Sağlıklı İnsanların Sağlıksızlara Oranı

21.05.2019
14
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Sağlıklı İnsanların Sağlıksızlara Oranı
oy

Sağlıklı İnsanların Sağlıksızlara Oranı Eski toprak değiminin neden kullanıldığını hiç düşündünüz mü? Daha eski kuşak insanların yaşam şartlarını ve beslenme şekillerini incelediğimizde bu deyimin neleri ifade ettiğini açıkça anlıyoruz. Günümüz koşullarında katkısız veya genetiği değiştirilmemiş besleyici ürün bulmak neredeyse imkansız denebilecek kadar zor. Teknolojinin sağladığı bir takım kolaylıkların ardı sıra gelen tembellik hastalığı da sağlığımızı tehlikeye sokan unsurlardan sadece birisi. Peki 21. yy. da sağlıklı yaşamak mümkün değil mi? Pek tabii mümkün sağlıklı yaşamak için birkaç ufak tüyo vererek konumuzu aydınlatalım.

Sağlıklı İnsanların Sağlıksızlara Oranı

 

– Fiziksel Aktivite

 

Köyden kente başlayan göçler sonunda insanların şehir hayatında tabiri caizse yarış atı gibi yaşamasından dolayı fiziksel aktivite en çok dışlanan unsur olmaktadır. Kalbimizi ve bedenimizi zinde tutmak için spor salonlarına maddi gücümüz veya zamanımız yoksa bile günlük 30 dakika tempolu bir yürüyüşle insanlık için küçük kendimiz için çok büyük bir adım atmış oluruz.

 

– Düzenli Ve Özenli Beslenmek En çok sıkıntı yaratacak durumlardan birisi belki de beslenme konusudur. Çalışan insanların beslenme alışkanlığında lokantalara veya hazır gıdalara güvenmekten başka seçenekleri kalmıyor. En azından kendi sebzemizi yetiştiremeyip, kendi sütümüzü sağamasak bile yediğimiz yemeklerin porsiyonlarına dikkat edip, güvenilir mekanlarda yemek yemek sağlığımızı korumak için önemli bir adım olacaktır.

 Sağlıklı Bir Birey Olmak İçin

– Uyku Sağlıklı bir insan günde 7-8 saat uyumalıdır. Hem kendimiz hem yaptığımız iş veya çevremizdeki insanlarla diyaloğumuz için uyku saatlerimiz düzenli olmalı ve buna kati suretle uyulmalıdır. Unutulmamalıdır ki elektronik bir cihazın bile belli periyotlarla şarj olması gerekirken insan vücudunun da aynı şekilde uykusunu alıp şarj olması gerekmektedir. Sonuçta şarjı biten bir telefon hiçbir işe yaramaz.

 

– Zararlı Alışkanlıklar Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 50’si sigara kullanmakta ve bunun yarısı kadar aktif alkol kullanıcıları bulunmakta. Alışkanlıklar kolay kazanılır fakat zor kaybedilir. Bu alışkanlıklarımızdan tamamen kurtulamıyorsak bile en aza indirgeyerek yine sağlık için bir adım daha atmış oluruz.

Şimdi dünya üzerindeki 7.53 milyar insan için genel olarak harcanan sağlık durumlarına bir göz atalım. Worldometers’in paylaştığı rakamlara göre

 

– Bu yıl bulaşıcı hastalıklardan ölenlerin sayısı: 3,091,627 – Bu yıl 5 yaş altında ölen çocukların sayısı: 1,810,217 – Bu yıl HIV/AIDS bulaşmış kişi sayısı: 40,746,986 – Bu yıl sigaranın sebep olduğu ölüm sayısı: 1,955,957 – Bu yıl alkolün sebep olduğu ölüm sayısı: 595,653

 

Ufak bir hesaplamayla dünyadaki sağlıklı birey sayısının, sağlıksız bireylere Sağlıklı İnsanların Sağlıksızlara Oranı oranla daha düşük olduğunu ve gün geçtikçe bu oranın daha da arttığını görmekteyiz. Kendimiz için sağlık adına bir adım atıp domino etkisi yaratarak tüm dünyaya ulaşması dileğiyle.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.