ZERDEÇAL NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

05.01.2022
213
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
ZERDEÇAL NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
oy

Zerdecal nedir faydaları nelerdir Zencefilgiller ailesine mensup olan zerdeçal, otsu olan bir bitki türüdür. Sarı ve iri çiçeklere sahip olan zerdeçal çok yıllıktır ve hint safranı olarak da adlandırılır. Ana vatanı Güney Asya olan bu bitki zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Zerdeçalın içerisinde kurkumin adlı bir birleşen bulunur ve bu da insan sağlığı üzerinde inanılmaz faydalar sağlar. Bilimsel olarak faydalarının ispatlanması ile birlikte dünyada zerdeçal tüketiminde artış meydana gelmiştir. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve pek çok hastalık ile mücadele etmemizi sağlayan zerdeçalın faydaları nelerdir?

Zerdeçal İle Gelen Mucizevi Faydalar

Zerdeçal aslında Türk mutfağında ilk akla gelen baharatlar arasında değildir. Ancak son yıllarda kullanımında artış görülmeye başlanmıştır. Özellikle tavuk ve et yemeklerinde sıklıkla tercih edilen köri baharatının içerisinde de ona sarı rengini veren zerdeçal vardır. Zerdeçal denilince akla ilk gelen faydası yüksek derecede antienflamatuvar ve antioksidan içermesidir. Günde 1 ölçek zerdeçal tüketilmesi halinde vücudun bağışıklık sistemi kuvvetlenir ve enfeksiyon rahatsızlıkları ortadan hızlı bir şekilde kalkar. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkuminin yağda çözülebilen özelliğinden dolayı yemeklere katılması daha faydalı olacaktır. Yoğurdun içeriğinde de yağ bulunduğu için içine katılarak tüketilmesi mümkündür.

Zerdecal nedir? faydaları nelerdir?

  • Zerdeçal antioksidan bileşenler içerdiği için kalp, damar hastalıkları, metabolik sendrom ya da kansere karşı vücudu koruma altına alır.
  • Eğer bu hastalıklar mevcutsa, tedaviye destek sağlayarak ortaya çıkabilecek akut komplikasyonların önüne geçerek, hastalığı yavaşlatır.
  • Zerdeçal; depresyon, alzheimer gibi birçok nörolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığa karşı koruma sağlar.
  • Çocukların zeka gelişimleri konusunda destek sağlayarak, hafızayı kuvvetlendirir.
  • Düzenli bir sindirim sisteminin sağlanması, gaz ve hazımsızlık gibi problemlerin ortadan kalkması için doğal şifa kaynağıdır.
  • İltihap gidericidir.
  • Kuvvetli bir ağrı kesici olan zerdeçal, ağrılarına doğal yollardan çare arayanlar için idealdir.

Zerdeçal İle Cildinizi Yenileyin

Çoğumuz zaman zaman çeşitli cilt problemleri ile mücadele ederiz. Değişik kremler, bakım kürleri uygularız. Ancak doğa bizlere her konuda şifa sunduğu gibi cildimiz için gerekli olan mucizeleri de sunmayı ihmal etmemiştir. Zerdeçal besin olarak tüketilerek birçok hastalığı tedavi etmede faydalı olduğu gibi cilt konusunda da doğal bir bakım kaynağıdır. Zerdecal nedir faydaları nelerdir  Zerdeçal ile hazırlanan karışımlar sayesinde siz de cilt problemlerinizden kurtularak tazelenmiş ve rahatlamış hissedebilirsiniz. Zerdeçal; sedef hastalığı, egzama, sivilce gibi rahatsızlık verici cilt problemlerinin iyileşmesinde etkilidir. Zerdeçalı cildimize uygulamak için ihtiyacımız olan şeyler; yoğurt, zerdeçal ve zeytinyağı olacaktır. Bu malzemelerin homojen hale getirilmesi  ile elde edilen karışım direkt olarak cilde uygulanarak bir süre bekletilmeli ve sonra durulanmalıdır. Cildin renk tonunu eşitleme konusunda faydalı olan yoğurt ve cildi besleyerek yumuşatan zeytinyağı, zerdeçalın iltihap giderici özelliği  ile birleştiği zaman ortaya bir doğal mucize çıkacaktır.

Zararı Var Mıdır?

Zerdeçal yukarıda anlattığımız gibi vücudumuza pek çok faydası olan bir baharattır. Sağlıklı bireylerde düzenli ve normal miktarda zerdeçal tüketiminin herhangi bir zararı yoktur. Zerdecal nedir faydaları nelerdir  Ancak ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olan kişilerin düzenli şekilde zerdeçal kullanmaları konusunda doktora danışmalarında fayda olacaktır. Ayrıca zerdeçal çok fazla tüketildiğinde de mide bulantısı, kan sulanması ya da kalp çarpıntısı gibi yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle tütetiminde aşırıya kaçılmamalıdır.