İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi

06.07.2019
5
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi
oy

İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi Hızla gelişen ve değişen teknoloji, endüstride emek-sermaye oranlarını sermaye ağırlıklı olarak değiştiriyor. Artık emeğin fiyatı, sermaye mallarının fiyatına göre çok daha yüksek. İşverenler ise bu durumu her zaman yaptıkları gibi kazançlı olacak şekilde değerlendirip sermaye mallarının üretimdeki payını arttırıyor. Bu durum, emek satan işçiler için kötü bir etki yaratıyor.

İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi

Bir mala olan talep azalırsa fiyatı düşer. Eğer iş gücüne olan talep azalırsa fiyatı da düşer yani, ücretler düşer. İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi Bu durumun diğer bir varsayımı işverenlerin işçi çıkarmasıdır. Bu da işsizliği yaratan ikinci bir faktördür. İşsizlik, devletlerin krizlerinde aşmaları gereken bir problemdir. Devlet krizde iken yatırım yapılmaz. Eğer yatırım yapılmaz ise istihdam alanları genişlemez ve hızla büyüyen nüfus, kısıtlı istihdamda kendine bir iş bulamaz.

İşsizliğin Artması

Sanayiler ekonomilerini ayakta tutabilmek için önlemler almaları gerekir ve işsizlik önemli bir sorundur. Endüstri, zamanın her periyotunda işçi talep eder, işçiler ise emeklerini satarlar. Bu denge her zaman sağlanamaz. Her endüstride yatırım olur. Yatırımın bir büyüklüğü olması gerekir, bu rakam işçi talebi işçi sayısına eşit olursa endüstri için işler yolunda gidiyor demektir. İşçilerin hepsi olmasa da büyük bir kısmı çalışıyor (emeklerini arz ediyor) ise ekonomideki alışverişler ve genel olarak ticaret ya da başka bir deyişle paranın döngüsü mükemmel hale gelir.

Endüstride İşsizliğin Sonuçları

Bazen yatırım olmaz ve sanayide büyüme azalır, işte bu durumda işsizlik baş gösterir. Bu durum sadece işçiler için kötü bir durum gibi gözükebilir ama aslında aynı kötü durum işverenler ve endüstride de gerçekleşir. İşçiler çalışmayınca, harcama yapamazlar. Harcama; ekonomide gelire eşit olan fonksiyonun bir değişkenidir. Yani eğer harcamalar azalırsa ülkede üretim yapılmaz yani geliri azalır. Zaten üretici (sanayici) işçi çıkartarak üretimini azaltmıştır. Üretimini azaltması halihazırda ürettiği mala talep olmamasından kaynaklanır.

Aslında bu durum birbirini çok önemli bir şekilde etkileyen parametrelerden oluşan bir sistemdir. Endüstri işsizliğe neden olur ya da işsizlik endüstriye etki eder diyemeyiz. İşsizlik Rakamlarının Endüstriye Etkisi Çünkü her ikisi de birbirine etki eden birer faktördür. Sonuç olarak, işsizlik rakamlarının artması endüstride önemli ölçüde geçici ya da kalıcı etkiler oluşturur ve endüstriler bu gerçeği bilse de ellerinden bir şey gelmez ve bununla mücadele etmeye çalışırlar.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.