Covid-19

13.04.2020
14
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-
Covid-19
oy

COVİD – 19 NEDİR? 

Diğer virüsler gibi, hayvanlardan gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunu bir salgın ilan etti.

Korona virüsün belirtileri var mıdır – Varsa Nelerdir? 

Covid-19’un en sık ortaya çıkan ve görülen belirtileri ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda burun akıntısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve ağrıları ve ağrıları veya ishal olabilir. Covid-19 alan kişilerin yaklaşık yüzde 80’i, normal bir soğuk algınlığı kadar bir vaka yaşar ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir.

Ateşim veya öksürüğüm varsa doktora gitmeli miyim? 

Hayır. İngiltere’de, NHS tavsiyesi artık semptomları olan herkesin en az 7 gün evde kalması gerektiğidir. Diğer insanlarla yaşıyorsanız, enfeksiyonun ev dışına yayılmasını önlemek için evde en az 14 gün kalmalıdırlar. Bu, herkes için geçerlidir. (Yurtdışına çıkıp çıkmamasına bakılmaksınız.)

Birçok ülke, virüsün yayılmasını durdurmak için seyahat yasağı ve sokağa çıkma yasağı koşulları getirmiştir. Tıbbi yardım isteme konusunda en son tavsiyeler için yerel yetkililere danışmalısınız.

KORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNURSUNUZ? 

1) Nasıl Yayıldığını Bilin 

• Şu anda aşı çalışmaları devam etmesine rağmen hastalığı önceleyecek bir aşı mevcut değildir.

• Virüsün kişiden kişiye yayıldığı bilinmektedir. (Birbirleri ile yakın temas halinde olan insanlar ve enfekte biri öksürdüğü zaman üretilen solunum damlacıkları ile)

2) Kendinizi Korumak İçin Adımlar Atın 

2.1) Ellerinizi Sık Sık Yıkayın / Temizleyin 

• Özellikle halka açık bir yerde bulunuyorsanız öksürdüğünüz ya da hapşırdığınız zaman ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkayın.

• Sabun ve su bulunan bir yerde değilseniz en az yüzde 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın.

2.2) Yakın Temastan Kaçının 

• Hasta olan insanlar ile yakın temastan kaçının.

• Kendiniz ile diğer insanlar arasında mesafe bırakın. (1.5 metre mesafe önerilir.)

3) Başkalarını Korumak İçin Adımlar Atın 

3.1) Hasta İsen Evde Kal 

• Tıbbi bakım almak dışında dışarı çıkmayın, hastaysanız evde kalın.

3.2) Öksürük ve Hapşırma 

• Öksürdüğünüz ya da hapşırdığınız zaman ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile örtün.

• Kullanmış olduğunuz peçeteleri çöpe atın.

3.3) Eğer Hastaysan Bir Yüz Maskesi Tak 

• Hastaysanız ve başkalarının yanında iseniz bir yüz maskesi takmalısınız. Eğer hastaysanız ama yüz maskeniz yok ise öksürdüğünüz ya da hapşırdığınız zaman bunu örtmek için elinizden geleni yapmalısınız.

• Hasta değilseniz yüz maskesi takmanız önemsizdir ve yüz maskeleri hastalar için yetersiz olabilir, onlar düşünülmelidir.

3.4) Temizleyin ve Dezenfekte Edin 

• Sık sık dokunduğunuz yüzeyleri her gün temizleyin ve dezenfekte edin. (Masalar, kapı kolları, telefonlar, musluklar, klavyeler, lavabolar vb.)

• Yüzeyler kirli ise deterjan, sabun ve su ile temizleyin.

Coronavirüs (COVID-19) Çocuklar İçin Tehlikeli mi? 

Uzmanlar hala COVID-19’u öğreniyor, bu yüzden henüz bu konuda çok fazla bilgimiz yok. Çocuklarda bildirilen çok daha az virüs vakası vardır. Çoğu enfeksiyonu yaşadıkları birinden veya bir aile üyesinden yakaladı. Virüs, çocuklarda yetişkinlere veya yaşlılara göre daha hafif bir enfeksiyona neden gibi görünmektedir.

Çocuğunuzda veya ailenizden birinde ateş, öksürük veya grip benzeri başka belirtiler varsa doktorunuzu arayın. Covid-19 Doktora COVID-19 olan birinin yanında olup olmadıklarını veya çok sayıda insanın korona virüsün olduğu bir bölgede yaşayıp seyahat ettiklerini söyleyin.

Çocuklarınızın tüm aşılarını yaptırdıklarından emin olun. Kızamık ve grip gibi hastalıklara karşı koruyun. Bu, onları korona virüs de dahil olmak üzere diğer mikropların etrafında olabilecekleri hastaneden uzak tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, başka bir enfeksiyonu olan çocuklar, korona virüsü alırlarsa iyileşme konusunda daha zor olabilirler.

Kendimi Coronavirüsten (COVID-19) Nasıl Koruyabilirim? 

Kendinizi ve ailenizi korumanın en iyi yolları: 

  • Ailenizi evinizde ve diğerlerinden mümkün olduğunca uzak tutun.
  • Hasta olan insanlardan kaçının. COVID-19, bir kişide herhangi bir semptom görülmeden bulaşıcı olabilir. Salgın kontrol altına alınana kadar büyük toplantılardan ve kalabalık yerlerden kaçının.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın . En az 20 saniye sabun ve su ile yıkayın veya en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanın. Çocuklarınıza da aynısını yapmayı öğretin.
  • İnsanların çok fazla dokunduğu yüzeyleri ve nesneleri temizlemek ve dezenfekte etmek için ev temizleyici kullanın veya silin.
  • Özellikle bölgenizde korona virüs olan kişiler varsa, yerel sağlık otoritenizden gelen önerileri izleyin.

Antibiyotikler virüsleri tedavi edemez, bu nedenle korona virüs ile yardımcı olmazlar. Grip ilaçları da işe yaramıyor çünkü korona virüs grip virüsünden farklıdır.