Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?

05.05.2022
30
Okuma Süresi: 10 dakika
A+
A-
Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?
oy

 Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?  Arıların iğnesinde zehirli bir toksin kalır. Arı sokması bazı insanlarda geçici ağrı, şişme ve kızarıklık gibi hafif reaksiyonlar gösterir. Bazı kişilerde ise arı sokmasına karşı ciddi alerjik reaksiyonlara sahiptir. Şişlik ve kaşıntı bunlardan sadece ikisi. Bunun yanı sıra mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, nefes almada güçlük, ciltte solgunluk, kurdeşen, hızlı nabız, ishal ve hatta bilinç kaybı oluşabilir.

Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?

Herhangi bir ciddi semptom göstermiyorsanız, Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?  arı sokmalarından kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak evde hazırlayabileceğiniz yöntemler mevcuttur. Ancak ciddi belirtiler gözlemleniyorsa ve kişinin alerjik durumu söz konusuysa derhal hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Böcek ve arı sokmaları Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneğine göre oldukça sık rastlanan durumlardır.

Arı Sokması Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Az önce de bahsettiğimiz gibi eğer durum ciddi değilse ve alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa acıyı geçirmek yada hafifletmek için evde uygulanacak bir takım uygulamalar vardır.

Buz yada Soğuk Uygulaması

Şişliği ve ağrıyı azaltmak için arının soktuğu bölgeye bir beze sarılı buz veya soğuk kompres koyun. Herhangi bir artık zehirden kurtulmak için önce iğnenin battığı bölgesini güzelce yıkadığınızdan emin olun.

Arı Sokmasında İlaç Kullanımı

İlaç kullanımı şişen ve kabaran bölgede ki acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak biz burada size direkt olarak ilaç ismi öneremeyiz. Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?  Sizde bilinçsiz olarak kulaktan dolma ilaçlar kullanmaktan kesinlikle kaçının. Doğru ilaç için eczacınızla yada doktorunuzla görüşün. Size Antihistaminik yada Antienflamatuvar tablet önerecektir.

Hidrokortizon Kremi

Eczaneden hidrokortizonlu krem ​​satın alabilirsiniz. Bu, ağrı ve kaşıntıyı hafifletirken, iğnenin etrafındaki şişliği ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Arı Sokması İçin Bal Kullanın

Baldaki doğal antibakteriyel bileşenler tıbbi özellikler içerir, şişliği azaltır, iyileşmeyi hızlandırır ve enfeksiyonla savaşır. Sokulan bölgeye az miktarda bal sürerek bandajla gevşek bir şekilde örtün ve bir saat kadar bekletin. Balın doğal olması önemlidir.

Karbonat Uygulaması

Kabartma tozu ve su karışımı zehri etkisiz hale getirebilir. Bu şişlik, kaşıntı ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Hazırladığınız macunu sokulan bölgeye sürün, bir bandajla örtün ve en az 15 dakika bekletin.

Diş Macunu

Her evde bulunabilecek diş macununun arı sokması durumunda topalanan zehri dağıttığı bilinir. Sadece sokulan bölgeye biraz diş macunu sürün ve ağrının hafifletilmesini bekleyin.

Arı Sokmasına Elma Sirkesi

Göz önünde bulundurulması gereken bir başka çare, arı zehirini etkisiz hale getirdiği söylenen elma sirkesi kullanmaktır. Bir parça bezi biraz elma sirkesine batırın ve sokulan bölgenin üzerine koyun.

Aloe Vera

Cildin etrafındaki ağrıyı yatıştırmak ve ağrıyı gidermek için aloe vera kullanın. Ya eczaneden satın alabileceğiniz hazır bir aloe vera jeli kullanın ya da bir bitkiniz varsa, yapraklardan birini kırın ve içindeki jeli sokulan bölgeye sürün.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı iyi bir uçucu yağ türüdür. Bu doğal antiseptik, arı sokmasının neden olduğu ağrıyı gidermek için idealdir. Doğrudan cildinize sürmektense, önce bir taşıyıcı yağ ile (bknz: zeytinyağı) karıştırdığınızdan emin olun.

arı

arı

Arı Sokması ile Oluşan Alerjik Reaksiyonlar

Böcek sokmalarına oldukça sık rastlanılmaktadır. Bunların içerisinde de en başta arılar gelmektedir. Arı sokması ile karşılaşılan reaksiyonlar çok çeşitli olabilir. Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız? Alerjik reaksiyonları olabildiği gibi çok sayıda arının sokması ile zehirlerin etkisine bağlı toksik reaksiyonlar görülebilir ya da arı sokmasından günler ya da haftalar sonra geç reaksiyon olarak tarif edilen karaciğeri, böbrekleri, damarları yani vücudumuzun çeşitli organların tutan farklı hastalıklarda olabilir.

