Elektronik İmza Hizmet Sağlayıcıları

28.04.2022
101
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Elektronik İmza Hizmet Sağlayıcıları
oy

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden yaşanmakta olan hızlı gelişmeler ile birlikte hayatımızın birçok alanında dijitalleşme işlemleri de yerini almaya başlamıştır. Özellikle hizmet sektörüne yönelik geliştirilen yenilikler sayesinde günlük hayatımızdaki birçok işlemi hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.

 İmzanın E-İmza Hali

Gerek kamu alanında, gerek ticari alandaki işlerin elektronik ortamda yapılmaya başlanması ile birlikte elektronik imzalama olanağı bir gereklilik olarak kullanıcıların karşısına çıkmıştır. Elektronik ortamda yapılmakta olan işlemleri geçerli, erişilebilir, güvenilir ve inkar edilemez olması ihtiyacı neticesinde ülkemizde 23 Temmuz 2004 tarihinde 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu yürürlüğe girmiştir.

 Elektronik İmza Nedir?

Yukarıda bahsi geçen kanuna göre elektronik imza, başka elektronik verilere bağlanan veyahut bu tarz bir veriyle mantıksal bağlantısı bulunan, kullanıcının kimliğini doğrulamak amacıyla kullanılan bir araçtır. Elektronik İmza Hizmet Sağlayıcıları Elektronik imzanın kanun maddesi ile tanımlanarak hayatımıza girmesiyle birlikte bu imza da ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurmakta, ispat gücüne haizdir, elektronik ortamda oluşturulan veriler elektronik senet hükmünde kabul edilmektedir. Dolayısıyla da bu veriler kesin delil olarak kabul edilmektedir.

 Elektronik İmza İçin Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları Kimlerdir

Elektronik İmza sahibi olabilmek için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun resmi olarak tanıdığı Sertifika Hizmet Sağlayıcıları üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Bu hizmet sağlayıcıları aşağıdaki firmalardır:

– Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş.

– TUBİTAK-UEKAE(Kamu Sertifikasyon Merkezi)

– TürkTrust Bilgi, İletişim ve Hizmetleri A.Ş.

– Emniyet Genel Müdürlüğü Sertifikasyon Merkezi

– E-İmza Bilgi Güvenliği Hizmetleri A.Ş.

 Yasal Dayanak Kapsamında Ayrıntılı Bilgi

Elektronik İmza konusunda daha ayrıntılı bilgi almak ve mevzuat konusunda fikir edinmek isteyen okurlarımız için aşağıdaki kaynaklar yararlı olacaktır. Elektronik İmza Hizmet Sağlayıcıları Konulu yazımızı faydalı bulduysanız paylaşmanızı rica ederiz.

– 5070 Elektronik İmza Kanunu

– Elektronik İmza İle İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ

– Elektronik İmza Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik