Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek

13.07.2018
2
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek
oy

Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek Doğada hiçbir şey sabit kalmaz. Her şey devinim halindedir. Sürekli bir yenilenme hâlâ vardır. Bu durumdan elbette insan da fıtrat olarak nasibini almıştır. İnsana genel bir açıdan bakıldığında ise insan; ilerleyen ya da gerileyen ama sürekli değişim içerisinde olan bir varlıktır. Böyle bir varlığın kendini tamamlayabilmesi ya da gerçekleştirebilmesi için de kendini gerçekten tanıması gerekir. Tanıma süreci ise kişisel gelişim dediğimiz kavram ve bu doğrultudaki uygulamalarla tamamlanır. Kişisel gelişimde amaç; Kendini gerçekleştirebilmektir.

Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek

Kişisel gelişim bireyin kendisinde doğuştan var olmayan ama saptırılmış bir takım düşüncelerini, davranışlarını, isteklerini düzeltmek olarak da yorumlanabilir. Bu yüzden birey kendini tanımaya yönlendirici faaliyetlerde bulunmalıdır. Önemli olan bireyin kendisini tanımasıdır. Kendini tanımayan bir birey neyi sevip neyi sevmediğini, Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek nelerde üstün ya da geri durması gerektiğini bilemez. Başarılı ya da başarısız olduğu yönlerini bilemez. Rüzgâr ne tarafa eserse o tarafa yönlenir. En sonunda mutsuz bir birey olur. Hem toplum hem de kendisi açısından fayda değil etkisiz ya da zararlı bir bireye dönüşür.

Sadece bir birey olarak düşünmeyip toplum bazında da bazı zararlı sonuçlara yol açabileceğini unutmamak gerekir. Böylesi önemli bir süreç ise uzun, yorucu ve insanın son nefesine kadar bitmeyen bir süreçtir. Burada önemli olan kişinin kendini tanımayı gerçekten istemesi ve bu süreçte yaşanabilecek zorluklara bile isteye katlanmasıdır. En başta pes etmemeyi kabul etmesidir. Kendini tanıyabilme cesaret ve yürekliliğini her daim canlı tutmasıdır.

 

 Psikolojik Destek Bağlamı

 

Kişisel gelişimde  psikolojik destek alınıp alınmaması kişinin içerisinde bulunduğu hal ve şartlara bağlı bir durumdur. Bu süreçte kişinin inandırması gereken organ beynidir. Kendini tanımayla başlayan kişisel gelişim sürecinde kendi kendine beynini kontrol edebilen ya da yönlendirebilen kişi herhangi bir yardıma gerek kalmadan bu durumun üstesinden rahat bir şekilde gelebilir. Ancak öz güven anlamında bazı problemler yaşayan, değersizlik duygusu gibi birtakım duyguları benimseyememiş bir birey bu konuda uzman birinden yardım talep etmelidir. Psikolojik destek bir nevi beynin nasıl yönetileceğini öğretmiş olur.

 

 Pisikolojik Destekte Uzmanların İzlediği Yöntem

 

Uzman danışanına ona gerçekten değer verdiğini ve problemlerini gerçekten önemsediğini hissettirmelidir. Güvenin oluşması danışanın kendini daha rahat ifade edebilmesine olanak sağlar. Uzman yargılayıcı bir üslupta olmamalıdır. Danışanın değer yargılarını tarafsız ve yansız dinlemelidir. Danışanın bilincine inilmeli. Düzeltilmesi gereken problemler neden ya da niçin gibi bazı sorulara cevap verilmelidir. Her problem ya da sorunun özünde tek tük problemler yatar. Bu durum bir örnekle açıklanırsa; insanlar tarafından aşağılanan bir çocuk varsayalım.

Kişisel Gelişim Pisikolojisi

Bu durumun altında yatan neden ailesinde gördüğü aşağılanma ya da herhangi bir zamanda bir birey tarafından yapılan bir davranışın geri bildirimi olabilir. Bu örnekten de anlaşıldığı üzere uzman bireyin bilincine indiğinde asıl nedeni bulur ve bulduğu bu nedeni danışanına fark ettirmeye çalışır. Kişisel Gelişim Pisikolojisi Danışan bunu özümsediği anda gelişim başlar ve birey kendini tamamlama sürecindeki ilk adımını atmış olur. Bundan sonra yapılması gereken benzer durumlar yaşandığında beyin bu düşüncelerin nereden geldiğini bilir ve otomatik olarak tepki vermeyi öğrenmiş olur. Kişisel Gelişim İçin Psikolojik Destek Kendini kontrol edebilen bir beyin bu süreçteki en kıymetli hazinedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.