Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Süreç

06.04.2022
4
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Süreç
oy

Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Süreç Boşanma davası, hür iradeleri ile kurdukları evlilik akdini sonlandırmak isteyen karı ve/veya kocaların açması zorunlu olan dava türüdür. Evlilik akdi kurulurken görevli memur huzurunda yapılacak sözlü beyanı ve iki şahit olmasını yeterli gören medeni kanunumuz, bu akit sonlandırılırken çok daha katı şartları zorunlu kılmaktadır. Bu durum aile birliğine verilen önemin yanı sıra bu akdin sonlandırılması ile meydana gelecek sonuçların, hem sosyal hem hukuki açıdan çok önemli ve karmaşık olmasından kaynaklanmaktadır.

Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi evlilik akdinin sona erdirilebilmesi için yargı kararı zorunludur. Bu yargılama iki farklı şekilde gerçekleşebilmekte, bu durumda karşımıza boşanma davası çeşitlerini çıkarmaktadır. İlki; çekişmesiz yargı yolu ile yani bilinen adı ile anlaşmalı boşanma, ikincisi ise çekişmeli yargı yolu ile boşanmadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Bu boşanma davasında eşlerin her ikisi de boşanmayı istemekte, en azından kabul etmektedirler. Evlilik akdinin sona ermesi meydana gelecek bütün sonuçları kendi aralarında konuşup, anlaşıp karara bağlamışlardır. Yine de yargı kararı ile boşanma işlemini tescil ettirmek zorunda olduklarından aile mahkemesine bu durumu bildiren iradelerini ve anlaşma şartlarını bildirerek mahkemeden boşanma talep ederler. Halk arasında “tek celsede boşanmak” diye tabir edilen yöntem genelde budur.

Çekişmeli Yargı Yolu İle Boşanmak

Eşlerden yalnızca birisinin boşanmak istediği veya her ikisinin de boşanmak istemesine rağmen sonuçlarında anlaşamadığı durumlarda başvurulması gereken boşanma davası yöntemidir. Bu yargı yolunda “tek celsede boşanmak” genellikle mümkün değildir. Çünkü mahkeme; boşanmak isteyen, dolayısıyla davayı açmış olan davacıdan evlilik akdini sona erdirme isteğinin gerekçelerini sorar, davalı karşı tarafa yani boşanmak istemeyen veya şartları kabul etmeyen eşe davacının bu beyan ve delillerine karşı diyeceklerini sorar, delilleri inceler ve tüm bunlar sonucunda Kanun’da belirtilen boşanma sebeplerinden en az birinin mevcut olup olmadığına bakarak karar verir. Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Süreç Buradan da anlaşılacağı üzere medeni kanun evlilik akdinin sona erdirilebilmesi yani boşanma için bazı şartların gerçekleşmiş olmasını zorunlu kılar. Yani her huzursuzluk veya hoşa gitmeyen davranış boşanma sebebi olamaz. Boşanma nedenleri medeni kanunda özel ve genel şartlar olarak ayrılmıştır.