Neden dua etmeliyiz?

Din
25.10.2021
13
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Neden dua etmeliyiz?
oy

DUA İNSANI NASIL ETKİLER? NEDEN DUA ETMELİYİZ? DUANIN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİ NELERDİR? EN GÜÇLÜ DUALAR NELERDİR?

DUA, İNSANI NASIL ETKİLER?

Yaratıcı (Allah cc) ile O’na kulluk eden insanların arasındaki en güçlü bağın göstergesi olan dualar, aynı zamanda ruhun şifa kaynağıdır. Neden dua etmeliyiz? Duygusal, psikolojik ve hatta bedensel alanda dahi rahatlama sağlayan dualar; önce birey merkezli sonra toplumsal olarak insanları hayatları boyunca etkiler.

İnsanı insan yapan, apayrı bir varlık olarak ölçümlemeyi sağlayan ‘değer’ kavramı, biz kulların hayatına yön veren bir inanca sahiptir. Bu pencereden yola çıkarak insanın kendini ifade etme şekli olarak duaların bize yön verip, kendimizi sunmak için gerekli alanı oluşturduğunu görebiliyoruz.

NEDEN DUA ETMELİYİZ?

Dualar insan zihninde; bilinç açılması, şuur farkındalığı gibi soyut ama önemli fonksiyonların oluşmasına dair bir yapılanma sağlar.

İnsanların bilerek ya da habersizce yapmış olduğu yanlış ve günahlara karşın duaların; bir çözüm yolu olarak var olması, vicdani açıdan arınma ve sağlıklı olma halini var eder.

Günümüzde; kıskançlık, önemsemez tavır ve davranışlar, nezaketsizlik, kendine ve etrafındaki kişilere acımazlık gibi adeta toplum yarası olan durumlar; dua sayesinde iyileşerek kabuk olmaktan çıkar.

DUA ETMENİN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİ NELERDİR?

İnsanların ruhsal anlamda en çok yakındıkları ve mutsuz hissettikleri konuların başında yalnızlık gelir. Bu his ile baş edebilmek ve yalnız olmadığımızı fark etmek üzere, Allah Teala’nın varlığını biz kullara sunduğu dualar, imdadımıza yetişerek bizleri azaptan kurtarır. Neden dua etmeliyiz? Hayatımızın birçok alanında yaşadığımız stres ve kaygılar, dualar sayesinde bedenimiz ve ruhumuzdan uzaklaşıp gider.

Başarısızlık, talihsizlik gibi her insanın yaşamının bir döneminde karşılaşabileceği durumlar karşısında dualar, teselli ve umut kaynağı vazifesi görürler.

EN GÜÇLÜ DUALAR NELERDİR?

İnsanlar hayatlarının içinde bulunduğu konum itibariyle, noksanlık hissettikleri alan konusunda dualara başvururlar. Bu duaların başında, insanın varoluşuna vurgu yapan ve yaşam kalitesini yükselten ‘sağlık’ konusu gelir.

Hastalara şifa niteliğinde olan dualar:

-Şifa ayetleri

-Hz. Eyüp’ün şifa duası

-Kur’an-ı Kerim’de geçen dualar

-Hz. Muhammed’in (s.a.v.) şifa için okuduğu dualar

Neden dua etmeliyiz? Şifa amaçlı duaların dışında; rızk artıran (Karınca Duası), bolluk ve bereket getiren (Hz. Süleyman’ın zenginlik duası), içsel sıkıntıdan kurtaran (Salat-ı Münciye Duası), nazara karşı koruyan (Ayetel Kürsi, Felak, Nas) gibi kuvvetli dualar vardır.