Kaval Kemiği

11.05.2021
323
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Kaval Kemiği
oy

Kaval Kemiği dizin altında bulunan iki kemikten biridir. Bu kemik oldukça iri ve dayanıklıdır. Dizlerin ayak bileği ile birleşmesini sağlayarak günlük hayatta temel aktivitelerimizi yapmayı ve hareket etmeyi, yürümeyi sağlar. Ağrı ve kırıklar bu kemikte sıklıkla meydana gelir. Bunun için dikkatli olunmalı.

Kaval Kemiği Nedir?

Kaval kemiği, dizin altında bulunan, büyük ve dayanıklı olan, dizi ayak bileği ile birleştiren kemiğin adıdır. Kas dokusu bulunmadığı için darbelere açık ve daha hassas bir yapıdadır. Bazen ufak bir cisme çarpmada bile bu kemik şişebilir ya da morarabilir. Kaval kemiğinin. Diz eklemine ve ayak bileğine girişte geniş iken orta kısımda dar bir yapıdadır. Bu yapıya ise prizmoid adı verilir.

Kaval Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Kaval kemiği diğer dokuları saran kas dokusuna sahip olmadığı için darbelere açık bir alandır. Ayrıca bu darbelere daha hassastır. Kaval Ağrısı ise kemik çevresinde veya üzerinde oluşan ağrıdır. Bireyden bireye farklı sebeplerle ortaya çıkabilir.

Bu sebepler;

  • Romatizma
  • Sert cisimlerle şiddetli temas
  • Kılcal damarlardaki çatlaklar
  • Kemik enfeksiyonları
  • Bel fıtığı
  • İleri yaş
  • Varis

Bunlarla birlikte daha birçok sebep vardır. Kas yapısının güçsüz olması da başlıca sebepler arasında sayılır.

Kaval Kemiği Kırılması

Hassas bir yapıda ve darbelere açık olduğu için kırılma ihtimali yüksektir, kırılmasının sebepleri oldukça fazladır. Yüksek bir yerden sert bir cisme düşme, sert bir cisme şiddetle çarpma. Trafik kazaları bu nedenlerdendir. Kayak sırasında ani düşüşler de kaval kemiğinin kırılmasına yol açar. Kayakla ilgilenen kişilerde kırılma sıklığı daha fazladır.

Bunlarla birlikte Amerikan futbolu ile uğraşan kişilerde. Spor faaliyetinin şiddetli olmasından dolayı kaval kemiği kırıkları oldukça fazla görülür.

Kaval Kemiklerde Ağrı ve Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kaval kemiklerin ağrısı genelde kendini, şişlik, morarma ve kızarma olarak belli eder. Ağrıların geçmesi daha kolayken kırıkların tedavisi daha zordur. Kaval Kemiği Bazen insanlar kaval kemiğinde oluşan kırığı fark etmezler ve bu yüzden geçici bir ağrı olarak geçiştirirler. Oysaki böyle durumlarda kişi bir doktora başvurmalıdır.

Kaval Kemik Tedavisi, Kontrolü

Kırık muayene veya röntgenle kolayca belirlenebilir. Tedaviye başlanılabilir. Alçı bu tedavilerin başında yer alır. Ancak sabitleme ve fizyoterapi tedavileri de sıklıkla uygulanır. Bu tedavi yöntemleri daha çok kırığın nerde ve nasıl oluştuğu ile ilgilidir. Bu tedaviler işe yaramadığında ise hasta ameliyat edilir. Bu arada konumuzun dışında ama diğer yazılarımızda göz atın özellikle Karaciğer yağlanması ile alakalı yazımızı okumanızı öneririm