Şiddet ve Şiddete Eğilim

06.08.2022
36
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Şiddet ve Şiddete Eğilim
oy

Şiddet ve Şiddete Eğilim Epidemiyoloji ve toplum sağlığı dergisindeki bir makalede, şiddet önemli bir ulusal sağlık problemi olarak nitelendirilmiştir. Dünya sağlık örgütü üyesi şiddetin tanımını daha geniş bir biçimde ele alıyor.

Şiddet ve Şiddete Eğilim

Bu tanıma göre bir kişiye ya da gruba bilerek ya da kasten yaralama, psikolojik güç uygulama tehdit etme, fiziksel gücün veya fiili gücün kasten kullanımı anlamına gelir. Şiddet ve Şiddete Eğilim Bu fiilleri işleme potansiyeli daha fazla olan kişiler şiddete eğilimli kişilerdir.

Şiddet Nasıl Ortaya Çıkar?

Şiddetin kaynağında kişinin kendini kontrol edememesi yatmaktadır. Hayal kırıklığı, medyada şiddet içeren durumların sürekli yansıtılması, evde ya da mahallede sürekli şiddet ortamı içerisinde büyümek şiddete neden olur. İnsanların eylemlerini düşmanca olmasa bile düşmanca görmek de şiddete yol açar. Aynı zamanda akran baskısı, ilgisizlik veya saygı eksikliği, özgüven eksikliği şiddete yol açan problemlerden bazılarıdır.

Şiddetle Karşı Karşıya Gelindiğinde Neler Yapılmalı?

Şiddete uğrayan kişiyi gördüğümüzde, yetkililere en kısa sürede bildirmeliyiz. Şiddete uğruyorsanız en kısa sürede yetkili bir birime başvurmalı ve uzman psikolog aracılığıyla psikolojik destek almalısınız.

Şiddete Eğilimli Birisi Olduğumuzu Hissediyorsak Neler Yapmalıyız?

Şiddete eğilimli biri olduğumuzu düşünüyorsak bu davranışı kontrol altına almanın çeşitli yolları vardır;

  • Eğer sevdiğiniz bir kişiyle tartışıyorsanız, bulunduğunuz durumun daha kötüye gitmesini engellemek için bulunduğunuz ortamdan uzaklaşma yolunu deneyebilirsiniz. Kısa süreliğine temiz hava almak, hem sizin için hem de etkilendiğiniz karşı taraf için olumlu bir sonuç doğurabilir.
  • Kendinize ve yaptığınız davranışlara karşı dürüst olun . Davranışlarınızın karşı tarafı incitip incitmediğini, ilişkilerinize zarar verip vermediğini düşünün. Şiddet ve Şiddete Eğilim Davranışlarınız incitiyor ve karşı tarafı zarar veriyorsa psikolojik destek almanız gerekebilir.
  • Yaşadığınız durumu birilerine anlatın. Öfke ve şiddet insanın kendi başına çözemeyeceği bir hal alabilir.

Destek Almanın Yanında Öfkemizi Kontrol Etmeye Yarayan Bazı Yardımcı Alanlar Nelerdir?

  • Rahatlama Teknikleri; Nefes alma, kas gevşeme egzersizleri yapabiliriz. Bunun için uzman olan nefes terapistlerinden destek alabiliriz. Şiddet ve Şiddete Eğilim Evde internet aracılığıyla ulaşabileceğimiz çeşitli güvenilir kaynaklardan nefes egzersizlerinin nasıl yapılacağını öğrenip bunları uygulayabiliriz.
  • Egzersiz Yapmak; Egzersiz yaparken vücuttan endorfin ve serotonin salgılanır. Endorfin ve serotonine kısaca mutluluk hormonu da diyebiliriz. Bu hormonların salgılanması kişiyi psikolojik olarak rahatlatır. Sakinleştirici müzikler dinlemek, haftada en az birkaç gün temiz havada yürüyüşe çıkmak. Gönüllü olarak yardım kuruluşlarında çalışmak da şiddet eğilimini azaltmaya yardımcı olabilir.