Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

08.09.2021
89
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
oy

Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Sinüsler için basit bir tanım yapacak olursak, kafa kemiklerimizin içinden burnumuza açılan kanallardır diyebiliriz. Sinüsler burnumuzdan aldığımız havanın vücut ısısına göre ayarlanmasını ve kafamızdaki ağırlığı azaltarak başımızın dik durmasını sağlar. Bu boşlukların virüs veya bakteri benzeri sebeplerden ötürü enfeksiyon kapması ve iltihaplanmasına da sinüzit diyoruz. Sinüzit her mevsim görülebilse de en çok kış aylarında kendini gösteriyor. Ancak bu rahatsızlığın tıbbi bir tedavi ile çözümü mevcut.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Göz çevresinde birçok sinüs bulunmasından ötürü, yüzde ve göz çevresinde zonklama ve yoğun bir ağrı oluşur.  Özellikle geceleri nükseden ve uykuya dalmayı zorlaştıran bir öksürük görülür. Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Enfeksiyon nedeniyle mukus oluşumu artar. Hatta genziniz boyunca akarak rahatsız edici bir duruma neden olabilir.

Enfeksiyon sonrası burun içinde ve çevresinde şişlikler oluşabilir. Bu da burnunuzun tıkanmasına ve yiyip içtiklerinizin tadını alamamanıza sebep olur.

Sinüzitin sebep olduğu geniz akıntısı boğaz ağrısına ve ağızda koku oluşumuna da yol açabilir. Eğer tedavi olmazsanız, bir süre sonra boğazınız daha çok tahriş olur ve acımaya başlar.

Bazı kişilerde hafif bir ateş yükselmesi görülebilir.

Sinüzit belirtileriher birey için aynı değildir. Yukarıda geçen belirtilerin sayısı veya şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Aynı zamanda grip veya soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlık sonucunda bu belirtilerin daha sık ortaya çıktığı da gözlemlenmiştir.

Sinüzit Tedavi Yöntemi

Eğer sinüzit tedavi edilmezse, farenjit, menenjit ve reflü gibi hastalıklara da neden olabilir. Çoğu zaman sessiz seyredebilen bir hastalık olduğu için teşhis edilmesi zordur. Ancak tanı konulduktan sonra tedaviye iyi yanıt veren bir hastalıktır.

Akut sinüzit genellikle 1 ay sürer ve 1 haftalık bir antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. 3 aydan uzun süren yani kronikleşmiş sinüzitlerde de genelde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak tedavi sürecine uzun zaman yanıt alınamadıysa cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Sinüzit Tedavi Yöntemi Özellikle günümüzde Balon Sinüsoplasti gibi cerrahi yöntemlerle hızlı bir şekilde tedavi sağlanabiliyor. Memorial Hastanesi’nin internet sitesinde sinüzitin tedavi yöntemleri ve bu yöntemlerin aşamalarıyla ilgili daha açıklayıcı ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sinüzitten korunmak için yapmanız gereken en önemli şey ise bulunduğunuz ortamı, yaşam alanınızı havalandırmak. Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Eğer alerjik bir rahatsızlığınız varsa ya da burnunuzla ilgili anatomik bir bozukluğa sahipseniz de mutlaka bir doktora görünmelisiniz.