Karaciğer Yağlanması

07.05.2021
40
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Karaciğer Yağlanması
oy

Karaciğer Yağlanması karaciğerde çok fazla yağ toplanmasıdır. Sağlıklı bir insanda karaciğerdeki yağ oranı az ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz. Ancak kişi sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar ve yeterli olmayan fiziksel etkinlikler varsa yağ miktarının çoğalması sonucu, karaciğer yağlanması meydana gelir. Vücuttaki en büyük ikinci organ karaciğerdir.

Karaciğerde Yağlanma

Karaciğer, yiyeceklerin ve içeceklerin vücutta çalışmasına yardımcı olur ve kandaki zararlı olan maddeleri dışarı atar, yani kanı temizler. Karaciğerde çok yağ bulunması karaciğer iltihabına yol açar. Bu durumu yaşayan ağır hastalarda karaciğer yetmezliği meydana gelir. Karaciğer yağlanması, türüne göre 2’ye ayrılır. Bunlar; alkole bağlı yağlanma ve alkole bağlı olmayan yağlanmadır. Kişide bu rahatsızlık görülürse tedavi edilmeli ve düzenli olarak kontrolden geçmelidir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri

Bu hastalık hemen belirti vermez. Kişi günlük yaşamında sorun yaşamaz, fakat hastalık ilerlerse kişi, karnın üst bölümünde doluluk hissetmeye başlar. Bu doluluk hissi, büyüyen karaciğerin kemiklere ve dokuya yaptığı basınçtır. Karaciğer Yağlanması İleri bir derecedeki yağlanma ise karaciğer, kaburgaların arasına girer ve basınç olur. Doktora gidildiğinde bu basınç yüzünden doktor hemen tespit eder. Bunlardan hariç; iştahsızlık, yorulma, halsizlik, karın bölgesinde ağrı, bulantı ve sarılıktır.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Karaciğer, metabolizmanın çalışmasında önemli bir etkendir. Vücuttaki düzen bozulduğunda yağlanma ve büyüme başlar. Bunun nedeni sağlıksız beslenmedir. Günlük alınan yağ miktarı, besin çeşitleri, öğün saatleri dengeli olmayınca yağlanma olasılığı oldukça yüksektir. Bunların dışında; obezite, alkol kullanımı, kolesterol, gebelik, düzensiz yaşam hayatıdır. Bu hastalık kadın ve erkekte hemen hemen aynıdır.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle bu hastalıkta tedavi olarak ilaç bulunmaz. Ancak yaşam tarzını değiştirmek, bu yağlanmayı tam tersine çevirebilir. Doktor, zayıflama ve alkol tüketiminin azaltılması ve beslenmede değişiklik önerebilir. Karaciğer Yağlanması Hasta olan kişiye sıkı bir diyet ve haftanın 3-4 günü egzersiz yapması istenir. Eğer daha ağır bir hastaysa ek tedaviler verirler. Örneğin, ilaç tedavisi ya da ameliyat gerekli olabilir. Karaciğer, vücutta önemli göreve sahiptir. Karaciğer sağlığı için 3 ya da 6 ayda bir kan testi yaptırılarak bilgi sahibi olunabilir.