Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?

06.06.2021
53
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?
oy

Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır? Zorunlu Bireysel Emeklilik 1 ocak 2017 yılında yürürlüğe girdi. Diğer adıyla BES olarak biliniyor. Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemine göre, çalışan işçinin aylık maaşından %3 oranında kesinti yapılıyor. Bu yapmış olduğunuz ödemeler, uzun vadeli bir yatırıma dönüşüyor.

Zorunlu BES’ten Kıçmak İçin Gerekenler

Zorunlu Bireysel Emeklilik yani Bes’in asıl amacı emeklilik döneminde emekli maaşınızın yanında ek gelir elde etmiş olmanızdır. Eğer para biriktirme konusunda problem yaşıyorsanız ve ileri ki hayatınız için bir birikim düşünüyorsanız Zorunlu Bireysel Emeklilik sizin için iyi bir tercih olacaktır. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemini İptal etmek istiyorsanız hangi adımlarla ilerlemeniz gerekiyor ? Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden cayma hakkınız var mı?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?

Ocak 2017 yılında Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi olarak hayatımıza giren BES’e katılım için bazı şartlar var. Bu şartlar;

  • Türk Vatandaşı olmak
  • 45 yaşını doldurmamış olmak
  • Kamu veya özel sektör çalışanı olmak

Zorunlu Bireysel Emeklilik için mevcut şartlara sahipseniz Bes’e katılabilirsiniz. İstikrarlı bir şekilde devam ettirirseniz, emeklilik hayatınızda maaşınıza ek gelir olacaktır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminde Cayma Hakkı Var Mı?

Sisteme otomatik olarak 2017 yılında 13 milyon çalışan dahil edildi ve maaşlarının %3 oranında BES için kesinti yapılacağı işverenleri tarafından bildirildi. Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?  Bazı katılımcılar Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine sıcak bakmadı ve sistemden çıkış ve cayma haklarını kullanmak için başvuruda bulundu.

Çalışanlar, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olduğu bilgisini aldıktan sonra 2 ay içerisinde sistemden çıkış yapabilirler. Bu cayma süresinden sonra da istedikleri zaman sistemden çıkış yapabilme hakları var.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Çıkış Yapılır?

Çalışan, İşverenine E-posta yoluyla Zorunlu Bireysel Emeklilik sisteminden Çıkmak istediğini belirtecek bir mail atabilir. Çalışana başvurudan sonra on iş günü içinde kendisinden alınmış olan ücret kesintilerinin iade edilmesi gerekiyor. Yapılması gereken İadenin, çalışanın hesabına bu süre zarfında iadesi yapılmadıysa temerrüt faizi ile iade yapılır.

Diğer yöntemlerden biri ise ilk iki aylık cayma hakkınızın olduğu sürede CAY yazarak boşluk bırakıp TC kimlik numaranızı yazıp 3907’ye kısa mesaj göndererek, Zorunlu Bireysel Sistemden çıkış için başvuruda bulunursanız, iptalinizi sağlamış olursunuz.

Bes İptali Nasıl Olur?

2 aylık Cayma hakkınız bittikten sonra iptal için bağlı olduğunuz şirkete fax veya e-mail yolu ile iptal bilgisini gönderebilirsiniz. Banka veya Şirkete bu talep ulaşınca 5 iş günü içerisinde size ayrılma, bilgi, talep formları banka veya şirket tarafından gönderilir ve tarafınıza yatırılacak ücret veya kesintilerinizi gösteren hesap özetini de gönderir. Gönderilen formları imzaladıktan sonra yine mail veya fax yoluyla şirkete göndererek iptal işlem başvurunuzu tamamlamış olursunuz.

Zorunlu BES’ten Çıkış İçin Gerekli Olanlar

Maaşınızı aldığınız bankaya göre iptal bilgileri değişiklik gösteriyor. Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?  Maaşınızı aldığınız bankanın iletişim numaralarını öğrenerek, dahili numaralarından veya kısa mesaj göndererek iptal taleplerinizi iletebilirsiniz. Kendi prosedürlerine göre sizi bilgilendirecekler ve sizde bu bilgiler ile iptal isteğinizi gerçekleştirmiş olacaksınız.