Tiyatro Nedir?, Tiyatro Eğitimi Hakkında Bilgiler

07.06.2021
21
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Tiyatro Nedir?, Tiyatro Eğitimi Hakkında Bilgiler
oy

Tiyatro Nedir? Tiyatro, belki de tarihin en eski devirlerinden günümüze kadar uzanmış, görsel ve işitsel duyulara hitap eden bir sanat ya da bir tür iletişim aracıdır. Diğer pek çok sanat gibi dini törenlerle ortaya çıkmış, ilerleyen zamanlarda da insanların kendini ifade etme biçimi haline gelmiştir. Bugün ise sanatsallığının yanı sıra aynı zamanda bir iletişim aracı olarak da kitlelere hitap etme biçimi olarak kullanılmaya başlamıştır. Dışarıdan bakıldığında bir perdenin önünde, sahnenin üzerinde bir takım hareketler yapıp sesler çıkaran insanlar olarak görülen oyuncular da kendilerine verilen roldeki kişiyi canlandırmakta, bu rolleri bir nevi hayata geçirmektedir.

Tiyatro Nedir?

Sanatçının, seyirciyle birebir temasa en yakın olduğu sanatlardan birisidir de ayrıca. Belki de bu sebepledir ki tarihi milattan önceye dayanan bu sanatın severleri, teknolojinin ilerlemiş olmasına, bir senaryonun anlatılması için ortaya pek çok farklı seçenek çıkmasına rağmen halen daha perdenin karşısında, koltuklarında yerlerini almaktalardır. Ortaçağ döneminde kilisenin gücünü arttırdığı vakitlerde kaybettiği popülaritesini rönesans döneminde geri kazanmış, sinema ve televizyonun etkisini arttırdığı vakte kadar yine bir numarada kalmaya devam etmiştir. Dünya’da 70’li yılların sonunda ülkemizdeyse 80’li yılların sonunda tekrar eski günlerine yaklaşıp, bugün de pek çok tiyatrosevere pek çok farklı değerli sahnede sergilenmekte, gerek devlet eliyle gerekse özel kurumlar sayesinde popülerliğini sağlamaktadır.

Oyun ve Oyuncu

Tiyatronun ana unsuru olan seyirciden sonra oyuncu gelmektedir. Oyuncu, oyunu hayata geçiren, canlandıran sanatçıdır. Burada seyircinin oyunculardan beklentisi, seyretmeye geldikleri oyunu canlandıran sanatçının kişiliğini bir kenara bırakarak o oyunu sergilemesi, seyircileri de adeta o oyunun içine çekmesidir. İşte burada gerekli olan şey ise kaliteli düzenlenmiş bir oyun ve onu canlandıracak kişilerin içinde barındırdığı sanat sevgisi ile gerekli yerlerde bu sanatın eğitimidir. Her konuda olduğu gibi eğitim, önemini tiyatro sanatında da göstermektedir. Bazı yetenek isteyen çalışmaların yanında alınacak eğitimle sanatçı, çıkacağı sahneden çok daha keyifli bir şekilde inecek, sanatıyla kendini tatmin etmiş olacaktır.

Tiyatro Eğitimi

Ülkemizde pek çok amatör ve profesyonel sahnede tiyatro eğitimi verilmekte, belli başlı atölyeler düzenlenmektedir. Tiyatro Nedir? Bu eğitim veren kurumların pek çoğu katılımcılarını drama ve dramaturji konusunda eğitmekte, nefes egzersizleriyle, antrenman yaptırarak bazen bir tiradı okutmakta bazen de ufak oyunları veya belli başlı sahneleri canlandırtmaktadır. Bu tarz etkinliklerle eğitime katılan sanat severlerin seyirci karşısında daha rahat oyun sergilemesi, içinde bulundukları rolleri de seyirciye net bir şekilde aktarması sağlanmaktadır. Beden dili ve diksiyon gibi kişinin kendini ifade etmede kullandığı iletişimi güçlendiren yollar açısından da eğitimin sanat severlere pek çok katkısı bulunmaktadır.