Yulaf Ezmesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

25.12.2021
51
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Yulaf Ezmesi Nedir? Faydaları Nelerdir?
oy
Yulaf Ezmesi Nedir? Faydaları Nelerdir? Buğdaygillerden olan yulaf ezmesi, değirmende öğütülen yulafların, tahıl haline gelerek tüketime dönüşmesine denir. Ezme haline getirilerek mutfaklara giren bu besin birçok fayda barındırır. Pişmiş veya pişmemiş olarak da tüketilebilen yulaf ezmesi, mutfaklarda birçok tarifte kullanılabilir. Vücuda faydalarının yanında lezzet olarak da kullanılır.

Yulaf Ezmesinin Faydaları

Yulaf ezmesi ne işe yararYulaf ezmesinin faydaları nelerdir gibi soruların cevabı ise şöyledir. Yulaf ezmesi, metabolizma ve sindirimi, hızlandıran ve rahatlatan bir tahıldır. Sindirim sistemi bozukluklarında doktorların önerdiği bu besin, içerdiği lif kaynağı ile vücudun ihtiyacı olan lifi yeterince sağlar. Bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Kan şekeri ve kolesterolü düzenler. Kuvvetli bir idrar söktürücüdür. Kadınların menstrual döngüdeki ağrılarını hafifletir. Uzun süre tok tutabildiği için açlık sorununa iyi gelir.

Yulaf Ezmesinin Besin Değeri

Midede şişen bir yapıya sahip olan yulaf ezmesini, uzun süre tok kalmak amacıyla, sporcular ve zayıflamak isteyen insanlar kullanır. Bu gibi amaçlarla kullanan insanlar için besin değerleri çok önemlidir. Yulaf ezmesinin besin değeri, birçok amaç ile tüketen insanların dikkatini çeker.

100 gram yulaf ezmesinde; yaklaşık olarak 12 buçuk gram protein bulunur. Karbonhidrat miktarı yaklaşık 63 gramdır. 5 gram lif, 7 gram yağ ve eser miktarlarda (mg) demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum içerir. Küsuratları ile birlikte 100 gramı bulan yulaf ezmesinin besin değeri, birçok besine göre vücuda oldukça faydalı içeriğe sahiptir.

Yulaf Ezmesi Nasıl Tüketilebilir?

Yulaf ezmesi, amacına göre değişebilen birçok besinle tüketilebilir. Günümüzde bisküvilerde oldukça kullanılan yulaf ezmesi, mutfağın birçok alanında kurtarıcıdır. Kahvaltılık gevrek, yulaf lapası, tatlılar ve bisküviler, granolalar gibi birçok yulaf ezmesi tarifi vardır. Mutfakta un yerine de geçebilir. Genellikle sabah meyveler ile birlikte tüketilirse tok tutma ve şekeri dengeleme açısından faydalıdır.