Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?, Şartlar Nedir, Maaş Ne kadar Alır?
Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar? Fizik, matematik ve istatistik konularında iyiyseniz; Kesinlikle mühendislik okuyabilirsiniz. Bir petrol mühendisinin ne iş yaptığı, nerede çalıştığı, ne kadar kazandığı, bu mesleğin avantaj ve dezavantajları hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Yazı İçeriği
Petrol Mühendisi Nedir?
Petrol, gaz arama, sondaj, üretim, nakliye, rafine etme ve pazarlama gibi petrol endüstrisinde yer alan süreçleri incelemekten sorumlu mühendislik dalıdır. Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Hidrokarbonun türevlerinin depolanması ve ticarileştirilmesi işlemleri de yapılır. Ayrıca, türetilmiş veya nihai ürünleri elde etmek için en iyi hidrokarbon arama ve işleme tekniklerinin değerlendirilmesinden de sorumludur. Bu şekilde, petrol mühendisliği, hidrokarbonların ekstraksiyonundan ticarileştirilmesine kadar olan aşamaların her birini optimize etmekten sorumludur.
Petrol Mühendisi Ne İş Yapar?
Genel olarak, bu mühendis, yeni petrol sahalarını analiz etmekten ve bölgedeki sürecin ne kadar karlı olduğunu hesaplamaktan sorumludur. Kârlı ise petrolün çıkarılması için kuyuların açılmasını ve çıkarma tesislerinin yapımını denetler. Petrol mühendisinin günlük olarak yaptıkları bazı işler; Hidrokarbon yataklarının karlı, uygulanabilir ve ekolojik kullanımı için yöntem ve analizlerin oluşturulması. Hem gaz hem de petrol sahalarının işletilmesi için işlerin hesaplanması, montajı, inşaatı ve bakımını yapabilir. Süreçlerin ve ürünlerin kalite kontrolünü denetler. Ayrıca alanın her aşaması ile ilgili ekipman, makine ve aletlerin seçimi, yönetimi ve eğitimine katılır. Ayrıca özel araç ve gereçler de tasarlayabilir. Petrol endüstrisi alanında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ticarileşmeye ve müzakereye izin veren verimli projelerin analizi ve yönetimini yapar. Şirketler, kuruluşlar ve kurumlar için petrol endüstrisinde danışmandır.
Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?
Şu anda, Türkiye’de petrol mühendisliği alanında diploma veren 27 yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Hem kamu hem de özel üniversiteler, eğitim programının süresini 9 ila 10 yarıyıl olarak değerlendirmiştir. Her dönem 6-7 ders alınır. Programlar içinde, çoğu üniversite konuları bloklara göre gruplandırmıştır: temel bilimler, özel mühendislik, uygulamalı mühendislik, sosyal bilimler ve beşerî bilimler ve uzmanlık seçmeli dersleri gibi dersler vardır.
Petrol Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Mühendis ağırlıklı olarak enerji sektöründe çalışmaktadır. Devlet sektöründe Petrol Enstitüsü bünyesinde çalışabilir. Ayrıca özel madencilik ve jeoteknik şirketlerinde de iş bulabilir. Gerekli nitelikler arasında petrol mühendislerinin fizik, kimya ve matematik alanlarında başarılı olmaları gerekir.
Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Yeni mezunların aylık ortalaması en düşük pozisyonlarda 5.000 TL civarında maaş aldığı söylenebilir. Yönetici ve bakım pozisyonları için aylık 20.000TL maaş vardır. Sondaj ve üretim mühendisi olarak sahada çalışmanız gereken pozisyonlarda iseniz; Aylık brüt maaşı 6-9 bin TL arasındadır. Rezervuar mühendisleri gibi üst düzey pozisyonlar ayda 50.000 TL kazanabilirsiniz.
Petrol Mühendisi İş İmkânları Nelerdir?
Artık mühendise verilen faaliyet veya sorumluluğa göre; onlar için geniş çalışma alanları düşünebiliriz. Mevduatların belirlenmesi ve ağırlıklandırılması için gerekli teknik ve analizlerden sorumlu işlerde çalışabilirler. Hidrokarbon iş sektörü, petrol ve gaz kuyularının sondajını, çıkarılmasını ve bakımını yöneten ve denetleyen kişi konumunda iş bulunabilir. Aynı şekilde, risk çözümü yapmanız da gerekir. Bakım ve montaj departmanı; Petrol, gaz ve türevlerinin işlenmesi ve depolanması için tesislerin tasarımından sorumlu olunan alanlarda iş bulunabilir. Bu alanda kalite ve endüstriyel güvenlik içinde çalışabilirsiniz. Ulaştırma ve pazarlama; Proje ve iş koordinatörü veya operasyon koordinasyonu olarak müşterilerle nakliye, rota, satın alma ve satış görüşmeleri açısından lojistiği koruyabilirsiniz.
Petrol Mühendisi ve Çevre İlişikisi
Çevre koruma görevlisi; Bu mühendis hidrokarbonlar, çevresel ve ekolojik etki ile ilgili yasal konularda uzmanlaşmıştır. Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar? Mevduat ve tesisler için gerekli izinlerin işlenmesinden sorumludur. Bu alanda da iş bulmak mümkündür. Atık yönetiminden veya ekolojik risklerin ve doğal afetlerin önlenmesinden sorumlu olarakta iş bulunabilir. Bu geniş alanların dışında, petrol mühendisi aşağıdaki alanlarda da çalışabilir: Üniversite düzeyinde uzman eğitim programlarında, Enerji ve hidrokarbonlara odaklanan araştırma merkezlerinde, Enerji sektöründeki kamu ve özel şirketler için profesyonel danışman olarak iş bulabilir. Sizler için yazımızda merak edilenleri yazmak istedik tüm gerekli detaylar yazımızda.