Zeytin nasıl yetiştirilir? Zeytin yetiştirmede püf noktalar nelerdir?

28.03.2022
52
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Zeytin nasıl yetiştirilir? Zeytin yetiştirmede püf noktalar nelerdir?
oy

Zeytin nasıl yetiştirilir? Zeytin yetiştirmede püf noktalar nelerdir? Akdeniz iklimine özgü yapısı ile ılık bir kış isteyen zeytin, oldukça bereketli bir üründür.  Hem kahvaltı sofralarına hem de yemeklere yağ olarak eşlik eden zeytini yetiştirmek de bir o kadar meşakkatli ve özen gerektiren bir iştir. Yaprakları hiçbir mevsimde dökülmeyen ve 1 yıl aralıkla zeytin veren bu ağaç türü, yapraklarından çay demlenerek tüketmeyi de mümkün kılıyor. Ticarette de ülkemizi ön sıralardan temsil eden zeytin, ihraç ürünlerimizin başında gelen bir ürün olarak dikkat çekiyor. Bu kadar özelliğin bir arada verildiği zeytin ağacının yetiştirilmesi hususunda, dikkat edilmesi gereken püf noktalara gelecek olursak, şöyle bir sıralama yapmak olanaklıdır:

ZEYTİN NASIL YETİŞTİRİLİR?

– Uzun ömürlü ve dayanıklı olduğu bilinen zeytin ağaçları; dini kitaplardan, barış temsilcisi olma ifadesine kadar birçok rolü içinde barındırır. Zeytin nasıl yetiştirilir? Bu sebeple, böylesi özelliklerle yetiştirilecek bir ağaca özenin de büyük olması gerekir.

– Ege Bölgesi ile her ne kadar bütünleşmiş olsa da, zeytin tüm Anadolu içinde yetiştirilmeyi uygun karşılayan bir meyvedir.

– Zeytin hasadında ilkel yöntemlerden biri olan çırpma yüzünden, hasar alma durumu olabilen zeytin ağacı için daha elverişli ve teknolojik olan yolların denenmesi gerekir.

– Zeytin ağacının doğru gelişimi ve verimi için sulama, budama, gübreleme gibi bakım ve ihtiyaçların, doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.

– Genetik olarak diğer ağaç türlerine göre her sene aynı miktarda ürün vermiyor olması, yetiştiren kişilerce bilinmesi gereken bir özelliktir.

– Yetiştirenin bakımına ve özenine göre senelik ürün dalgalanmalarının oldukça azaldığı, bilinen bir gerçek.

– Arazinin durumu net bir şekilde incelenmeli ve zeytin dikme işlemleri ona göre yapılmalıdır.

– Rampası olan bir arazide dikme işlemi ters yönde olup üçgen şeklinde dikme işi yapılırken, engebenin fazla olmadığı alanda kare dikim yapılır.

– Yıllık sıcaklık ortalaması 15’in üstünde olan bölgelerde yetiştirilmesi, alınacak olan verimin yüksek olacağının göstergesidir.

– Kuzeyde kalan bir bölge ya da kuzeye bakan bir yön, zeytinin rüzgardan etkileneceğini haber vereceğinden; ılıman alanların tercihi önem arz eder.

– Her türlü toprak tipine uyum sağlayabilen zeytin, kökünü salabilmek için yeterli derinliğe ulaşmayı ister.

– Gübre verme işinin düzenli ve yeterli olması ile topraktaki kireç ve diğer gerekli elementler birleştiğinde, tatmin eder seviyede zeytin hasat edilmesi mümkün olur.

– Fidanları bekletme işlemlerinde, beton zeminlerde bırakmak sağlıklı olmayacağı için güneş alan ve sulaması düzenli yapılan bir alanda bekletmek doğru olacaktır.

– Fidanın dikme işlemleri; geniş, derin bir çukur şeklinde köklerini rahatça salıverecekleri şekilde yapılmalıdır.

– Sağlıklı bir zeytin ağacı için ağacın çevresinde yetişebilecek zararlı ve yabani otların temizlenmesi gerekir.

– Toprağı havalandırma işlemleri ile ağaç kökünün nefes almasını sağlamak için çapalama, belli periyotlarda yapılmalıdır. Zeytin yetiştirmede püf noktalar nelerdir? Ancak unutulmamalıdır ki, zeytin ağacından en yüksek verim; ekiminden yaklaşık 15 yıl kadar sonra alınır.