Türk Kahvesi Faydaları

10.01.2022
303
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Türk Kahvesi Faydaları
oy

Türk Kahvesi Faydaları Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır diye boşuna dememişler..16. yy’dan günümüze uzanan ve ünü tüm dünyaya yayılan Türk kahvesinin tadı da, sohbetlerde yeri de bir başkadır. 1543 yılında Yemen Valisi’nin İstanbul’a getirmesi ile kahve ile tanışılmış olup cezve ve güğümlerde pişirme ve hazırlama metodu geliştirilmiştir. Türk kahvesi adını işte bu şekilde geliştirdiğimiz pişirme ve hazırlama şeklinden almış olup, ikram edilişi, köpüğü, tadı ve görünüşü ile Türk Milletine özgü bir içecektir.  Zamanla saray da olduğu kadar halk arasında da sevilen bu lezzet için çiğ kahve kavrularak dibeklerde dövülerek ve cezvelerde pişirilerek misafirlere ikram ediliyordu. Kısa zamanda ünü Avrupa’ya da yayılan Türk kahvesi günümüzde tüm dünyada da sevilerek içilmektedir.

Türk Kahvesi ve Faydaları

Ocakta pişmeye başladığında etrafa mis gibi koku yayan Türk kahvesi hem çok lezzetli hem de oldukça faydalı bir içeriğe sahiptir. Türk Kahvesi Faydaları Düzenli olarak tüketildiğinde Alzhemier hastalığına ve unutkanlığa iyi geldiği bilinen yararları arasındadır. Ayrıca kahve çekirdeği antioksidan açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğu için hücrelerin yaşlanmasını da geciktirir. Çoğumuz güne kahve ile başlamayı severiz, bunun nedeni kişinin kendini zinde ve enerjik hissetmesi ve mutlu olmasıdır. Kahve kilo vermek isteyen kişilerin de içtiği içeceklerin başında gelir. Çünkü vücuttaki yağın yakılmasını hızlandırdığı için kilo verilmesini sağlar. Kansere karşı da koruyu içeriğe sahip olduğu söylenen Türk kahvesinin düzenli tüketimi ile kalp ve damar hastalıkları ile ilgili risk de aza indirgenmektedir. Bu nedenle düzenli kahve tüketiminin vücut için faydalı olduğundan söz edilmektedir.

Türk Kahvesi ile Güzellik Sırları

Faydaları saymak ile bitmeyen Türk kahvesi çoğu bayanın da bildiği ve hatta uyguladığı gibi aynı zamanda kişisel bakım için de kullanılmaktadır. Kahvenizi keyifle içtikten sonra fincanın dibinde kalan telveyi cilt bakımı için kullanabiliriz. Kahve telvesi ile hazırlanan çeşitli maskeler olup bu maskeler ciltteki ölü hücreleri arındırarak pürüzlere iyi gelmekte, cildin daha sıkı, pürüzsüz ve hatta genç görünmesini sağlamaktadır. Peki nedir bu maskeler, nasıl yapılır ve uygulanır kısaca bahsedelim;

  • Bal ve telve ile yapılan maske: Ilık hale getirdiğimiz bir tatlı kaşığı bal ile bir tatlı kaşığı kahve telvesini iyice karıştıralım. Karışımı cildimize sürerek kurumasını bekleyelim ve daha sonra ılık su ile durulayalım. Cildin yumuşaması ve nemlenmesi açısından tavsiye edilen bu maskeyi kuru ciltli kişiler uyguladığında farkı göreceklerdir.
  • Yumurta akı ve telve ile yapılan maske: Bir yumurta akı ile bir tatlı kaşığı telve iyice karıştırılarak gazlı bez yardımı ile gözaltında yaklaşık 20 dakika bekletilir. Daha sonra ılık su ile temizlenir. Bu maskenin gözaltı morluklarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Limon, süt, yoğurt ve telve ile yapılan maske: Bir tatlı kaşığı limon suyu, bir tatlı kaşığı telve, bir yemek kaşığı süt ve yoğurt homojen bir şekilde karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika boyunca masaj yapıldıktan sonra ılık su ile durulanır. Yağlı ciltler için uygulanabilen bir maske olup cildin temizlenmesini ve sağlayacaktır.

Kahve telvesi ile bu şekilde farklı maskeler hazırlanabilmekte olup telvenin içeriğindeki kafein ciltteki şişkin görünümü azaltmaktadır. Kahve içildiğinde nasıl beynimizi uyarıyorsa, cilde sürülen telve de aynı şekilde cildi uyarmakta ve aydınlatmaktadır. Bu nedenle de kafein bazı gözaltı kremlerinin içeriğinde bulunabilmektedir. Telve ile cildimize yaptığımız peeling sırasında masaj yapıldığı için ciltteki kan dolaşımı artmaktadır. Bu da hücreleri uyararak cildin daha dinç ve genç görünmesini sağlamaktadır. Türk Kahvesi Faydaları Ayrıca içeriğindeki antioksidanlar da cildin sıkılaşmasını sağlayarak daha genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Hem sağlık hem de güzellik açısından faydaları saymakla bitmeyen hem de lezzeti mükemmel olan geleneksel Türk kahvesi içeceğimiz nesilden nesile geçerek günümüze kadar gelmiş ve hala severek tüketilmektedir.