Çocuklarda zeka gelişimi nasıl bir yol izler

28.09.2021
107
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-
Çocuklarda zeka gelişimi nasıl bir yol izler
oy

Öncelikle zeka nedir ? Zeka: Zeka insana özgü bir şeydir. İnsanın; akıl yürütme, düşünme,gerçekleri algılama, yargılama, kavrama ve soyut-somut olan herşeyi anlama, yeni oluşan durumlara uyum sağlama yeteneklerinin tümüdür diyebiliriz . Aslında daha birçok tanım yapabiliriz.

Çocuklarda zeka gelişimi

Çocuklar için zeka gelişimi nasıl başlar, neler etkiler ?

Aİleniz çok güçlü genlere sahip olabilirler sizde buna binaen çocuğunuzun daha zeki olacağını düşünebilirsiniz. Ancak durum birçok zaman böyle olmamaktadır. Bilimsel çalışmalar, çocuklarda zeka gelişiminin sadece genetik faktörlere bağlı olmadığını kanıtlamıştır. Anne-baba davranış ve tutumlarının ve eve gidip gelen insanların hareket şekillerinin hatta evde bulunan hayvanların veya kardeş, büyükanne, büyükbaba gibi evde yaşayan herkesin tavırlarının, konuşmalarının çocuk zeka ve ilerde ki davranışlarında tavirlarinda değişikliğe-farklılığha neden olduğu gözlemlenmiştir. Genetik yapı büyük oranda zeka üstünde etkilidir. Çocuklarda zeka gelişimi  Ancak çevredeki iyi ya da kötü örnekler çocuğun zekası üzerinde büyük oranda olumlu ya da olumsuz etkiye sahiptir. Zekayı köreltebilir ya da daha güçlü hale gelmesini sağlayabilir. Doğumdan önceki hamilelik süreci de zeka üzerinde oldukça etkilidir.

Kısaca Birkaç madde halinde zekayı destekleyen birkaç öneride bulunacak olursak:

Doğum Öncesinde:

Hamilelik sürecinde anne olacak kişinin beslenme şekli bebeğim bedensel ve zihinsel sağlığı için son derece önemlidir. Annenin iyi beslenmesi gerekli vitaminleri gerektiği kadar alması bebeğin beyin merkezi sinir sistemi gelişiminde son derece önemlidir. Özellikle bana da vitaminlerin eksikliği bebeğim beyin ve zeka gelişimi açısından olumsuz etki oluşturabilir. Örneğin; eğer anne adayının sigara içme gibi bir alışkanlığı varsa hamilelikten en az 5-6 ay önce bırakmalıdır. Eğer bırak alıyorsa hamileliğin ilk aylarında mutlaka bırakmalıdır. Aksi takdirde bebeğim hem zeka gelişimi hem de fiziksel gelişiminde sıkıntılar olabilmektedir.

Hamilelik Süreci:

Sağlıklı beslenme alışkanlığının yanında hamilelik sürecinde egzersiz yapmak da oldukça önemlidir çünkü bebeğe giden kan akışını artıracağı için zeka gelişiminde de etkili olacaktır. Ayrıca hamilelikte kontrollerin düzenli yapılması çocuğun zekasını direkt etkileyecek bir faktördür. Çünkü kontroller düzenli yapıldığında olabilecek sorunların tespiti gerekli müdahaleler hiç zamanında yapılacaktır.

Sağlam bir beyin için sağlam bir vücut:

Çocuk da var olan zekanın ortaya çıkabilmesi için beyin gelişimi, beyin gelişimi için de diğer vücut sistemlerinin sağlıklı olması gerekir. Bu manada çocuğun yaşadığı çevresel şartlar, geçirilen enfeksiyonlar, yetersiz beslenme beden sağlığını aksi yönde etkiler. Bu da beyin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Genetiğimde var:

Yüksek IQ ya sahip olan anne babadan doğan çocukta yüksek zekaya sahiptir diye bir şey yoktur. Her ne kadar zeka genetik yapıdan etkilese de dış etkenler zekayı ciddi manada etkilemektedir. Zekayı bilimsel bir şekilde ele alacak olursak hala bileşenlerinin, nelerden etkilendiğinin, zekayı nelerin iyi yönde etkilediğinin veya nelerin kötü yönde etkilediği hakkında kesin bir şey yoktur. Çocuklarda zeka gelişimi  Ama şu da bir gerçek ki iyi bir ailede yetişen çocukla kötü bir ailede yetişen çocuk arasında veya iyi bir eğitim almış çocukla eğitim alamamış ya da eğitimde eksikleri olan çocuk arasında dünyalar kadar fark vardır.

Doğal Beslenmek:

Çocuklara mümkün olduğunca hazır gıdalar yedirmemeye özen göstermeliyiz. Hazır gıdaların içinde bulunan bazı yağlar ve birçok katkı maddesi vücudu olumsuz etkilediği gibi beyin ve zeka sağlığınıda olumsuz etkileyebilmektedir. Çocukları mümkün olduğunca Doğal besinlerle beslemeliyiz. Doğal beslerken de yedirdiğimiz içirdiğimiz yiyeceklere ve içeceklere de dikkat etmeliyiz. Felsefemiz her şeyden yeteri kadar olmalıdır. Özellikle çocuklara süt ürünleri, balık ürünleri, et ürünleri ve sebze ve meyvelerden mümkün olduğunca yedirmeliyiz. Tabii bu mümkün olduğunca derken çok fazla değil çocuğa yetecek kadar.

Oyuncak Seçimi:

Oyuncak seçimini çocuğunuza bırakmalısınız. Benim çocuğum kız benim çocuğum erkek şu oyuncakla oynamayı sever bu oyuncak da oynamayı sevmez gibi önyargılardan uzaklaşmalısınız. Çocuğunuzun evdeki mutfak eşyaları ile veya kumanda gibi çaydanlık gibi bardak çanak gibi eşyalarla oynadığını görürseniz bırakın oynasın. Çekmeceleri karıştırabilir içindeki malzemeleri merak edip uğraşabilir. Bu tür şeyler çocuğun içindeki tanımadığım eşyaları malzemeleri tanıma isteğinden arzusundan kaynaklanmaktadır. Böyle yaparak çocuk zaten öğrenme konusundaki zihinsel egzersizlerini yapıyor demektir. Çocuklarda zeka gelişimi  Sadece bıçak, şiş, Ocak, kaynar su gibi çocuğa zarar verecek kesici delici yakıcı yanıcı malzemelerden uzak tutun. Çünkü çocuk birkaç kez elini kestiğinde veya yaktığında içindeki öğrenme isteğini kaybedecek ve kendi içerisine kapanacaktır.

Çocuğunuzu tablet telefon televizyon bilgisayar bilgisayar oyunları gibi zekayı körelten malzemelerden uzak tutun. İlgisini başka yönlere çekmeye çalışın.

Sevginizi Gösterin:

Çocuklarda var olan zeka potansiyelinin ortaya çıkması ve gelişebilmesi için gerekenlerden ya da olmazsa olmazlarından biri de sevgidir diyebiliriz. Çocuğun hamilelikte ve doğduğu andan itibaren anne babadan özellikle de anneden aldığı sevgi oldukça önemlidir. Çünkü bu kişiler çocuğun ilk etkileşime geçtiği insanlardır.