Floroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

03.09.2021
395
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-
Floroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
oy
Floroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Estetiksel anlamda hoş olmayan bir diş görünümüne sahip olmak, bu sorununun neden olduğu zararlardan sadece bir tanesidir. Daha ağır vakalarda diş minesinde aşınma oluşarak dişin yapısı da bozulmaya uğrar.

Floroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yazımızda size florozun nedenlerinden, semptomlarından ve tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Floroz Nedir?

Florür, diş minesinin gücünü koruyan en önemli mineraldir. Bu nedenle diş macunlarında sıkça bulunur. Ayrıca neredeyse tüm şehirlerde, insanların bu minerali almasını sağlamak için şebeke sularına eklenir.

Diş çürüklerini önleme konusunda oldukça etkilidir. Ancak gereğinden fazla miktarda alınması, ‘diş florozu’ olarak bilinen soruna yol açar. Floroz Nedir? Yani dişleri korumak yerine diş üzerinde hasara neden olur.

Floroz, vücutta aşırı miktarda florür bulunması nedeniyle insanların dişlerinde meydana gelen yapısal bir takım bozulmalardır. Bu sorunun özellikle anne babaların dikkatinden kaçmaması gerekir çünkü çocukluk döneminde oluşmaya başlamaktadır.

Florozun Oluşması

Kalıcı dişlerin henüz ortaya çıkmadığı çocukluk döneminde, florür ile aşırı temas halinde olan çocukların floroza yakalanma olasılığı artmaktadır. Bu, motor koordinasyonun yaklaşık 3 yaşına kadar yetersiz olması, çocuğun dişlerini fırçaladıktan sonra ağız içini çalkalayıp tükürme alışkanlığının olmaması ve dolayısıyla her fırçalamada diş macunu yutması ile açıklanmaktadır. Bu yüzden, süt dişleri düştükten sonra çıkan dişler otomatik olarak bu problemle doğar.

Yetişkinlik döneminde florür içeren diş macunu kullanmak floroz sorunu yaratmaz. Bu sorun yalnızca çocuklarda ortaya çıkar.

Florozun Sebepleri Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi florozun ortaya çıkmasının ana nedeni fazla miktarda florür alımıdır. Florürün vücutta yüksek miktarda bulunması diş yapısında hasara neden olur, dişin görünümünü bozar ve yapısında değişiklik yaratır.

Bu mineralin kullanıldığı hapların çocuk yaşta kullanılması ya da takviye edildiği suyun sürekli olarak içilmesiyle de kendini göstermesi mümkündür.

Florozun Belirtileri Nelerdir?

Ana belirtisi, süt dişlerinin dökülmesinden sonra doğan kalıcı dişlerdeki lekelerdir. Bu lekenin yapısı ve rengi florozun şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Beyazımsı, sarımsı ya da kahverengi olabilir ve diş minesiyle büyük bir kontrast oluşturur.

Floroz daha şiddetli olduğunda, diş minesinde demineralizasyon oluşur. Bu da dişi daha kırılgan bir hale getirir. Ayrıca dişlerin şeklinin ve yüzeyinin bozulmasına, aşınmasına ve korozyonuna neden olan yapısal değişiklikler yaratır.

Floroz Ne Gibi Hasarlara Neden Olur?

Florozun özellikle gülüş estetiği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu aynı zamanda öz saygıyı ve sosyal yaşamı da etkileyebilir. Çocuk yaşta başladığını düşünürsek, sağlıklı bir büyümenin önünde engel oluşturduğu söylenebilir.

Florozun şiddetli olduğu vakalarda diş yapısı bu sorundan daha fazla etkilenir. Bu da kişinin daha kırılgan bir diş yapısına sahip olacağı anlamına gelir. Ayrıca dişler, çürüme gibi çeşitli diş hasarlarına karşı daha savunmasız bir halde olacaktır.

Florozu Önlemek Mümkün Mü?

Floroz, aşırı flor tüketiminden kaynaklandığı için önüne geçilmesi pek zor değildir. Önemli olan husus, ebeveynlerin çocukların dişlerini kontrol ediyor olmalarıdır. Floroz Nasıl Tedavi Edilir? Çünkü belirttiğimiz gibi bu sorun çocukluğun erken evresinde, henüz kalıcı dişler bile doğmadan önce meydana gelmektedir.

Çocuklar için diş macunu seçerken, onun yaş grubu için üretilmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Buna bağlı olarak, fırçalama yetişkin birinin kontrolü altında yapılmalı ve her zaman macunu yutmanın önüne geçilmelidir.

Çocuklarda florür kapsülü kullanmak tavsiye edilmez. Bu ancak bir diş hekiminin kontrolüyle yapılabilir ve çocuğun ihtiyaçlarına göre uyarlanması gerekir.

Şehrin su kaynağının florürle zenginleştirilip zenginleştirilmediğini öğrenmelisiniz. Bu suyu tüketmenin çocuk için doğru olup olmadığını bir çocuk doktoruna veya diş hekimine danışabilirsiniz. Unutmayın ki suyun kimyasal bileşimi her yaş grubuna farklı biçimde etki etmektedir. Floroz Nedir? Hafif olan vakalarda, diş üzerinde görülen lekeyi yok eden mikro bir aşındırma tedavisi uygulanabilir. Ayrıca lekenin görünümünü azaltmak için diş beyazlatma tedavisi de yapılabilmektedir.

Şiddetli vakalarda ise, lekelere ve dişteki yapısal bozukluklara mikroabrazyon ya da beyazlatma işlemleri yeterli gelmeyecektir. Floroz Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Bu durumda florozu diş kronları veya veneer kaplama yoluyla tedavi etmek mümkündür. Bunlar dişteki lekenin ve dişin şeklinin değiştirildiği özel yapım protezlerdir.

Floroz erken fark edilirse tedavisi kolay olan bir sorundur. Bu yüzden çocuklarınızın ağız sağlığına dikkat etmeli ve doğru önlemleri almalısınız. Bu konuda yapmanız gereken en doğru yol, bir diş hekiminden yardım almaktır. Çocuğunuzu erken yaşlardan itibaren kontrole götürmek, sonrasında oluşabilecek diş sorunlarını önlemenin en kesin yoludur.