Pankreas Kanseri Nedenleri Ve Tedavisi

30.10.2019
13
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Pankreas Kanseri Nedenleri Ve Tedavisi
oy

Pankreas Kanseri Nedenleri Ve Tedavisi Pankreas, karnın alt bölgesinde bulunan, bağırsaklar ile bağlantılı, sindirim için çok önemli enzimleri ve kan şekerini düzenleyen birçok hormon salgılayan küçük ama çok önemli bir organdır.

Pankreas Kanseri Nedenleri Ve Tedavisi

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreasta görülen kontrolsüz hücre büyümesi ve bu büyüme sonucu oluşan kötü huylu kitle pankreas kanseri olarak adlandırılır. Pankreas kanseri, teşhisi ve tedavisi zor olan dünyadaki en ölümcül 4. kanser türüdür. Pankreas kanserinin metastaz olasılığı yüksektir ve genellikle erken teşhis ile tespit edilemez. Ayrıca çok hızlı gelişim gösterir.

Pankreas Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Pankreas kanserinin nedenleri net olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar sigara içmenin ve aşırı kilonun pankreas kanseri riskini artırdığını söylemektedirler. Pankreas kanseri hastalarının %30 u sigara içen bireylerdir. Elbette çoğu kanserde olduğu gibi aile geçmişi pankreas kanserinde de önemli rol oynamaktadır. Ailesinde pankreas geçmişi olan bireylerde bu kanser türünün görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca pankreas kanseri riski yaşla birlikte artmaktadır. Dünya genelinde pankreas kanserine yakalanma riski genellikle 65 yaş ve üzeridir. Ek olarak diyabet de pankreas riskini artıran durumlardandır. Düzensiz beslenme pankreas kanseri nedenleri arasında sayılabilir. Daha çok protein ağırlıklı, meyve ve sebzeden yoksun beslenmek kanser riskini artırır.

Pankreas Kanserinin Tedavisi

Pankreas kanserinin tedavisi yapılan muayene ile laboratuvar ve radyolojik sonuçlarla birlikte kanserin türü ve evresi, metastaz durumu, organlar ve dokularla ilişkisi belli olduktan sonra belirlenir. Erken teşhis edilen durumlarda pankreasın belirli bir kısmı veya tamamı, bağırsakların belirli bölümleri ameliyat ile alınarak tedavi uygulanır. Gerekli görülürse ameliyat sonrası kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanır böylece ileride kansere yakalanma riski azaltılır

Eğer tümör ileri evrelerdeyse birinci olarak cerrahi işlem uygulanamaz. Öncelikli olarak kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanarak mevcut sarılık düzeltilir, beslenme desteği sağlanır ve yaşam konforu düzeltilir. Tümör boyutu ameliyatla alınabilecek düzeye kadar düşürülür. Daha sonra gerekli noktada cerrahi işlem uygulanır.

Günümüzde en etkili ve modern tedavi yöntemi ” imunoterapi ” yöntemidir. Kişinin kendi bağışıklık hücreleri kullanılarak kanser hücreleri tanımlanır, yok edilir ve hastaya tedavi uygulanır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.