Dijital Basın Yazılı Basının Yerini Alacak Mı?

06.04.2022
40
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Dijital Basın Yazılı Basının Yerini Alacak Mı?
oy

Dijital Basın Yazılı Basının Yerini Alacak Mı? Gün geçtikçe yazılı basın materyalleri azalıyor. Kimi yayınlar dijital basına yöneliyor, kimileriyse kepenk kapatıyor. Yazılı basında ki tirajlarda en alt seviyede seyrediyor. Zaten okur- yazar oranı düşük olan ülkemizde, kimse basılmış bir materyale para vermek istemiyor. Şu anda aynı materyaller internetin olduğu her yerde ücretsiz olarak ediniliyor. Ancak bu da yavaş yavaş değişecek. Dijital basına erişimde zamanla ücretli olacak. Özellikle yerel basında durum daha da vahim. Kimse okumuyor, takip etmiyor. Çalışan sayısı asgari düzeyde. BİK (Basın İlan Kurumu) ’in verdiği resmi ilan paralarıyla ayakta durmaya çalışıyorlar. BİK’ten resmi ilan alabilmek için de belli şartları yerine getirmek gerekiyor. BİK tiraj sayısını gün geçtikçe düşürüyor. Buna rağmen; birçok yerel gazeteler de bu şartları yerine getirebilmek için usulsüz yollara başvuruyorlar. Bu durumun en büyük örneği, gazeteler dağıtıma çıktıktan sonra toplu olarak sahipleri tarafından toplatılıyor.

DİJİTAL BASIN NASIL OLACAK?

Basın İlan Kurumu artık yazılı basına resmi ilan vermeyeceğini söylediği gün yazılı basın biter. İlk başlarda belki kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalışabilirler ama bunun uzun sürmeyeceğini söyleyebiliriz. İleride tüm basın dijital basına geçince bu mecralarda ücretli hala gelmeye başlayacak. Dijital reklamın yanında e-abonelik sistemleriyle ayakta kalmaya çalışacaklar. Tabi bu arada BİK’te ilan vermeye devam edebilir. Bu kadar çeşit çeşit yayın organları olmayabilir, azalabilir. Bu durumla birlikte basında ki işsizlik oranının artacağını düşünüyorum. Çünkü alan gittikçe daralıyor.

Bu durumun okuyucular tarafına bakarsak araştırmalara göre internetteki bilgilerin yarısı yalan. Hatta yalan haberleri teyit eden siteler kurulmaya başlandı. Ülkemiz de zaten okuma alışkanlığı yok. Yalan haberlerde çoğalmaya başlayınca insanlar hiç okumaz oldular. Ülkemizdeki 18 yaş üstü çoğu kişide akıllı telefon var. Ancak çok az kişi de gazetelerin uygulamaları yüklü. Haberleri kimse takip etmiyor. Bazı haberlerden de ancak sosyal medya yoluyla haberdar oluyorlar. Sonuç olarak, ülkemizde okur-yazar oranı artmadıkça basın gücünü kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor. Basın 4. güç olarak kalmaya devam edecek mi ileriki zamanlarda göreceğiz.