Bilgisayarın İşlemci Bilgilerini Öğrenmek İçin Sorgulama Nasıl Yapılır?

19.07.2021
100
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Bilgisayarın İşlemci Bilgilerini Öğrenmek İçin Sorgulama Nasıl Yapılır?
oy

Bilgisayarın İşlemci Bilgilerini Öğrenmek İçin Sorgulama Nasıl Yapılır? Nerdeyse herkesin artık bir bilgisayarı var. Sayıları milyonları aşan bilgisayarlarla hayatımızın her yerinde karşılaşmaktayız. Evde bir yemek tarifi ararken, müzik dinlerken, iş yaparken, ödev yaparken, dizi/film izlerken, araştırma yaparken ve daha sayamayacağımız kadar fazla alanda işimizi çok kolaylaştırırlar.

Peki, hayatımızı kolaylaştıran bu bilgisayarların çalışmasını sağlayan işlemcinin bilgilerine nereden ulaşırız?

Birbirinden farklı işletim sistemleri bulunmakta ve her işletim sisteminde işlemci bilgilerine ulaşmanın yolu birbirinden oldukça farklıdır. Biz size bu yazımızda Windows işletim sistemi bulunan masaüstü/laptop cihazlarda işletim sistemi bilgilerini nasıl öğrenebileceğinizi anlatacağız.

Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda sadece işlemci bilgilerini öğrenmek için bile birden çok yöntem vardır. Her biri birbirinden farklı olan ve beraberinde daha farklı bilgiler gösteren yöntemleri sizler için maddeler halinde sıraladık.

Seri Numarası İle Öğrenmek

Eğer kullandığınız bilgisayar bir laptop ise hemen altında bulunan seri numarasını tarayıcınıza yazarak bilgisayarınızın işlemci bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Özelliklerden Öğrenmek

Solda bulunan Windows ikonunun hemen yanındaki arama çubuğuna Bu bilgisayar yazıp enterlayın. Karşınıza gelen ekranda en solda bulunan menüden Bu bilgisayar yazısına sağ tıklayın ve özelliklere tıklayın. Karşınızdaki ekranda cihaz özellikleri yazısı altından işlemciniz ile ilgili özellikleri öğrenebilirsiniz.

Windows + I ile Öğrenmek

Ayarlar menüsünden işlemci bilgilerini öğrenebilirsiniz. Ayarlar menüsünü açmak için Windows + I kısayolunu ya da Windows’a basıp açılan ekrandan ayarlar ikonuna tıklayabilirsiniz. Önünüzdeki ekrandan Sistem’i seçiniz. Ardından sol taraftaki menüden Hakkında’ yı seçiniz. Önünüze gelen ekran bir önceki maddeyle aynı olacaktır. İşlemci bilgilerine Cihaz Özellikleri başlığının hemen altından ulaşabilirsiniz.

Görev Yöneticisinden Öğrenmek

Bir başka yol ise görev yöneticisi aracılığıyla öğrenmek. Bunun için alt tarafta bulunan görev çubuğuna sağ tıklayıp Görev Yöneticisi diyerek ya da Ctrl + Alt +Delete tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Görev yöneticisini açtıktan sonra Performans sekmesine tıklayıp arından CPU ‘ yu seçerek işlemci bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

DirectX ile Öğrenmek

Başlata Çalıştır yazarak ya da Windows + R tuş kombinasyonu ile Çalıştırı açın. Ardından açılan alana dxdiag yazın ve enterlayın. Önünüze çıkan uyarı mesajına evet dedikten sonra önünüze gelen ekrandan işlemci, ekran kartı, işletim sistemi, ram vb. bilgilerin tamamını öğrenebilirsiniz.

Denetim Masasından Öğrenmek

Denetim masasından işlemci bilgilerini öğrenmek için arama çubuğuna denetim masası yazıp açıyoruz. Ardından Sistem ve Güvenlik yazısına tıklıyoruz. Önümüze gelen ekrandan Sistem diyerek İşlemci bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

Msinfo32 ile Öğrenmek

Öncelikle çalıştırı açıyoruz. Çalıştırı Windows + R tuş kombinasyonunu kullanarak ya da başlata çalıştır yazarak açabilirsiniz. Ardından çalıştıra msinfo32 yazıp enterliyoruz. Önümüze açılan ekran bize bilgisayarımızda bulunan neredeyse her parçayla ilgili bilgi veriyor. Solda bulunan menüden tek tek her bir parça hakkında daha detaylı bilgi alabiliriz.