Temizlik Hastalığı

15.04.2022
22
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Temizlik Hastalığı
oy

Temizlik Hastalığı Sizde sürekli temizlik yapıyor, bu durumla başa çıkamıyor dahası bunun bir vesvese olduğunu düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Temizlik denildiğinde genelde sadece mekan temizliği gelir akla ama temizlik takıntısının birçok şekli vardır. Mekan temizliği, kişisel temizlik, çevrede ki düzende bir bozukluk gibi.

Temizlik bir takıntı mıdır?

Temizlik bir hastalık değildir tabi temizliğin fazlası psikolojik bir hastalıktır. Temizlik hastası olan insanlar en başta evden çıkmayı reddederler. Evin dışında kalan yerlerin pis olduğunu düşümdükleri için kapıdan dışarıya bir adım dahi atmayı reddedeler. Sonrası evin içinde de rahat edemezler aslında, sürekli bi yerlerin tozunu alır, süpürür az temizlediği yeri tekrar tekrar temizler. Temizlik Hastalığı Bu temizliği yaparken maruz kaldığı ilaçların insana verdiği zarar zaten tartışılmaz bir konu. Ama malesef bir başkasının oturduğu koltuğa oturmaz, birinin içtiği bardaktan içmeyi bırak o bardağa dokunmazlar bile. Ciddi manada buralarda gelecek olan mikropların kendilerini öldüreceklerini düşünürler. Evet temizlik büyük bir takıntıdır ve gerçekten bu durumdan kurtulmak oldukça zordur. Kişisel temizlikte takıntı boyuntudadır bu tür insanlarda. Saatlerce duştan çıkamaz, duştan çıkarken evin herhangi bir yerine değerse kirlendiğini düşünüp tekrar duşa girecektir. Ya da suyu kapatamadığı için saatler duşta kalabilir ve uzun süre öyle bi buharda, sıcakta kalmakta kendisine zarar verebilir.

Temizlik hastalığının tedavisi var mı?

Temizlik hastalığının tabi ki tedavisi vardır. Psikolojik bir rahatsızlık olduğu için psikologlar, psikiyatristler tarafından hem terapi, hem ilaç yöntemleriyle hastalık tedavi edilmeye çalışılır ancak bu hastalar evden bile çıkmayı red ettikleri için bu tedaviyi kabul edip iyileşmeleri gerçekten uzun bir zaman almaktadır.

Temizlik bir vesvese mi?

Temizlik bir vesvese midir? Bak ortam ne kadar pis, her yer toz içerisinde, çok dağınık, leş gibisin, o bardak kirli gibi düşünceler sık sık gelmektedir böyle hastaların aklına. Bu düşünceler vesvesedir evet. Kirli olmayan yeri hatta 5 dakika önce temizlediğin yeri bak ne kadar kirli kalk tekrar temizle diye aklına sokan şey vesvesedir. Dini inancına bakılarak bu durumu dini yöntemlerle halledebilen insan örnekleri var. Tıpkı tıpta psikolojik tedaviler, terapiler yapıldığı gibi bu tip dini yerlerde bulunmakta ve manevi rahatlamayla bu duruma çare olabilmektedir.

Sürekli temizlik yapıyorum bunu nasıl durdurabilirim?

Temizlik yapmayı durduramıyorsan yani bunu bedenen yapamıyorsan, önce beynini ortamın ya da vücudunun temiz olduğuna inandırabilirsin. Tabi ki bu hemen öyle şu anda orası temiz demekle olacak bir şey değil kendine biraz zaman tanımalı ve alabiliyorsan tıbbi, dini destekler almalısın. Temizlik bedeni yorduğu gibi, deterjanların vücuduna verdiği zararlar gibi, düşüncelerde beynini yoruyor ona zarar veriyor, seni hasta ediyor bunu unutma. Temizlik Hastalığı Psikolojik hastalıklarda, hastalıktır. Başarmak için önce istemelisin, kendine güvenmelisin.