Ziraat Mühendisi Nedir? Nasıl olunur? Görevleri Nelerdir? Maaşlar Ne Kadar?

04.09.2021
404
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Ziraat Mühendisi Nedir? Nasıl olunur? Görevleri Nelerdir? Maaşlar Ne Kadar?
oy

Ziraat Mühendisi Nedir ? Nasıl olunur ? Görevleri Nelerdir? Maaşlar Ne Kadar? sizlere bu muazzam bilgileri vererek merak ettiklerinizi sizlere sunmaktayız, Ziraat mühendisi gibi önemli ve kutsal mesleği icra etmeniz dileği ile ;

Ziraat Mühendisliği nedir ?

Ziraat Mühendisliği mesleği tarla bitkileri, Bahçe bitkileri, tarım, biyoteknoloji, toprak işleri ve zootekni(Hayvanlar) gibi genel anlamda zirai alanlarında çalışmalar yürüten bir mühendislik dalıdır. Ziraat Mühendisi Nedir? Ziraat mühendisliği, tarımsal faaliyetlerin yapılmasında mühendislik teknolojisi, biyoloji vb. bilimlerden de yararlanarak toprak ve suyun düzenli kullanılmak suretiyle korunması, birim alandan elde edilen verimin artmasını amaçlamaktadır. Ayrıca tarımsal olarak üretilen tarım ürünlerinin işlenmesiyle ilgili tarımsal problemlerde çözümler üretir.

Ziraat Mühendislerinin Görevleri Nelerdir?

Ziraat mühendislerinin görevleri genel anlamda şunlardır;

Tarımsal ürünlerde oluşan hastalıklar ile ilgili tavsiyede bulunarak reçete yazmak.

Bitkilere zararlıları ile ilgili mücadele ve eylem planı oluşturarak çiftçilere uygulanmasında yardımcı olmak.

Fide ve fidan üretimi ve dahi sertifikalandırılmasını sağlamak.

Tarım makinalarını ve ekipmanlarının testini yapmak ve argelerinde bulunmak.

Hasat edilen ürünlerin depolanması sürecini denetlemek.

Büyükbaş, Küçükbaş ve Kanatlı hayvan yetiştiriciliği gibi hayvansal üretim işletmelerinin barınak ve ürün işleme konularında denetlemede bulunmak.

Gıda işleme yada üretim yapan tesislerin operasyonlarında görev almak veya denetlemek.

Çevre ve arazi ıslahı projelendirmek ve denetlemek.

Bilinçli su kullanımı konusunda çeşitli sulama sistemlerinin kullandırılması, projelendirilmesi ve denetlenmesi süreçlerinde görev almak.

Toprak analizi yapmak, yaptırmak ve sonuçlara göre gübreleme programı belirlemek.

Yukarıda bahsedilenler Ziraat Mühendislerinin görevlerinin sadece bir kısmını oluşturmakla birlikte Ziraat Mühendisliği kendi içinde al bilim dallarına ayrılmakta olup her alt dal kendi alanında uzmanlaşmakta ve çalışmaktadır. Ziraat Mühendislerinin Görevleri Nelerdir? Ancak genel anlamda Ziraat Mühendislerinin görev ve sorumlulukları bunlardır.

Ziraat Mühendisi Nasıl Olunur?

Ziraat Mühendisi Nasıl olunur? Ziraat Mühendisi olmak için lise öğrenimini bitirtilmek, daha sonra ÖSYM sınavına girerek bölüme yerleşmek için yeterli puanı almak ve 4 yıllık üniversite öğrenimini tamamlamak gerekmektedir.

Ziraat Mühendislerinin Maaşları Ne Kadardır?

Özel sektörde yeni mezun ortalama bir Ziraat Mühendisi genel olarak asgari ücret ile işe başlamaktadır.

Ancak sektörde tecrübelenip, kendini geliştiren, ortalama 5 yıl tecrübesi olan bir ziraat mühendisi 5-10 bin tl arası maaş alabilmektedir. Ziraat Mühendislerinin Maaşları Ne Kadardır? Bu rakamlar özel sektörde çalışan ve yönetici konumuna gelmiş yabancı dili olan bir ziraat mühendisi için daha da yükselebilmektedir.

Devlet kurumlarına atanan bir Ziraat Mühendisi ise kurumların ek ödeme(Arazi,Mesai vb.) durumlarına göre değişmekle beraber yaklaşık 7-8 bin tl arası bir maaşla göreve başmaktadırlar. Bu rakam kuruma ve mühendisin arazi mesai durumuna göre biraz daha yükselebilmektedir. Ziraat Mühendisi Nedir ? Nasıl olunur ? Görevleri Nelerdir? Maaşlar Ne Kadar?  yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.