TÜRKİYE’NİN UZAY ÇALIŞMALARI

15.04.2022
61
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
TÜRKİYE’NİN UZAY ÇALIŞMALARI
oy

TÜRKİYE’NİN UZAY ÇALIŞMASI

Uzay Çalışmaları ilk olarak soğuk savaş döneminde başlamış günümüzde bu çalışmalar son hızıyla devam etmektedir. Günümüzde yapılan uzay çalışmaları bilimsel araştırmalar olmak üzere, haberleşmede izleme, görüntüler alma, takip ve konumlar olmak üzere birçok alanlarda çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye’de ilk uzay çalışmaları (TÜBİTAK UZAY) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü uzay alanında çalışmalar yapmak için 1985 yılında kurulmuştur. 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı kurulmasıyla uzay çalışmalarına hız verildi. Türkiye uzay çalışmalarına yönelik yapmış olduğu projeler uydu alanında olmaktadır. Bu nedenle Bu nedenle Türkiye yapay uydular sınıfında yer almaktadır.

Türkiye Yapay Uydular Çalışması

Türkiye’nin uydu çalışmaları yapay udular sınıfında yer aldığını belirtmiştik. Bu sınıfa giren ülkeler iletişim sağlamada navigasyon, görüntü yollama ve teleskop amaçlı kullanım dahil olmak üzere birçok amaç için çalışılmaktadır. Türkiye 1994 yılında uzaya fırlatmış olduğu haberleşme alanında kolaylıklar sağlayan Türksat 1B uydusunu gönderdi. Daha sonraları 1996 yılında Orta Asya ve Avrupa ile bağlantı kurmak için Türksat 1C, 2001 yılında Televizyon yayınları için Türksat 2A, 2008 yıllarında haberleşmede ve TV alanında yüksek kapasiteli Türksat 3A uzay çalışmaları nedeniyle uzaya gönderilmiştir.  2014 senesinde Afrika, Çin ve İngiltere’yi içerisine alan Türksat 4A ve İnternetin rahat kullanılmasını sağlamak için 2015 yılında Türksat 4B uzaya gönderildi.  Diğer yandan 3 kıtayı haberleşme ve yayın alanında takip etmek için 2020 yılında Türksat5A gönderildi. 2022 yılında yerli imkanlar ile üretilen Milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya gönderildi.

Türkiye Yer Gözlem Uydusu Çalışmaları

Dünya yörüngesinde dolaşarak birçok gözlemlerde bulunan yani meteoroloji, çevre faktörlerini inceleme ve haritaların hazırlanmasına yönelik çalışmalarda yardımcı olan 2003 yılında gönderdiği BİLSAT uydusu bulunmaktadır. İlk yerli gözlem uydusu olan ve 2011 yılında gönderilen RASAT uzayda görevini yerine getirmeye devam etmektedir.

Türkiye Keşif Uydusu Çalışmaları

Keşif uydusu askeri ve istihbarat alanında kullanılmaktadır. Keşif uyduları yönleri uzaya değil yeryüzüne bakarlar. Genel olarak daha çok bilgi alma, istihbarat ve keşif alanında kullanılmaktadır. Türkiye 2012 yılında uydu ve uzay sistemlerine ilişkin araştırmalar için Göktürk 2 uzaya gönderildi. Askeri alanda kullanılmak amacıyla 2016 yılında Göktürk 1 uzaya gönderildi. 2020 yılından itibaren ultra çözünürlük sağlamak için Göktürk 3 projesi devam etmektedir.