Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir?

12.04.2018
10
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir?
oy

Prematüre Doğum Nedir? Normal gebelikler 38 hafta ile 42 hafta arası sürmektedir. Doğumun 37. Haftadan önce gerçekleşmesi sonu oluşan bebeğe prematüre denir. Prematüre doğan bebekler birbirlerinden ne kadar prematüre doğduklarına göre farklılık göstermektedirler. Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir? Sınırda prematüre olanlar kısa sürede hastaneden tedavi olabilirler. İleri derece prematüre olanlar iste uzun bir süre boyunca hastanede kalabilmektedir. Normal bebeklerin kilosu 3200-3500 gram iken Prematüre bebeklerin kiloları 1000-1250 gram arasındadır. Boy uzunlukları 47 cm’nin altında olur. Bebeğin başı vücuduna göre büyük olur ve derisi kırmızıdır. Prematüre bebeklerin anne karnındaki dönemi erken bittiği için hiçbir sistemi tam olarak gelişememiştir. Bebekler doğum sonrasında solunum güçlüğü çekerler.

Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Genellikle uyku halinde olurlar. Beslenme problemleri görülebilir ayrıca bebekte kemik erimesi gibi problemler oluşabilir. Bu tür doğumlarda anneye ve prematüre bebeğe çok titiz bir şekilde bakılması gerekir. Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir? Bebeğin bulunduğu ortamın vücut sıcaklığına göre ayarlanması gerekmektedir. Bebeğin beslenmesi, kilo ve boy artışı gibi değerleri takip edilmelidir. Bebeğin bağışıklık sistemi tam gelişemediği için kalabalık ortamlarda bulundurulmamalı, bakımında hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Prematüre Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Doğum Haftasına Göre Prematüre Türleri

Sınırda Prematüre: 36-37 hafta

Orta Derece Prematüre: 32-35 hafta

İleri Derece Prematüre: 24-31 hafta

Prematüre Doğumun Sebepleri Nelerdir?

 

Prematüre doğumun birçok nedeni olabilir. Prematüre doğumun en belirgin nedenleri şunlardır:

  1. Annenin gebelik sırasında sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler tüketmesi bu nedenlerin en başında gelir.
  2. Annenin yaşı da çok önemli bir diğer etkendir. Hamilelik için uygun yaşlar 18-35 yaşları arasıdır. 18’den önce veya 35’den sonra gerçekleşen doğumlar risklidir ve prematüre olma ihtimali yüksektir.
  3. Annenin sık sık doğum yapması sonucu da prematüre doğum gerçekleşebilir. İki doğum arasında en az 2 senelik bir süre olması gerekmektedir.
  4. Çoğul gebeliklerde prematüre doğuma sebep olabilmektedir.
  5. Anne adayında ki rahim küçüklüğü gibi yapısal bozukluklar.
  6. Annede oluşabilecek her türlü enfeksiyon amnion sıvısına geçerek erken doğuma sebep olabilir.
  7. Ayrıca yetersiz beslenme, hipertansiyon, zehirlenmeler, hormonal bozukluklar, psikoloji etmenler, tümörler, diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları da prematüre doğuma neden olabilmektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.