Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

04.01.2022
90
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
oy

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? İlkokul yıllarından başlayarak herkes bize kitap okumanın ne kadar faydalı ve gerekli bir şey olduğundan bahseder. Peki ama kitap okumak gerçekten de faydalı bir şey midir? Kitap okuyan kişide ne değişiklikler olur? Kitap okumanın faydaları nelerdir? İşte kitap okumanın faydaları:

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumak, kişide farklı bakış açıları uyanmasını sağlar.Kitap okumak, akıcı ve güzel konuşmak için eşsiz bir yöntemdir. Çok kitap okuyan bir kişi, konuşurken teklemez ve karşındakini sıkmaz. Bu özelliği sebebiyle girdiği işlerde iyi bir hitabete sahip olur ve patronlarının gözünde hızlıca yükselebilir. Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?  Kitap okumak, insana pratiklik kazandırır. Çok fazla kitap okuyan bir kişi problemler karşısında hızlıca çözüm bulabilir ve üretkenlik sağlayabilir.
Kitap okumak, insana yeni ilgi alanları açar. Örneğin, devamlı Tarih alanında kitaplar okuyan bir kişi tarih konusunda kendini geliştirme fırsatı bulur. Aynı şekilde devamlı olarak edebi kitaplar okuyan bir kişi Edebiyat gibi şahane bir ilgi alanı kazanmış olur.
Kitap okuyan kişilerin, arkadaşlarına da sağladığı bir kolaylık vardır. O da hediyedir. Bir kitap kurduna alınabilecek en iyi hediyelerden birisi kitaptır.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Uzmanların söylediğine göre, kitap okuma alışkanlığı en iyi çocuk yaşta kazanılmaktadır. Eğer siz kitap okuma alışkanlığını çocuk yaşta edinmemişseniz (birçoğumuz gibi) bile endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Kitap okumak, son derece eğlenceli ve faydalı bir eylem olduğundan; kendi zevkinize hitap eden kitapları okumaya başlayarak bir kitap okuma alışkanlığı edinebilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığı edinmiş kişilerin, bu alışkanlığı kolay kolay kaybettikleri pek görülmez. Çünkü kitap okumanın tadını almış bir kişi, hayatının geri kalanında da kitap okumak isteyecek ve kitap okumadığı zamanlarda kendini eksik hissedecektir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için yapmanız gereken ilk adım, kendi zevkinize hitap eden kitaplar bulmak, listeler oluşturmak, bunları okumak ve değerlendirmektir.

Başlangıç İçin Hangi Kitapları Okumalıyız?

İlgi alanınıza göre değişiklik göstermekle birlikte, kitap okuma alışkanlığını yeni kazanacak olan bireylere genelde dili hafif ve akıcı olan kitapları okuması tavsiye edilmektedir. Yeni kitap okuma alışkanlığı kazanmakta olan bir kişi, öncelikli olarak kendi ana dilinde yazılmış olan kitapları ve modern klasikleri okuyabilir. Özellikle dünyaca ünlü yazarları okuması tavsiye edilebilir. Ayrıca, kişi belli bir alanda okuma yapıyorsa, ilk olarak o alana giriş ile ilgili kitaplar okuyarak temel bilgileri edinebilir ve bu şekilde öğrenimine devam edebilir. Örneğin, Mitoloji konusuna merak sarmış bir kişi, Mitoloji ile ilgili pek fazla bilgi sahibi değilse, okumaya ilk olarak başlığı “Mitoloji 101” olan bir kitap ile başlayabilir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılan kişi eğer çocuk yaştaysa, anne, baba, abi ya da abla teşviği ile görsel içerikler de bulunan kitaplar tercih edilebilir.

Kitap Okurken Sıkılmamak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kitap okumak, birçok yönüyle, film izlemeye benzemektedir. Bizler nasıl ki bir filmi izlerken yer yer sıkılıyor, yer yer heyecanlanıyorsak; kitap okumak da aynı buna benzemektedir. Bir kitapta, senaryonun hızlı aktığı kısımlarda çok heyecanlanabiliyor ve sayfa sayısını bile unutabiliyorken; daha çok bilgi ağırlıklı içeriği olan sayfalarda sıkılabiliyor ve hatta uyuklayabiliyoruz bile. Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?  Buna çözüm olarak kitabın ağır kısımlarında oturduğumuz yerden kalkarak birkaç adım atabilir, evin içinde turlayabilir, temiz hava alabilir ya da oturduğumuz koltuğu değiştirebiliriz.