Yaşlılarda Bunama

10.05.2019
6
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Yaşlılarda Bunama
oy

Yaşlılarda Bunama Halk arasında bilinen adıyla Bunama, ilerleyen yaş nedeniyle (genellikle 65 yaş üzeri) kendini gösteren ve tıpta ‘ demans ‘ ya da ‘alzheimer’ olarak adlandırılan bir hastalıktır.

Yaşlılarda Bunama

Yaşlılıkla belirginleşen Bunama sendromu esasen beyin hücrelerin eski fonksiyonlarını yerine getirememesi nedeniyle beyin korteksi ve çeperinde küçülme sonucu kendini somut olarak unutkanlık ile gösteren bir hastalık tipidir. Beyin Bunama ile birlikte eski fonksiyonlarını yerine getiremeyerek kişinin algı bozukluğu yaşadığı bir sürece girerek kendini genellikle unutkanlık ve agresiflik olarak gösterir.

 

Genç yaşta yaşanılan stresli hayat, depresyon hikayesi. Az okuma, beslenme alışkanlıkları, demografik faktörler, ekonomik koşullar, aile yapısı, kalp ve damar rahatsızlıkları. Hipertansiyon hatta genetik geçişler Bunama için etken oluşturabilmektedir. Tıpta ilerleyişi sinsi ve ağır olan Bunama başlangıç, orta ve uzun vadede sürekli olarak ilerleme eğilimi göstererek orta ve ileri evrede hastaya ve yakınlarına ciddi külfet getiren zorlu ve bir o kadar sıkıntılı bir durumdur.

Yaşlılarda Bunama Neden Olur

Bunama dünyada halen yükselen bir grafik ile yaşlı insanların en büyük sıkıntılarından olmaya devam etmektedir. Bu hastalığa yakalanan insanların sayısının yaklaşık 20-25 milyon civarında olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Alzheimer Bunama hastalığının tiplerinden olup, teşhis aşamasında yaklaşık %60’ı bu gruba girmektedir. Bunama olarak bilinen Alzheimer hastaları günlük aktiviteleri, yer ve zaman tayinini hatta var ise kullandığı ilaçları almayı unutarak adeta çocukluğa geri dönüş evresi gibi semptomlara sahiptir. Gün içerisinde yaptıklarını unutarak uzak geçmişi, hatta çocukluklarını da çok iyi hatırlarlar.

 

Bunama geri dönüşsüz ancak tedavi altına alınan hastalarda yaşam konforunu yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılan bir hastalıktır. Tedavi süreci uzun sürmekte olup kronik hastalık grubundadır. Çeşitli zihin egzersizleri, bulmaca çözmek, yürüyüşler yapmak ve sağlıklı yaşamaya dikkat etmek hastalığın önüne geçmeye yardımcı olabilmektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.