Astım Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

30.09.2021
30
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Astım Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi
oy

Astım Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi Solunum yollarının kimi etkenler sonucunda belli dönemlerde daralması sonucu yaşanan olumsuzluklara astım denilir. Hastanın yaşam kalitesini bozan ve yaşamı zorlaştıran bir hastalıktır.

Astım Hastalığı Nedir?

Nedenleri tam olarak bilinmese de doğumsal olarak soluk borularının hassa olan insanlarda görülme olasılığı fazladır.  Geçirilen bazı solunum yolu hastalıkları astım hastalığında tetikleyici olmaktadır. Nefes darlığı en belirgin şikayeti olan astım hastalığı bronşların ödemle dolması olarak ortaya çıkar.

Kalıtımsal olarak görülebilir. Ancak bu hastalıkta alerji ve enfeksyonlarda önemli yer tutar. Astım nöbetlerine neden olabilir. Hastanın psikolojik durumu da astım hastalığında önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle psikolojik durumu da araştırılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır.

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Astım belirtileri içerisinde öksürük nefes darlığı ve göğüste hırıltı yer alır. Sigara dumanı alerjiye neden olabilecek ortamlar soğuk ve kirli hava bu şikayetleri arttırır. Solunum testleri deri testleri ile alerjiye neden olan bulguların tespiti sonrası tedavi aşamasına geçilir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında kişiyi rahatlatıcı ilaçlar kullanımı önceliklidir.  Soluk almayı rahatlatan bu inhalar ağza götürülür sıkılarak soluk alma sağlanır. Diğer ilaçlar ise temel sorun olan hava yollarındaki iltihabın giderilmesine yöneliktir.

Astımlı hasta, durumunu tetikleyen ortamlardan kaçınmak ve kendini korumak durumundadır.  Kötü havasız sağlıksız ortamlarda hava yolunun daralmasını önlemek için uzak durmalıdır. Gribal enfeksiyon taşıyıcıları ve bunların ortamları astım hastalarının ataklarını tetikler. Astımlı hastalar yoğun kokulu alanlardan uzak durmalıdır.  Ani sıcaklık değişimleri astım hastasının krizlerini arttırır. Astımlı hastalar yüksek nem oranı olan yaşam bölgelerinden uzak durmalıdır. Kimyasal ürünler ve bu ürünlerin solunması astım riskini arttırır.

Astımın ortaya çıkması ve tetiklenmesi noktasında ev tozları ve polenlerin önemli bir yer oynadığı bilinmektedir. Astım Hastalığı Nedir? Astımdan en çok etkilenen ve risk altında olan çalışma grupları arasında kuaförler mobilyacılar ilaç sektörüne çalışanlar deterjan üreticileri bulunmaktadır.