Akdeniz Anemisi Talasemi

04.05.2021
11
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Akdeniz Anemisi Talasemi
oy

Akdeniz Anemisi Talasemi Genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetiklik taşıyan bir tür kansızlık hastalığıdır. Eğer kadın ve erkek taşıyıcı ise çocuk %25 oranında hasta olabilmektedir. Beta talasemi bebeklerde 6 ay sonrası ortaya çıkmaktadır ve organların hasar görmesine yol açmaktadır.

Talasemi Nedenleri?

Akdeniz anemisi kalıtsal yollarla oluşan bir hastalık çeşididir. Güneydoğu Anadolu bölgesi, Adana, Antalya bölgesi talasemiye yol açabilecek genleri taşımaktadır. Akraba evliliklerinde talasemi olma oranı daha yüksek olduğu için bu kişiler evlilik yapmadan önce gerekli tetkikler yapılmalıdır. Anne veya babada taşıyıcılık saptandığı takdirde aşılama yöntemi ile sağlıklı bebekler dünyaya gelmektedir. Beta talasemi taşıyıcısı olan bir kişi ile olmayan bir kişinin çocukları taşıyıcı olmaktadır.

Talasemi Çeşitleri Nelerdir?

Majör Talasemi: Bütün belirtilerin görüldüğü ve Akdeniz anemisinin en ağır şeklidir. Hastalar anne ve babalarından geçen iki talasemi geni taşımaktadırlar. Akdeniz Anemisi Talasemi Talasemi hastaları ağır kansızlık ile birlikte sarılık, etrafa karşı ilgisizlik, halsizlik, kemiklerde hassaslık ve incelme olmaktadır. Hastalar hayatları boyunca kan nakli ve vücuttaki fazla demiri atacak yiyeceklerle beslenirler.

İntermedia Talasemi: Hastalığın orta halidir. Kadın ve erkek taşıyıcıdır. Genlerde meydana gelen değişim daha orta dereceli kansızlığa yol açmaktadır. Tanı 2-4 yaş arası itibariyle konulmaya başlar. Dalak karaciğer büyüklüğü, sarılık olabilir.

Talasemi Minör: Kişide talasemi vardır fakat sağlam gen nedeni ile sağlıklıdır. Kişi başka bir taşıyıcı ile çocuk yaparsa çocuk talasemi hastası olma riski yüksektir. Talasemi hastalık olarak değil hafif kansızlık olarak görülmektedir.

Talasemi Minima: Hastalıktaki bulgular talasemi minör boyutlarındadır. Gen analizi sonucu tanı konulmaktadır.

Talasemi Belirtileri Nelerdir?

  • Cilt rengindeki solgunluklar.
  • Karında dalak ve karaciğere bağlık şişlik oluşması…
  • Kansızlık.
  • Kemik hasarları.
  • Kemiklerin zayıflıktan dolayı kırılmakta olmasıdır.
  • Üst çenenin öne çıkması.
  • Adet dönemlerinde yaşanan gecikmeler.
  • Safra kesesinde taş
  • Bacaklarda meydana gelen yaralar.

Talasemi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kan Nakli: Talasemi hastası olan kişinin düzenli olarak kan nakli olması gerekmektedir. Karaciğer, dalak ve kalbin düzenli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Demir Şalazyonu: Alınan ilaçlar yardımıyla vücutta bulunan fazla demirin alınmasıdır.

Kök Hücre Nakli: Kemik iliği nakli talaseminin kesin tedavisidir. Hastanın doku grubu uygun kardeşi varsa nakil başarılı bir şekilde gerçekleşir.

Demirin minimum düzeyde olduğu kalsiyum ağırlıklı diyetler yapılmalıdır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.