Endüstriyi Geliştiren Gelişmeler

09.04.2022
11
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Endüstriyi Geliştiren Gelişmeler
oy

Endüstriyi Geliştiren Gelişmeler Doğadaki hammaddenin, insanın bitmek tükenmek bilmeyen her türlü gereksinimine dönüşme serüveni için kısaca endüstri deriz. İnsanın bu gereksinimlerinin bir an önce giderilmesi gerekliliği yüzünden, endüstri de sürekli gelişim göstermek zorunda kalmıştır. Bugünlerde bu gelişimin dördüncü adımını (endüstri 4,0) tecrübe ediyoruz hep beraber.

Endüstriyi Geliştiren Gelişmeler

Endüstri ve Teknoloji İlişkisi

Endüstrideki gelişmeleri, zamanın teknolojisinin geldiği noktayı göz ardı ederek değerlendirmek mümkün değildir. Endüstriyi Geliştiren Gelişmeler Hangisinin hangisini domine ettiği tartışıladursun, teknolojinin en iyi ürünleri öncelikli olarak endüstri yararına kullanılır. Bu, buhar gücünün elde edilmesinden sonra da böyle olmuştur, elektrikten ve otomasyondan sonra da. Şimdi ise akıl almaz bir dijital dönüşümü tecrübe ettiğimiz ekosistemimizde, interneti endüstriye adapte etmenin peşindeyiz.

Endüstrideki Gelişmeler

İlk seri üretim fikrini ortaya atanlar, akan bir bant kavramını hayal etmişlerdir. Buhar gücü ile birlikte bu “akış” gerçek olmuştur. Bandın üstünde akan üretim prosesi için iş bölümü icat edilmiş ve çalışanlara görev tanımları dağıtılmıştır. Bu hikaye elektriğin yaygınlaşmasıyla şekil değiştirmiş ve buhar gücünün yerini artık elektrik enerjisi almıştır. Her daim aydınlık fabrikalarda, sürekli bir döngüyle vardiya sisteminin icat edilmesi uzun sürmemiştir.

Gelişen teknoloji, robotik çalışmaları öyle bir noktaya getirmiştir ki, ilk seri üretim ile ortaya çıkan iş bölümü için artık bazı çalışanlara ihtiyaç kalmamıştır. Programlanabilen robotlar, dinlenmeye, öğle yemeğine ya da sendikaya ihtiyaç duymadan uzun saatler çalışabilmeleri sayesinde oldukça cazip görünmektedir. İşlerini robotlara kaptıran işçilerin düştükleri durum, kabul etmek gerekir ki günün sonunda sevimsiz bir hadisedir. Ancak bu hadisenin olumlu tarafları da yok değildir: sıklıkla yaşanan iş kazalarının önüne geçilmiştir ve üretilen değerin daha ucuza mal edilmesi sayesinde alım gücü artmıştır.

Bugün ise artık gelinen noktada nesnelerin internetinden (iot – internet of things), hücresel taşıma sistemlerinden ve otonom etkileşim ile sanallaşan bir endüstriyel ortamdan bahsedebiliyoruz. Bu gelişme sürecinin bazı getirileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Üretim prosesindeki izlenebilirliğin artması,
  • İnsan faktörünün devre dışı kalmasıyla hata payının ortadan kalkması ve verimin artması,
  • İnsanın olmadığı bir çalışma ortamı için ısıtmanın, soğutmanın ya da aydınlatmanın artık bir ihtiyaç olmaması ve masrafların azaltılmasıyla kazancın artması

Endüstri 4,0 ve Sonuç

Endüstrinin bu baş döndüren gelişim süreci sayesinde insanlar artık ihtiyaçlarına daha kolay bir yolla, daha az bedel ödeyerek ve daha hızlı şekilde ulaşabiliyorlar. Karanlık fabrikalarla enerjiden tasarruf sağlanacak ve hiç şüphe yok ki bu, dünyadaki kaynakların korunması için ciddi bir adım. Ancak iş gücüne duyulan ihtiyacın ortadan kalkması kulağa çok romantik gelse de, gününü geçireceği bir işi olmayan kalabalıkların boş vakitlerini nasıl değerlendireceği ile ilgili soru ise hala cevaplanmayı bekliyor.