KİTAP ANALİZİ NASIL YAPILIR?

24.09.2021
1.338
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
KİTAP ANALİZİ NASIL YAPILIR?
oy

Kitap Analizi Nasıl Yapılır? Kitap okumak, kendinizi geliştirmek adına yapılabilecek en önemli uğraşılardandır. Özgüveninizi artırır ve hayatı anlamlandırmaya yönelik farklı bakış açıları kazanmanızı sağlar.

Kitap Analizi Nasıl Yapılır?

Bir kitaptan daha fazla istifade etmenin yolu da kitap analizidir. Kitap analizi, kitabı gelişigüzel okunmaktan öte onu özümsemenizi sağlarken eleştirel düşünmenize de büyük katkılar sunar. Gelin, hep birlikte 4 adımda kitap analizi nasıl yapılır görelim…

 1.Önce Kaygısızca Oku

Bir kitabı analiz etmeye karar verdiğinizde öncelikle hiçbir kaygı gütmeden, yazarın anlatmak istediğini bütünsel bir şekilde anlamak için okumalısınız. Bu, sizin kitabı analiz etmeden önce kitap üzerindeki hakimiyetinizi artıracaktır. Bildiğiniz bir konu hakkında konuşmak her zaman daha kolaydır.

 2.Kitabın İçeriğiyle İlgili Başlıklar Belirle

Bu aşama analizin başladığı yerdir diyebiliriz. Kendinize kitabın içeriğini kapsayacak birkaç başlık belirleyin. Örneğin; kitap bir okulda geçiyorsa başlıklandırmalarınız şu şekilde olabilir: Öğrencilerin birbiri arasındaki iletişimi, okul yönetiminin öğrencilerle iletişimi, okul yöneticilerinin öğrencilere bakış açısı… Bu başlıklandırmalar kitabın türüne ve içeriğine göre değişiklik gösterecektir.

 3.Kitabı Yeniden Oku

Bu aşama analizin yazıya dökülmeden önceki son halidir. Bu okumanızdaki her işaret analizinizin iskeletini oluşturacaktır. Kitabı okurken bölümler halinde, önceki başlıklandırmalarınızla eşleştirin. Üzerine yorum yapacağınız cümleleri not edin.

 4.Analizi Yazıya Aktar

Yazıya aktarıken öncelikle kitabı okuyucuya tanıtmalısınız. Kitabın ismini, yazarını, kaç yılında yazıldığını belirtmek önemlidir. Çünkü yazarlar yaşadığı dönemin aynası olma görevini üstlenmiş kişilerdir. Giriş kısmında yazarın hayatından kısaca bahsetmek de yorumlamaya katkı sunacaktır.

Kitap Analizi

Bu girişten sonra kitabı konusuyla birlikte mekânsal ve zamansal olarak anlatın. Karakterlerden bahsedin. Daha sonra başlıklandırmalarınız yardımıyla tasnifler üzerinden kitabı yorumlamaya başlayın. Kitap Analizi Nasıl Yapılır? Yaptığınız başlıklandırmalar sizi bir konuda yorum yaparken daha hakim kılacaktır; örneğin öğrenci ilişkilerinden bahsedecek olduğunuzda o başlığın numarasıyla işaretlediğiniz tüm içerik elinizin altında olacaktır. Kitaptan alıntılar yapmak anlatımı güçlendirecektir. Yazarken kitapla ilgili başka yazarların fikrilerine de yer verebilirsiniz. Tabi burada en önemli nokta intihal yapmamaktır. Başka bir yazarın yorumuna yer verirken mutlaka kaynak göstermelisiniz.

Kitabın ana fikri üzerinden kendinizce kısa bir yorumlama ile analizinizi sonlandırabilirsiniz. Kitabın tanıtıldığı yere giriş, analizin yoğunlaştığı yere gelişme dersek bu kısım sonuç işlevi görecektir. Bu sebeple daha toparlayıcı ve kısa yorumlamalarla yazınızı bitirin. Böylelikle yazınızı okuyan kişi de daha düzenli ve anlaşılır bir metinle karı karşıya kalır.

Kitap Analiz Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bunları yaparken dikkat etmeniz gereken bazı genel hususlar da vardır. Bunlardan biri tabi ki noktalama işaretleridir. Bu analizi bir kitleye sunacaksanız; takdir edersiniz ki bu kitle kitap okuyan bir kitledir. Kitap Analizi Nasıl Yapılır? Sizin noktalama işaretsiz ve devrik cümleleriniz okuyucuyu iten bir etmen olacaktır. Kitabı yorumlarken yorumlarınızı bir kaynağa dayandırın, bu okuyucuya güven verecektir. Örneğin yazarın bir konuda çeliştiğini düşünüyorsanız ve buna yorumlarınızda yer verdiyseniz; bunu kitaptan örneklerle destekleyin. Eleştirilerinizi yazıya dökerken okuyucu ile empati kurmaya gayret gösterin. Bir iddianızı savunurken, ikna kabiliyetinizi kendi kendinize test edin.

Hepinize şimdiden kolaylıklar dilerim, kitap analizinin tadına bir kez vardığınızda kitap okumak artık sizin için bambaşka bir boyut haline gelecektir…

Kitap Analizi Nasıl Yapılır?

Kitap Analizi Nasıl Yapılır?