Veraset İlamı Nedir, Nasıl Alınır? Veraset İlamı Nereden Ve Nasıl Çıkartılır?

27.07.2021
26
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Veraset İlamı Nedir, Nasıl Alınır? Veraset İlamı Nereden Ve Nasıl Çıkartılır?
oy

Veraset İlamı Hakkında Detaylı Bilgiler Veraset ilamı, ülkemizde daha çok mirasçılık belgesi adıyla bilinen yetkili kurumlardan alınması gereken bir belgedir. Veraset ilamı isteyen kişinin mirasçı olup olmadığının tespit edilmesi bakımından önemli bir belgedir.

Veraset İlamı Niçin Alınır?

Veraset ilamı kişinin mirasçı olduğunu kanıtlamakta ve ölen kişinin miras olarak geride bıraktığı malvarlığından ve birtakım haklardan yararlanmak ve bunları kullanmak için alınmaktadır. Veraset ilamı ölen kişinin mirasçılarının kimler olduğunu gösterir, miras olarak kalan malların paylaşılabilmesi için veraset ilamı almak zorunludur.

Veraset İlamını Kimler Alabilir?

Veraset ilamı alabilmek için öncelikle ölen kişinin mirasçısı olmak gerekir. Ülkemizde yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olmak üzere iki tür mirasçılık söz konusudur:

  • Yasal mirasçılar ölen kişinin akrabalarından oluşur, genellikle eş, çocuk, torun kardeş, anne ve baba ölen kişinin yasal mirasçısı olabilir.
  • Atanmış mirasçılar ise ölen kişiyle akrabalık bağı bulunmasa da, vasiyetname gibi yollarla kendisine miras bırakılan kişilerdir.

Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar veraset ilamı almak için başvuru hakkına sahip bulunmaktadır.

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Ölen kişinin mirasçıları mirasçı olduklarını bir nevi kanıtlamak için mirasçılık belgesi almak zorundadır. Ülkemizde veraset ilamı iki şekilde alınabiliyor:

  • Mirasçıların tamamı, yurt içinde bulunuyorsa ve mirasçılar arasında söz konusu mirasla alakalı mahkemece yargılama yapılmasını gerektirecek herhangi bir anlaşmazlık da bulunmuyorsa bu durumda mirasçılar bulundukları yerdeki noterlere başvurarak veraset ilamı alabilirler.
  • Veraset ilamı mahkemelerden de alınabilmektedir. Mahkemeden veraset ilamı almak için bir dilekçeyle Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurmak gerekmektedir. Veraset ilamı verilmesinde yetkili mahkeme ise kişinin oturduğu yer mahkemesidir.

Noterlerden veraset ilamı almak hem daha hızlı hem de daha ekonomik olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.

Vekil Vasıtasıyla Veraset İlamı Alınabilir Mi?

Mirasçılar bizzat kendileri başvurarak ya da kendilerine bir avukatı vekil atayarak veraset ilamı alabilmektedir.

Veraset İlamı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Veraset ilamı alabilmek için öncelikle başvuran kişinin nüfus cüzdanı gereklidir. Ayrıca ölen kişiye ait ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği sunulması da zorunludur. Vekil ile yapılan işlerde mutlaka vekâletname de sunulmalıdır.

Veraset İlamı Almak İçin Herhangi Bir Süre Var Mı?

Veraset ilamı almak için herhangi bir süre bulunmamaktadır. Ancak mirası reddetmek isteyen mirasçılar mirası reddetmek için yaptıkları başvurularda mutlaka veraset ilamı sunmak zorundadır. Bu nedenle mirası reddetmek isteyen kişilerin mirasın reddi için ölümden itibaren 3 ay içinde başvurmaları gerektiğinden veraset ilamını da bu süre içinde almış olmaları gerekir.

Veraset İlamını Tüm Mirasçıların Alması Zorunlu Mu?

Mirasın paylaşılması için tüm mirasçıların veraset ilamı almasına gerek yoktur, mirasçılardan herhangi birisinin veraset ilamı alması yeterlidir zira veraset ilamında ölen kişilerin bütün mirasçıları yer alır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.