Lateral Epikondilit Nedir? Lateral Epikondilit Belirtileri Ve Tedavisi

28.03.2019
75
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Lateral Epikondilit Nedir? Lateral Epikondilit Belirtileri Ve Tedavisi
oy

Lateral Epikondilit Nedir? Lateral Epikondilit Belirtileri Ve Tedavisi  Lateral epikondilit, dirsekte bulunan kasların hasar görmesi sonucu dirsek ve el bilek hareketlerinin kısıtlanması rahatsızlığının tıptaki adıdır. Halk tabiriyle “tenisçi dirseği” olarak geçen bu hastalık genellikle sürekli ve belli aralıklarla tekrarlanan kol hareketleri sonucu meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığa “tenisçi dirseği” denmesinin sebebi ise sıkça aynı hareketi yaptıkları için genellikle tenisçilerin bu rahatsızlıktan muzdarip olmasıdır.

Lateral Epikondilit Nedir? Lateral Epikondilit Belirtileri Ve Tedavisi

Lateral Epikondilit Neden Ortaya Çıkar?

Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının en büyük nedeni aynı hareketlerin belli aralıklarla sürekli yapılması sonucu dirsek ekleminin hasar görmesidir. Bu hareketler sebebiyle dirsek kaslarında tahribat oluşur. Dirsek, el bilek hareketleri zorlaşır hatta parmaklarda dahi zorlanma oluşur. İyileşme süreci de oldukça zorlayıcı olan bu hastalığa daha çok sporcularda rastlanmaktadır. Tenis, voleybol, basketbol gibi el ve dirsek hareketlerinin ve hâkimiyetinin önemli olduğu sporlarda özellikle karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ağırlık kaldıran bireylerde de lateral epikondilit görülme olasılığı artmaktadır.

 

 Lateral Epikondilit Belirtileri Nelerdir?

            Lateral epikondilitin başlıca belirtisi basit günlük işlerde zorlanmalar yaşanmasıdır. Özellikle ince motor hareketler bundan fazlasıyla etkilenir; bir nesneyi tutmak, yazı yazmak gibi. Bu belirtiler dirsek üzerinde meydana gelen yırtıklar kapanmadan önce o bölgedeki kan dolaşımının yavaşlaması sebebiyle ortaya çıkar. Bu tahribatın tekrar eski haline dönebilmesi bir hayli zordur ve oldukça zaman almaktadır. Bu da hastaların günlük hayatlarında aksaklıklar yaşamalarına neden olmaktadır.

 Lateral Epikondilitin Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Lateral epikondilite ilk müdahale olarak soğuk kompres önerilir. Bununla birlikte bandaj sarılarak dirseğin desteklenmesi sağlanır. Tedavi sürecinde, hissedilen ağrılar için yetkili uzmanın önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Uygun fizik tedavi seanslarıyla tedavi süreci izlenir. Eğer hasta fizik tedaviye yeterince yanıt vermiyor, rahatsızlık geçmiyorsa, bölgeye lokal olarak kortizon uygulanır. Yoğun tedaviye de yanıt alınamıyor ise cerrahi müdahale de son seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Lateral Epikondilit Nedir? Lateral Epikondilit Belirtileri Ve Tedavisi Tedavi süresince hastanın sorunlu bölgeye yüklenmemesi ve dikkatli hareket etmesi tedavi sürecine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Eğer zorlayıcı hareketler devam ederse iyileşememenin yanı sıra hastalığın ciddi ölçüde ilerlemesi de söz konusu olabilmektedir.