Panik Atak Bozukluğu, Panik Atak Belirtileri, Tedavisi

16.10.2021
26
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Panik Atak Bozukluğu, Panik Atak Belirtileri, Tedavisi
oy

Panik Atak nedir?

Ani olarak beliren ve tekrarlaması muhtemel, bireyleri korku, endişe ve sıkıntıya sürükleyen psikolojik bir bozukluktur. Panik Atak Bozukluğu  Panik atak bozukluğu, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal seviyelere ulaşması nedeniyle ortaya çıkan bir bozukluktur. Panik atak bozukluğu, bireylerin yaşadığı fiziksel olguları, endişe, korku ile birlikte kötü bir durum olarak algılaması sonucu meydana gelmektedir.

Panik Atak belirtileri nelerdir?

Kalpte çarpıntı, göğüs ağrısı, aşırı terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, üşüme, titreme, bayılma hissi, kontrolü kaybetme korkusu, kalp krizi korkusu, ani tuvalet ihtiyacı, ölüm korkusu vb. gibi belirtiler sıralanabilir. Bireylerin nefes alışları hızlandığında, kalp atışları da hızlanır. Endişe ve korku duymaya başlar. Yaşanılan durum ”panik atak” bozukluğu olarak adlandırılır. Panik Atak genellikle on ile otuz dakika arasında zirveye çıkar ve normal seviyelere dönmeye başlar.

Panik Atak Bozukluğu

Bireylere atak yaşarken, durumlarının on üzerinden değerlendirilmesi istenirse; on üzerinden on olduğu söyleyecektir.

Bireylerin fiziksel semptomları normale döndüğünde, on üzerinden puanlaması istendiğinde; muhtemelen üç veya daha az bir sayı söyleyecektir.

Bireyin kalp atışları ve nefes alışları paralel olarak artacak, vücuduna daha fazla oksijen aldığından başı dönmeye başlayacaktır. Birey soğuk kanlılığını korumaya çalışmalı, nefes alışlarını düzene koymalıdır. Atakların sonsuza kadar sürmeyeceğini kısa süre sonra normale döneceğini kendine hatırlatmalıdır.

Panik Atak teşhisi nasıl konulur?

Kalp çarpıntısı, nefeste daralma, baygınlık hissi gibi belirtiler ile bireyler en yakın acil yardım servise başvurmalıdır. Doktorlar, bireyin rahatlaması için sakinleştirici ilaç verebilirler. Belirtileri kaybolan birey evine gönderilir.

Kısa zaman sonra atakların tekrarlama şikayeti ile acil yardım merkezine gidebilirler. Bireylere teşhis konulamadığı için beklenti anksiyetesi gelişebilir. Atakların şiddetinden ve tekrarlamasından endişe duyan birey üzgün ve mutsuz hissetmeye başlayabilir. Korku ve endişe ile daha saldırgan veya takıntılı bir hale dönüşebilir.

Bireyleri, kardiyoloji bölümüne yönlendirebilir. Panik Atak Bozukluğu Uzman doktor, bireyin EKG, kan testi, solunum fonksiyon testi yapılabilir. Bireyin öyküsünü dinleyerek, tıbbı geçmişini öğrenir. Yapılan test sonuçlarında herhangi bir fiziksel bulguya rastlanmaz ise teşhis koyabilmesi için bireyleri ruh sağlığı hekimine yönlendir. Ruh sağlığı hekimi bireyin belirtilerini ve şikayetlerini göz önüne alarak kişiye en uygun teşhis ve tedavi yöntemini belirler.

Panik Atak tedavisi nasıl uygulanır?

Panik atak, tedavisi bulunan bir rahatsızlıktır. İki tür tedavi uygulanabilir.

  • İlaç tedavisi
  • Bilişsel davranışçı tedavi

Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Beyindeki sinir hücrelerindeki bozuk olan hormonları düzenleyici ilaçlar verilebilir.

İkinci ise Bilişsel davranışçı tedavidir. Bireylere psikologlar eşlik edebilirler. Maruz bırakma terapisi uygulanabilir. Bireyler, atak geçirebileceği mekanları sık sık ziyaret etmeli, korkularının üzerine giderek iyileşmeyi amaçlamalıdır. Uzman doktor, bireylere alıştırma ödevi verebilir. Korktuğu ve gitmekten kaçındığı (pazar, market, avm, kalabalık sokak) yerleri sık sık ziyaret etmeli alışma süreci bittiğinde bireyin panik atakları iyileşmeye başlayabilir. Panik Atak bozukluğu teşhisi konulmuş bireyler için aile ve sevdiklerinin desteği oldukça önem arz eder.

Lütfen yukarıdaki belirtilerinin sizde olduğunu düşünüyorsanız bir ruh hastalıkları hekimine başvurun.

Sağlıklı günler dileriz.