Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz

22.04.2022
40
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-
Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz
oy

Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz Her istediğini elde etmek için yalan söyleyen ve arkanızdan iş çeviren bir çocuğa sahip olmayı istemiyorsanız, çocuklarınıza yalan söylememeyi öğretmelisiniz. Yalan söylemek küçük yaşlarda öğrenilen bir alışkanlıktır, bu yüzden anne ve babalara bu konuda çok iş düşmektedir.

Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz

Küçük yaşlarda yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren bir çocuk, ergenlik döneminde usta bir yalancı haline gelebilir. Bu yüzden çocuklarınıza küçük yaşlarda yalan söylememeyi öğretmek, onlara dürüst olma alışkanlığını kazandırmak çok önemlidir.

Çocuklar Neden Yalan Söyler

Çocuklar çeşitli nedenlerle yalan söylerler. Küçük çocuklar için yalan, sadece hayal kurmaktır. Mesela bir çocuk, arkadaşlarına veya anne ve babasına rahatlıkla “dün gece kocaman bir eğlence parkına gittim, orada balıklar vardı, onlarla yüzdüm” diyebilir. Elbette bunun gerçek olmadığını hemen anlayabilirsiniz, zaten burada çocuğunuz yalan söylemiyordur, sadece hayalini size anlatıyordur.

Çocuğunuzun 7 yaşına kadar yalan söylemesi, hayali bir şeyler uydurması oldukça normaldir. Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz Bu yaşlarda çocuğunuz gerçek olmayan şeyler anlattığında asla cezalandırılmamalı, söyledikleri şeylere “yalan” damgası vurulmamalıdır. Çocuklar, anne ve babalarını, kardeşlerini veya arkadaşlarını etkilemek için de yalan söyleyebilirler. Bu da küçük yaşlarda çocukların yalana başvurmasının nedenlerinden biridir.

Bazı çocuklar ailelerinden veya kendileriyle ilgili bazı durumlardan utandıkları için yalana başvurabilirler. Örneğin yaz tatilinde tüm arkadaşlarının farklı yerlerde eğlendiğini öğrenen ve tatilini köyde veya evde geçiren çocuk, “ailemle Antalya’ya tatile gittik” diyerek yalan söyleyebilir.

Çocuklarda Yalan Eğitiminin İlk Adımı

Çocuklarınıza 7 yaşından itibaren yalan söylememeyi öğretmek için öncelikle neden yalan söylediğini bilmelisiniz. Çocuğunuz yalana her başvurduğunda onunla sakince konuşmalı ve ona arkadaşça yaklaşarak bazı sorular sormalısınız:

  • Bu anlattığın şeyin gerçek olmadığını biliyorum. Peki, ama bunu neden söyledin? Sence gelecekte bunu söylediğin için insanlar sana daha az mı yoksa daha çok mu güvenirler?
  • Neden yalan söylüyorsun?
  • Diğer insanlar yalan söylediğini anlarlarsa ne olur?

Yalan Söylememek Nasıl Öğretilir?

Çocuğunuza yalan söylememeyi öğretmenin bazı temel püf noktaları vardır. Bu püf noktalarını uygulayarak siz de çocuğunuza yalan söylememeyi öğretebilirsiniz.

Gerçeğin Simgesi Olun

Çocuklarınıza yalan söylememeyi öğretmenin en etkili yollarından biri, iyi bir rol model olmaktır. Çünkü çocuklar, anne ve babalarını veya kendilerini büyüten insanı model olarak alırlar. Eğer çocuğunuz sizin yalan söylediğinize şahit oluyorsa onlar da ihtiyaçları olduğunda yalana başvuracaklardır. Örneğin görüşmek istemediğiniz komşunuz kapınızı çaldığında, kapıyı çocuğunuza açtırıp; “Annem evde yok” dedirtiyorsanız, babası işteyken çocuğunuzla alışverişe gidip “akşam babana bu aldıklarımızı söyleme” diyerek çocuğunuzu tembih ediyorsanız, yalanı sizden öğrenecektir. İleride sizinle ilgili yaşadığı sorunlarda da yalana başvuracak, işine geldiği durumlarda size de yalan söyleyecektir. Bu yüzden her zaman siz de dürüst olun, asla yalana başvurmayın.

Yalan Söylemenin Sonuçlarını Öğretin

Çocuklarınıza yalan söylememeyi öğretmek istiyorsanız, onlara yalan söylemenin sonuçları olduğunu öğretmelisiniz. Bilinçli olarak yalan söyledikleri zaman, güven kaybedeceklerini, toplum tarafından, sosyal çevreleri tarafından ve arkadaşları tarafından dışlanacaklarını bilmelerini sağlamalısınız. Bunu onlara “yalancı çoban masalı” gibi çeşitli masallar anlatarak da yapabilirsiniz.

Yalan Söylemelerine Zemin Hazırlamayın

Bir çocuğa yalan söyletmenin en kolay yolu, onları hata yaptıklarında veya istemediğiniz bir davranışı sergilediklerinde sert bir şekilde cezalandırmaktır. Hata yaptıkları zaman onlara baskı uygulamak veya onları cezalandırmak yerine, onlara çözüm yolları sunun. Çocuklarınıza Yalan Söylememeyi Nasıl Öğretirsiniz Yaptıkları hataları arkadaşça konuşup anlamalarını sağlamaya çalışın. Yalan söylediklerini anladığınızda onları köşeye sıkıştırmayın veya onlara “yalancı” yaftasını yapıştırmayın. Onları yalan söylediklerinde köşeye sıkıştırmak yerine, gerçeği söylemelerine yardımcı olun. Örneğin çocuğunuzun okuldan sonra parkta oynadığını öğrendiyseniz, bunu bilmiyormuş gibi davranarak onu köşeye sıkıştırmaya çalışmayın. “Aysel ablan bugün seni görmüş, bana okuldan çıkınca nereye gittiğini söylemek ister misin?” diye sorarak onu dürüst olmaya yöneltin. Çocuğunuza kullandığınız ses tonu da oldukça önemlidir. Onunla nazik bir şekilde konuşmanız size karşı dürüst olmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuza Yalancı Yaftası Yapıştırmayın

Çocuklarınıza yalan söylememeyi öğretmenin bir başka önemli yolu da onları yalancı olarak damgalamamaktır. Birine sürekli bir şey olduğunu söylerseniz, sonunda kişi, o şeye dönüşür. Çocuklarınıza her zaman iyi özelliklerle yaklaşın. Onları hep “benim çalışkan kızım”, “benim tertipli oğlum”, “benim dürüst oğlum” diyerek sevin. Çocuklarınız siz isteseniz de istemeseniz de sizin onlara söylediğiniz özelliklere dönüşürler.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.