Pazarlama kampanyası nasıl planlanır, yürütülür ve düzenlenir

19.09.2019
106
Okuma Süresi: 8 dakika
A+
A-
Pazarlama kampanyası nasıl planlanır, yürütülür ve düzenlenir
oy

İşletmelerin müşterilerine ulaşmak için kullanabilecekleri kanalların çoğalması, pazarlamaya yönelik entegre bir yaklaşım ihtiyacı yarattı. Bu tür bir yaklaşım, marka mesajının tutarlı kalmasını da yardımcı oluyor.

Translation of image text:Entegre bir pazarlama kampanyası, markanın ve şirketin erişebildiği farklı kanallarda iletilen mesajların birbiriyle tutarlı olmasını sağlayan ve her şeyi kapsayan çok kanallı bir stratejidir. 

Bunlara televizyon, radyo, telefon reklamcılığı ve görsel reklamcılık gibi geleneksel kanallar ile eposta, blog, SMS, sosyal medya gibi geleneksel olmayan kanallar dâhildir.

Neden entegre bir reklamcılık anlayışı kullanmak gerekir?

Entegre bir reklamcılık anlayışı, markanızın müşteriler ile aynı frekansta olmasını sağlayacaktır. Farklı kanallar üzerinde tutarlı bir mesaj vermek, müşterilerin güvenini ve sadakatini artıracak, bu da satışlarınızı ve kar oranınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Ancak entegre kampanyalar yoğun bir planlama, işbirliği, takip ve analiz süreci gerektirdiği için kaçınılmaz bir şekilde daha karmaşıktır. Pazarlama kampanyası nasıl planlanır, yürütülür ve düzenlenir Kampanyanıza aşağıdaki altı adımı dâhil etmek, hedeflerinize daha verimli bir şekilde ulaşmanızı ve mümkün olan en iyi sonuçları elde edebilmek için koordineli bir şekilde yaklaşmanızı sağlayacaktır.

1. Kampanya hedeflerini belirleyin

Başlamadan önce, kaynaklarınızı sıralamak ve stratejinizdeki çeşitli adımları yapılandırmak için temel hedeflerinizi planlamanız önemli ve gereklidir. Plan yapmaya başlamadan önce, ekibinizle konuşarak kampanya amacının aşağıdakilerden hangisi olduğunu belirleyin:

  • Marka farkındalığı yaratmak
  • Yeni müşterilerin dikkatini çekmek
  • Marka sadakatini güçlendirmek
  • Gelirleri artırmak
  • Anlamlı marka ortaklıkları yaratmak

Ana hedefiniz bunlardan herhangi biri veya bir kaç tanesi olabilir. Hedeflerinizi listelemek, kampanyanızı organize edebilmenizi ve kat ettiğiniz ilerlemeyi takip edebilmenizi sağlayacaktır.

2. Hedef kitlenizi tanıyın

Hedef kitleniz için bir karakter profili yaratmak, doğru kanalları bulmanızı ve kampanya mesajının üslubunu, içeriğini ve şeklini belirlemenizi sağlayacaktır. Hedef kitlenizin profilini oluştururken aşağıdaki hususları dikkate alabilirsiniz:

  • İş unvanı
  • Endüstri
  • Eğitim durumu
  • Kişilik türü
  • Gelir grubu
  • Harcama alışkanlıkları
  • Tükettiği içerik türleri
  • İçerik bulmak için hangi medyayı tercih ettiği
  • Okuduğu blog/gazete/dergi
  • Katıldığı etkinlik türleri

3. Ana mesajınızı tanımlayın

Kampanyanızın ana mesajını tarif eden birkaç satır bulun. Kampanyada kullanılacak üsluba ve hitap şekline karar verin – her ikisi de markaya uygun olmalıdır. Bu üslup ve hitap şeklini tüm çalışmalarda ve iletişimde kullanabilmeleri için ekibinize önceden bildirin.

Ana mesajınızdaki tutarlılığı korumanın yollarında biri de, ince detaylara dikkat etmektir. Örneğin, bir e-ticaret işletmesinin yeni bir ürün çeşidini piyasaya sürmek üzere olduğunu düşünelim. Sosyal medya ve diğer pazarlama iletişimlerinde markaya özgü kısa bağlantı şeklinde kullanılabilecek bir alan adı yaratabilirsiniz.

Twitter üzerinde mesajınız şu olabilir: www.urunadi.com sitesinde yeni ürünümüzü deneyin!

Instagram üzerinde, şu kullanıcı adına sahip yeni bir hesap oluşturabilirsiniz: urunadi.com

Web afişleri ve reklamlarında, kullanıcıları şu sayfaya yönlendiren bir URL kullanabilirsiniz: www.urunadi.com

4. İletişim kanallarınızı seçin

Tüm entegre kampanyalar çok sayıda kanalın kullanılmasını gerektirir. Geleneksel ve dijital kanallar arasında sürekli olarak geçiş yapmak, en deneyimli reklamcıları bile zorlayabilir. Sizin için doğru kanalın hangisi olduğuna, kampanya hedefiniz ve hitap ettiğiniz müşteri profili karar verecektir.

Seçtiğiniz kanalları nasıl eşleştirdiğiniz de erişim alanınızı etkiler. Hedeflediğiniz müşteri kitlesinin demografik özelliklerini ve içerik tüketim alışkanlıklarını doğru bir şekilde anlamak, akıllıca bir seçim yapmanızı sağlayacaktır.

Sektörünüzün doğasını, markanızın kişiliğini ve ekibinizin deneyimini de dikkate almalısınız. Herkesin yaptığından farklı bir şey denemekten ve hem markanıza, hem de müşterilerinize uygun yeni bir kanal seçmekten korkmayın.

Örneğin, Facebook mantıklı bir kanal seçimi gibi görünebilir ancak müşteri kitleniz internet veya sosyal medya üzerinde aktif değilse Facebook kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Bu tip bir müşteri kitlesi için, radyo veya televizyon gibi geleneksel bir kanal çok daha etkili olacaktır.

5. Ekibinizi toplayın

Kampanya planınız hazır olduktan sonra, doğru kişileri doğru işlere yerleştirdiğinizden emin olmanız gerekir.

  • İçerik yaratmak için kendi bünyenizde yeterli sayıda yetkin çalışanınız var mı?
  • Ekibiniz birden çok kanal üzerinde içerik yaratmak ve yönetmek konusunda deneyimli mi?
  • Ekibiniz entegre bir kampanyayı yürütmek için gerekli olan kapasiteye sahip mi?

Bu soruların tümü, kampanyanızın nasıl yürütüleceğini ve içerik, tasarım, danışmanlık ihtiyaçlarınız için üçüncü kişileri kullanmanız gerekip gerekmediğini belirleyecektir.

Ekibiniz ne kadar büyükse, açık bir iş akışı ve iletişim hatlarına sahip olmak da o denli önemli olur. Bir kampanya özeti oluşturarak planlama, yönetim, takip safhalarında çalışan tüm ekipler ile paylaşmak, herkesin kampanya hedeflerinden haberdar olmasını ve ne yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlayacaktır.

Asanagibi çevrimiçi bir yönetim aracı kullanmak, iş teslim tarihlerinin takip edilmesinde ve şeffaflığın korunmasında yardımcı olacaktır.

6. Kampanyayı takip edin

Çok kanallı bir entegre kampanya, tanımı gereği tek bir başarı faktörüne bağlı kalamaz. Birinin kampanyayı değişik aşamalar boyunca ve kanallar üzerinde izlemek için gerekli olan takip ve analitik mekanizmalarını kullanması gerekir. Bu amaç için, kampanyanızın başarı seviyesini ölçebilecek kilit performans göstergelerini (KPG) belirlemek şarttır.

Kampanyanızı değişik aşamalar boyunca takip etmek, sadece gelecekteki kampanyalarınız sırasında yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda hâlihazırdaki stratejinizin, kaynaklarınızın ve ekibinizin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmenize de yardımcı olur.

Kampanya takibi, kampanyanız üzerinde gerekli olan değişiklikleri doğru zamanda yaparak rotadan çıkmamanızı ve başarı şansınızı artırmanızı sağlayacaktır.

Sonuç

Kesintisiz müşteri deneyimi, günümüzde ancak entegre bir pazarlama yaklaşımı ile elde edebilecek olan tanınırlık, güven ve sadakat sayesinde elde edilebilir. Titiz şekilde planlanmış, ortaklaşa uygulanmış ve etkili şekilde takip edilmiş bir kampanya; sadece müşterilerinizin markanızı algılama şekli üzerinde değil, kurumsal verimlilik ve takım morali üzerinde de olumlu etkiler yaratacaktır.