Arı sokması, kimi hastalarda saniyeler kimi hastalarda ilk 1 saat içerisinde arının soktuğu yerde kızarıklık, kaşıntı ile birlikte vücudun başka herhangi bir yerinde kızarıklık, kaşıntı, döküntü olması, dilde ve dudaklarda şişme, nefes darlığı hissi, hırıltılı solunum, seste kabalaşma, daha şiddetli olgularda ise karında kramp, idrar kaçırma, bayılma hatta bilinç kaybı ile giden reaksiyonlar görülebilir. Bunlar arıların zehrine karşı oluşturulan alerjik reaksiyonların sonucunda gelişmiş alerjik şok ya da bilimsel adıyla anafilaktik şok olarak tanımlanmaktadır.

Elbette ki her arı soktuğunda bireyde alerjik reaksiyon ortaya çıkmamaktadır. Ancak bir kişide arı sokmasıyla böyle bir belirtiyle karşılaşılmış ise daha sonraki arı sokmalarında aynı şekilde alerjik şok şeklinde reaksiyon görülme olasılığı %60’dır. Hayatı tehdit edici bir durum olması nedeniyle arı alerjisi olan bireylerde mutlaka bir takım önlemler alınması gerekir.

Bunlardan birincisi tüm alerjilerde olduğu gibi alerji olan maddeden uzaklaşmaktır. Arı alerjisi olan bireyler arıların dikkatini çekebilecek çok renkli ve desenli kıyafetler giymemeli, çiçek kokulu parfümler sürmemelidirler. Özellikle açık ortamlarda dolaşırken kolları, bacakları özellikle arıların müdahale edebileceği yerdeki organlarımızı açıkta bırakan kıyafetler tercih edilmemelidir.

Arılar açık gıda maddelerine hızlı hücum edebildikleri için yiyeceklerin özellikle etlerin kapalı kaplarda tutulması gerekmektedir. Arılar gıda maddelerinin yanı sıra çöp konteynırlarının yanında da çok kısık miktarda bulunmaktadır. Bu konuda da dikkat edilmelidir. Tarla, bağ, bahçe işleri ile uğraşan kişilerin mutlaka koruyucu eldiven, gözlük ve hatta gerekirse kask takmaları önerilmektedir.

Ne kadar korunursak korunalım ne kadar dikkat edersek ederim her zaman arı sokmalarından kaçınmak mümkün değildir. Arı alerjisi olduğu bilinen bir kişi arı sokmasına maruz kaldığında dakikalar içerisinde reaksiyon gelişeceği için kendini koruması adına adrenalin yani oto enjektör dediğimiz kişinin kendi kendine kullanabildiği hayatı kurtarıcı ilacı uygulaması gerekir. Bu tür ilaçlara nasıl ulaşılabileceği ve nasıl kullanacağını alerjisi olan bireylerin bir alerji uzmanından öğrenmesi gerekmektedir. Bu tip durumlar kişisel olduğu için bu konu hakkında bilgi vermemiz doğru olmaz.

Arı Sokması Durumunda Tedavi Süreci Nasıl Devam Eder?

Arı alerjisinin esas tedavisi günümüzde arıya yönelik yapılan aşı tedavisidir. Arı alerjilerinde uygulanan alerjik, spesifik immünoterapi ile %97 oranında başarı sağlanmaktadır. Aşı tedavileri minimum 3 yıl sürmesi gerekir 3 yılın sonunda hasta ile görüşülerek hastanın yaşam şartlarına bağlı olarak ya da hastanın yaşamış olduğu daha önceki alerjik reaksiyonları şiddetine bağlı olarak bu tedavi süresi 5 yıla çıkarılabilir.

Çok nadir de olsa bazı olgularda bu durum ömür boyu sürebilir. Arı sokması ile elbette ki her zaman bu kadar şiddetli alerjik reaksiyonlar görülmemektedir. Çoğunlukla lokal reaksiyon denilen arıların ilk soktuğu yerde kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklarla giden reaksiyonlarla karşılaşılır.

Bu gibi durumlarda oraya lokal olarak buz uygulamak, ağrı kesici kullanmak ya da kaşıntıyı dindirmek için birkaç gün alerji haplarından yararlanmak gerekir. Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız? Ancak arının soktuğu yerde çok geniş reaksiyonlar olursa daha ileri tedavi için mutlaka bir hekimin yardımına başvurulması gereklidir. Peki alerjik durumları tespit etmek için ne yapmamız gerekir? diye soracak olursanız mutlaka bir alerji uzmanı tarafından ayrıntılı değerlendirmenizin yapılması hastanın öyküsüne göre alerjik deri testleri ya da kanda arının alerjisine gösterilebilecek testlerin planlanması gerekir.