Çocuk Gelişiminde Aile Mi Çevre Mi Etkilidir?

29.05.2021
521
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Çocuk Gelişiminde Aile Mi Çevre Mi Etkilidir?
2/5 - (2 oy)

Çocuk Gelişiminde Aile Mi Çevre Mi Etkilidir? Bir çocuğun gelişimi, bazıları kontrolümüz dışında olan hem iç hem de dış faktörlere bağlıdır. Her büyüme ve gelişme döneminde çocuğun ihtiyaçlarının tam olarak farkında olarak, çocukların daha iyi büyümelerine yardımcı olunabilir.

Çocuk Gelişiminin Tanımı Nedir?

Çocuk gelişimi terimleri eş anlamlı olsa da, temelde anlam bakımından farklıdırlar. Büyüme, boy, kilo, boyut vb. Gibi fiziksel özelliklerde sürekli değişiklikleri ifade ederken, evrim, ergenliğe yol açan düzenli ve anlamlı bir şekilde büyümedeki nitel değişiklikleri ifade eder. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi birbirini etkiler ve birbirinden ayrılmaz ve eş zamanlı olarak gerçekleşir.

Çevresel Faktörlerin Çocuk Gelişimindeki Rolü

Çevre, çocukların gelişme ve büyüme sürecinde çok önemli bir rol oynar ve çocuğun bir dizi fiziksel ve psikolojik motivasyonunu temsil eder. Bir çocuğun erken çocukluk döneminde gelişimini etkileyen çevresel faktörlerden bazıları, coğrafi koşullar ve çocuğun çevresindeki ortamdır. Aile ve akranlarla iletişim kadar sosyal çevre de çocuğun gelişiminde eşit derecede önemli bir rol oynar.

Bunu anlamak çok kolay. İyi yetiştirilmiş bir çocuk, yetiştirilme becerisinden yoksun bir çocuktan daha iyi performans gösterir. İyi bir okul ve sevgi dolu bir aile, çocuklarda güçlü sosyal ve kişiler arası beceriler geliştirerek onların akademik performansın yanı sıra ders dışı etkinliklerde başarılı olmalarını sağlar. Elbette stresli ortamlarda büyüyen çocuklar için bu pozisyon farklı olacaktır.

Çocuk Gelişiminde Ailenin Ve Ebeveynlerin Rolü

Aileler, çocuk yetiştirme ve çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini belirleme sürecinde en önemli rolü oynar. Ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabaları tarafından veya yarı aile şeklinde yetiştirilmiş çocuklar, sağlıklı bireyler olarak gelişmek için gerçek sevgi, ilgi, saygı ve nezakete ihtiyaç duyarlar.

Çocuk gelişiminin en üretken türü, ebeveynlerin çocuklarının büyümesi ve gelişmesi için zamanını, enerjisini ve sevgisini kitap okumak, oyun oynamak ve çocuklarıyla faydalı sohbetler yapmak gibi etkinlikler yoluyla kullandıklarında görülür.

Çocukları istismar eden veya görmezden gelen aileler, aslında çocuğun normal gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu çocuklar, başkalarıyla duygusal olarak iletişim kurmakta zorluk çeken, sosyal becerileri zayıf yetişkinler haline gelebilir. Helikopter ebeveynlik tarzının da olumsuz etkileri olacaktır. Bu ebeveynler, küçük yaşta bile ebeveynlerine bağımlı olan ve kişisel yaşamlarındaki zorluklarla baş edemeyen çocukları topluma teslim ederler.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.