Diyabete Neden Olan Etkenler Nelerdir?

27.07.2021
31
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Diyabete Neden Olan Etkenler Nelerdir?
oy

Diyabete Neden Olan Etkenler Nelerdir? Diyabet ciddi bir hastalıktır ama uygun beslenme, tedavi ve egzersiz ile daha iyi bir yaşam sürdürmek mümkündür. Diyabet günümüzde de çok fazla rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Diyabete neden olan birçok faktör olmakla birlikte diyabetin bir diğer nedeni ise kalıtsal faktörlerdir. Diyabete neden olan çevresel faktörleri şöyle sıralayabiliriz: hareketsizlik, obezite, yanlış veya fazla beslenme, hamile kalma sıklığının çok fazla olması gibi etmenler sayılabilir.

Diyabete Sahipken Daha Etkili Yaşama Nasıl Sahip Olunur?

Diyabete sahip kişilerde endişelenme veya psikolojik etkilerin oluşması son derece doğaldır. Daha sağlıklı yaşamak içinse diyabet ile birlikte nasıl yaşanılacağını öğrenmekten geçer. Diyabete sahip insanlar öfkeye sahip olabilirler, bu öfke arkadaşlarına veya ailesine karşı olabilir. Öfkenin asıl sebebi ise kişinin diğer insanlardan farklı olarak diyabetle mücadele etmesi gösterilebilir. Bu aşamada öfkeyi bastırmak gerektiği takdirde yardım almak yaşam standartlarınızı yükselteceğinizden emin olabilirsiniz.

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabet genetik faktörlerden, bazı çevresel koşullardan veya pankreasda bulunan hücrelerin zarar görmesiyle oluşan diyabet çeşididir. Tip 1 diyabet çocuklara anne ve babalarından çocuklarına kalıtsal olarak aktarılır. Tip 1 diyabetin bazı belirtileri şunlardır: ağız kuruluğu, çok fazla idrara çıkma, kilo kaybı gibi etmenler en çok görülen belirtiler arasındadır.

Tip 2 Diyabet Nedir?

Temelde genetik yatkınlığın esas alındığı diyabet türüdür. Tip 2 diyabetin oluşma sebepleri ise genetik yatkınlık, obezite, hareketsizlik gibi maddeler yer almaktadır. Tip 2 diyabette risk altında olan öncelikli grup ise kilo fazlalığı olan ve 45 yaş üstü kişilerdir.

Tip 2 diyabetin belirtileri ise şunlardır: çok su içme, çok idrara çıkma, bulanık görme, kaşıntı, çabuk yorulma gibi maddeler gösterilebilir. Bu hastalığın tedavisi hastaya uygun yemek yeme programları, yapacağı egzersizler ve insülinlerini arttıracak ilaçlar denilebilir.

İlaçların yeterli gelmediği hastalar için cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Diyabet Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur?

Diyabet yani şeker hastalığının teşhisi sırasında kan ve idrar tahlilleri yapılır ve kişi açken kan şekeri ölçülür. Sağlıklı bireylerde açlık durumunda kandaki şeker miktarı 70-100mgdl arasındadır. Eğer kişinin açlık durumunda kandaki şeker oranı 126mgdl üzerindeyse kişiye OGTT testi yapılır. Yapılan bu testte çıkan değer 200 mgdl üzerindeyse kişide şeker hastalığı vardır.

Gizli Şeker Hastalığı Nedir?

Gizli şeker diğer bir deyişle pre-diyabet hastalığı kandaki şeker oranının yüksek ama bir şeker hastasında olduğu kadar olmadığı durumlarda ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki her üç kişiden birinin gizli şeker yani pre-diyabet hastalığı vardır.

Gizli şekerin belirtileri ise şöyledir: fazla kilo alma, çok çabuk acıkma veya açlık hissetme, yüksek kan basıncı, öfke nöbetleri, sürekli yorgun olma durumu, susuzluk gibi etmenler sıralanabilir.

Diyabet günümüzün ve geleceğimizin insan hayatında bir şekilde etkili olacak olan hastalıklarındandır. Diyabetin birden fazla etmeni olmasına karşın bu etmenlerin çözümleri de mevcuttur. Düzenli beslenme ve egzersiz diyabete sahip olan kişilerin hayat standartlarını yükseltir.