Tifo Hastalığı Nedir?

24.05.2021
484
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Tifo Hastalığı Nedir?
oy

Tifo Hastalığı Nedir? Tifo hastalığı, ishal, yüksek ateş veyahut da kusmaya yol açan ve ölümcül tehlikeler barındıran bakteriyel bir enfeksiyondur. Salmonella typhi adlı bakteri genellikle etken mikroorganizmadır. Enfeksiyon büyük ölçüde hijyen ve el yıkamanın az olduğu yerde, kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır.

Tifo Hastalığı Neden Olur?

Tifo hastalığına büyük ölçüde salmonella typhi adı verilen bakteri, pek nadir de olsa paratyphi adı verilen bakteri neden olur. Salmonella typhi nedeniyle oluşan hastalık daha şiddetlidir her daim. Tifo hastalığı, kirli yemek ve kirli sulardan kısmen de olsa enfekte olan kişilerle temastan geçer. Gelişmemiş ülkelerde yeme ve içme yoluyla geçmesine karşılık gelişmiş ülkelerde genelde seyahat sırasında temas yoluyla geçmektedir.

​​​​​​​Tifo Hastalığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Tifo hastalığı, her sene neredeyse yirmi altı milyon insanı etkilemeye devam etmekte olan bir hastalıktır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya çapında da tehlikeli bir hastalık olma özelliğini her gün korumaktadır. Hastalığın endemik olduğu yerler arasında şu bölgeler ve ülkeler vardır:

Hindistan, Güneydoğu Asya, Afrika, Güney Amerika…

Çocuklar, yetişkinlere nazaran daha hafif geçirmektedir bu hastalığı. Tifo Hastalığı Nedir? Fakat gelgelelim ki hastalığa yakalanma konusunda oldukça büyük risk altındadırlar.

Tifo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

-İlk başlarda düşük başlayan ve ardından sürekli artan ve genellikle de 40,5 dereceye ulaşan yüksek ateş

-Zihinsel karışıklık

-Karın bölgesinde büyük bir şişkinlik

-İshal veyahut da kabızlık

-Cilt döküntüleri

-Baş ağrısı

-Halsizlik

-Karın ağrısı

-İştahsızlık veya kilo kaybı

-Kuru öksürük

-Yorgunluk

-Kas ağrıları

-Terleme

En belirgin özelliklere gelecek olursak yüksek ateş ve deri döküntüsüdür. Tifo Hastalığı Nedir? Genelde her hastada görülmeyen deri döküntüsü, özellikle karın ve boyun bölgelerinde gül renkli lekelerden oluşmaktadır. Eğer ki bu hastalık tedavi edilmez ise daha şiddetli belirtiler halinde kendini göstermeye başlar. Bunların birkaç tanesi şu şekildedir:

-Yarı kapalı gözlerle yorgun ve bitkin bir halde hareketsiz şekilde yatma

-Deliryum

Son bir ek olarak, sıklıkla tedavi görmeyen tifo hastalarında hayatı tehlikeye sokan bazı komplikasyonlar gelişir. İki hafta aralıklarla tekrar eden ateşler de görülebilir.