Yağ Bezesi Nedir?

08.12.2018
7
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Yağ Bezesi Nedir?
oy

Yağ bezesi,genellikle derinin altında olan iyi huylu tümörlerdir. En fazla görüldüğü yer,iki omuzun arasında bulunan kısım ve ensedir. Nadir de olsa kötü huylu halegelebilmektedir. Ayrıca kas içerisinde, karın boşluğunda, sindirim sistemininorganlarında, memede ve kalpte de görülebilir. Yağ Bezesi Nedir Bağırsakta olan yağ bezeleri,bağırsağın iyi huylu tümörlerinin %15’ini oluşturmaktadır. Yağ bezeleribağırsakta tıkanıklık veya kanama ile belirti verir.

Yağ Bezesi Şikayetleri Nelerdir?

Yağ bezeleri ele gelen şişlik ile kendini belli etmektedir. Bulunduğu yerlere göre şikayetler değişir. Bağırsaklarda tıkanıklık veya kanama ile de belirti verir. Bulundukları yerlerde hareketlidir. Çevrelerinde bası bulguları olabilir.

Yağ Bezelerinin Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır?

Lipom veya yağ bezelerinin tanılarında ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme, bağırsaklarda ise endoskopi etkili olur. Yağ bezesinin kesin tanısı için patoloji tetkikine bakılır. Çoğu zamanda parça almak yerine, yağ bezelerinin tamamı çıkartılır.

Yağ Bezeleri Neden Oluşur Nasıl Geçer?

Vücutta yağ bezelerinin oluşmasına hangi faktörlerin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat yüksek kolesterol, kıl kök iltihapları, genetik, metabolik hastalıklar, kötü beslenme, yağlı yiyecekler, gün içinde çok fazla hareketsiz durmak da yağ bezelerinin oluşmasına neden olur. Yağ bezeleri zararlı değildir. Bu yüzden yağ bezesi kişileri rahatsız etmedikçe tedavi gerekmez. Yağ bezelerinin tek tedavi seçeneği cerrahi işlemdir.

Yüzde olan yağ bezelerinde ise lazer, elektokoter ya da enjektör ucu ile açıklık oluşturulur ve oluşum temizlenir. Yağ bezesi ameliyatlarında sadece o bölge uyuşturulur. Anestezi uygulandıktan sonra deri boyuta göre açılır ve yağ bezelerinin kapsüllerine zarar verilmeden kapsülle beraber beze çıkartılır. Büyük veya çok sayıda olan yağ bezelerinde genel anestezi gerekli olabilir. Yani hastalar uyutulup, ameliyat tamamlanır. Ameliyat bitiminden sonra antibiyotikli pomadlar ve ağrı kesiciler ile hastalar desteklenir.

Yağ Bezeleri Hangi Hastalıklar ile Karışır?

Yağ bezelerinin ayırıcı tanısında yağ kistleri, liposarkom, nörofibroma, epidermoid kistler, glomus tümör, leiomyom ve apseler yer almaktadır. Yağ kistleri genel olarak yuvarlıktır, ortasında nokta ve etrafında hafif bir kızarıklık olur. Apse olduğu zaman o bölgelerde ağrı, şişlik, kızarma ve bazen de ateş görülebilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.