İnsan Sağlığında Önemli Organlar 

17.08.2019
13
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
İnsan Sağlığında Önemli Organlar 
oy

İnsan Sağlığında Önemli Organlar İnsan vücudunda hücreler dokuları ve dokular organları oluşturmakta. Her bir organ sağlık için önemli fakat bazı organların önemi çok daha büyük.

İnsan Sağlığında Önemli Organlar 

1)Kalp

Göğüs ortasında yer alan, kas yapılı, dört odacıklı ve en hayati organ kalptir. En temel görevi vücuttaki kanı bütün vücuda pompalamaktır. Günde yaklaşık 100,000 kez atarak 8000 litre kanı pompalamaktadır. Kalp damarlarında tıkanıklık, kapak bozuklukları gibi hastalıklar kalp kaynaklıdır.

2)Beyin

Kafatasında yer alan, iki küreden oluşan ve vücudun yönetim merkezi sayılan organdır. İstemli hareketlerin ve bazı reflekslerin denetiminden sorumludur. Duyu organlarından gelen verilerin işlendiği yerdir. Vücutta gerçekleşen faaliyetlerle birlikte hormon salgılamayı ve duygusal durum kontrollerini gerçekleştirmektedir. Ayrıca zeka ile ilgili fonksiyonlar ve hafıza işlerinin yönetimi de beyinde gerçekleşir. Sık görülen Alzheimer, Migren ve inme gibi hastalıklar beyin kaynaklıdır.

3)Akciğer

Göğüs kafesi içinde sağ ve sol tarafta iki tane olan hayati bir organdır. Ana görevi soluk alıp vermeyi sağlayarak gaz alışverişini gerçekleştirmesidir. Ağız ve burundan alınan havadaki oksijeni ayrıştırıp kan aracılığıyla dokulara gönderilmesini ve yine dokulardan gelen kirli kandaki karbondioksitin de vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca sesin oluşmasını sağlar. Astım, Bronşit ve Zatürre gibi hastalıklar akciğer kaynaklıdır.

4)Mide

Karnın sol üstünde yer alan bir sindirim sistemi organıdır. Alınan gıdaları salgıladığı enzim ve asit sıvı sayesinde ayrıştırır. Ayrıştırdığı bu besinleri bağırsaklara göndererek oradan kana emilmesini sağlar. Gastrit, Ülser ve Reflü gibi hastalıklar mide kaynaklıdır.

5)Karaciğer

Karın boşluğunun sağında bulunan, vücudun onarım ve iç denge merkezlerinden sayılan bir organdır. Sindirim sistemi için safra salgılar. Alkolün içeriğindeki insan için zehirli kimyasalları ve üre gibi tehlikeli maddeleri daha zararsız maddelere dönüştürür. Kandaki şeker yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur. Siroz, sarılık gibi hastalıklar karaciğer hastalıklarıdır.

6)Böbrek

Omurganın sağ ve solunda bulunan bir boşaltım sistemi organıdır. Temel görevi kandaki atılacak maddeleri süzüp idrar sıvısını oluşturmaktır. Vücuttaki su dengesini korumaktadır. Tuz, üre gibi maddelerin yoğunluğunu kontrol ederek kanın basıncını ve asit-bazlık oranını düzenler. Böbrek kanseri, böbrek yetmezliği ve taş oluşumu gibi rahatsızlıklar böbrek kaynaklıdır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.