iyi gitmediğini anlaşılmaktadır.

Ekonomi Nasıl Gidiyor?

 Ekonomin İyi Gitmediğini Nereden Anlaşılır?

Aslında bu sorunun cevabı çok da zor değildir. Geçen sene 1 TL’den alınan ekmek bu sene 1,25 TL’den alınıyor ise maalesef ekonomi çok da iyi gitmiyor demektir.  Ekonominin kötü gidişini bu noktada tüm fertler anlayabilmektedir. Çarşı pazarda fiyatların artması, geçen sene 50 TL’ye rahatlıkla doldurabilen bir pazar arabasının bu sene 100 TL’ye bile dolamaması karşısında ekonominin iyi gitmediğini anlamak için çok da finans uzmanı olmak gerekmiyor aslında.

Ekonomik Veriler

Halk olarak fiyat artışlarına bakarak ekonominin iyi gitmediğini anlamak zor değil ama bazı ekonomi verilerini anlamak sıradan insanlar için gerçekten zor olabiliyor. Finans uzmanlarının ifadelerinden anladığımız kadarıyla ekonominin kötü olması faiz artışlarını da beraberinde getiriyor.

Ülkenin merkez bankasının faizleri arttırmasıyla ekonomi daha da dar boğaza giriyor. Ekonomi Nasıl Gidiyor? Aslında merkez bankalarının faiz artırımına gitmeleri ülkeye yurt dışındaki küresel finans şirketlerini ilgisini çekerek ülkeye para girişini sağlamak ve ekonomiyi canlandırmaktır.

Ancak bu faiz artışının olumsuz etkileri de beraberinde gelmektedir. İnsanlar ellerindeki paralar ile yatırım yapmak yerine yüksek faiz oranlı bankalara yatırıp faiz geliri elde etmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla yatırımlar ve yatırımla birlikte istihdam da azalıyor.

 İstihdam Azlığı

İstihdamın azalması işsizliği arttırıyor. Ülke ekonomisinin iyi gitmediğinin en önemli göstergesini de işte bu işsizlik rakamları oluşturuyor. TÜİK verileri ülkedeki milyonlarca işsize her geçen gün yenilerinin eklendiğini ortaya koyuyor. Maalesef bu işsizlik rakamları günden güne artarak devam ediyor.

Hatta TÜİK bu verilerini hesaplarken iş arayıp da iş bulamayanları sadece sayıya dahil ediyor. Bir de yıllardır iş arayıp da bulamayan ve iş bulmaktan ümidini keserek ben iş aramıyorum diyen bir kitle var. Eğer bu kişilerin de sayıları işsizlerin sayılarına eklenirse işsizlik rakamları çok daha korkutucu hale gelecektir.